Megdöbbentő: ennyi kalóriát égetsz el egy forró fürdővel

Megdöbbentő: ennyi kalóriát égetsz el egy forró fürdővel

Címlap / Életmód / Egészség / Megdöbbentő: ennyi kalóriát égetsz el egy forró fürdővel

Veled is volt már úgy, hogy öngondoskodás céljából tartottál egy kis szünetet (például egy masszázzsal, jógával vagy zenehallgatással), de közben lelkiismeret-furdalásod volt amiatt, hogy nem valamilyen „hasznosabb” dologgal foglalkozol? Ha igen, akkor most megnyugodhatsz: tudományosan is bizonyított, hogy ezen tevékenységek mindegyike áldás a testünknek és az agyunknak, vagyis messze nem időpocsékolás.

Egy újabb, a Temperature nevű folyóiratban közzétett kutatás szerint a forró fürdőzés olyannyira hasznos, hogy a lelki pozitívumokon és a testi feltöltődésen túl még jó néhány kalóriát is elégethetsz vele. Méghozzá nagyjából 140 kalóriát, ami megközelítőleg egy fél órás sétának felel meg. Ennek pedig a test maghőmérséklete áll, és az, hogy annak megváltozása miként hat a szervezet anyagcseréjére.

Hogyan zajlott a kutatás?

A megállapítás egy olyan kutatás eredményeként született meg, amely során 14 férfit kértek fel, hogy 60 percig kerékpározzanak és ugyanennyi ideig üljenek egy forró fürdőben. Ezeknek a konkrét tevékenységeknek a kijelölése során azt célozták meg, hogy a résztvevők testhőmérsékletét megemeljék. Közben pedig megfigyelték, mi zajlik le a szervezetükben. A 60. percben az elégetett kalóriáik számát is feljegyezték, 24 órával később pedig a vércukorszintjüket is megmérték.

Igaz, hogy a résztvevők a 60 perces biciklizéssel sokkal több kalóriát égettek el, de a forró fürdőben eltöltött idő is határozottan jelentősnek bizonyult. Csak ülve nagyjából 50 kalóriát égettek el egy óra alatt. Figyelembe véve azt, hogy a legkevésbé sem megerőltető, kifejezetten jól hangzik. A kádban töltött idő ráadásul gyulladáscsökkentő reakciót is kiváltott a testükből, amely hasonló volt ahhoz, ami edzés útján érhető el.

Mi következik ebből?

Azon túl, hogy a forró fürdőzés jó néhány kalóriától is segíthet megszabadulni, számos egészségügyi előnnyel járhat. Az ismételt passzív melegítés (például egy forró fürdőben, vagy a szaunában ülve) hozzájárulhat a krónikus gyulladások csökkentéséhez. Ezek gyakran jelen vannak olyan hosszú távon kialakuló betegségek esetén, mint a 2-es típusú cukorbetegség. 

Egy másik, a The Journal of Physiology című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy azoknak, akik 8 héten keresztül rendszeresen forró fürdőt vettek, többségében csökkent a vérnyomásuk. Ez a fürdés közben növekedő nitrogén-monoxid szintnek köszönhető (ami képes kitágítani az ereket, és ezzel együtt csökkentheti a vérnyomást).

Érdemes azonban megjegyezni, hogy mindkét kutatás rendkívül alacsony alanyszámú és rövid távú vizsgálat alapján vont le következtetéseket, nem mellesleg női résztvevők nélkül. Így tehát további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, ugyanez igaz-e a nőkre. Érdemes azt is vizsgálni, hogy hasonló eredmények születnek-e különböző életmódbeli tényezők szerint élő emberek esetében is.

Yaroslav Shuraev/pexels.com

A rendszeres testmozgást nem érdemes elhanyagolnod

Bárhogy is alakuljanak a további kutatások, fontos, hogy elsősorban azt nézd, jelen állás szerint mi a legjobb a szervezetednek. Ami biztos, hogy forró fürdőkkel nem lehet helyettesíteni a rendszeres testmozgás összes egészségügyi előnyét. De ha legközelebb úgy döntesz, hogy megnézed az aktuális kedvenc sorozatod legújabb epizódját a kádban, vagy csak zenét hallgatva relaxálsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem pocsékolod az idődet.

Egy forró fürdő a mentális egészségednek mindenképpen jót tehet, de az új kutatás eredményeit olvasva feltételezheted, hogy a fizikai állapotodnak is kedvezel vele. Amíg pedig jól érzed magad a vízben, addig egyébként sincs semmi okod arra, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen. Időnként mindenkire ráfér egy kis kikapcsolódás. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!