Szórakozás / Otthon

Forralt bor és Barbie-baba: 5 kattant márciusi világnap

Ha szereted az őrült világnapokat, igazán kedvez neked a tavasz első hónapja. Vidám, kedves és elgondolkodtató alkalmakat szedtünk össze, hogy sok ország népével együtt ünnepelhesd őket.

A forralt bor napja

Március 3-án ünnepeljük a forralt bor napját.

Hiába tűnik furcsának, hogy a tavasz kezdetén egy hagyományosan téli csemege kerül a középpontba, valójában egyfajta búcsúceremóniáról van szó, melynek során az időjárás függvényében akár a szezon utolsó pohárkáját is elkortyolhatod.


Tőlük köszönj el: A legfinomabb téli italok


A nemes italt még a Római Birodalom gyarmatain kísérletezték ki az ókorban, a recept így terjedt és változott országról országra.

Az elsődleges cél az volt, hogy a kevésbé jó minőségű borokat még finomabbá és aromásabbá tegyék.

Azóta világszerte elterjedt, így gyakorlatilag bárhol rendelhetsz ilyet: a németek glühweint isznak, Franciaországban vin chaud a neve, míg a svédeknél glöggnek hívják – természetesen mindenhol egy kicsit máshogy elkészítve.

Barbie-baba nap

Az első meseszép babát 1959. március 9-én mutatták be a New York-i Nemzetközi Játékvásáron.

A mintapéldányt Ruth Handler álmodta meg, aki észrevette, hogy kislánya, Barbara milyen szívesen ruházza fel felnőtt szerepekkel a papírból készült babákat. Addig ugyanis szinte csak gyerekekről mintáztak babákat.

Nos, Barbie annyira felnőttesre sikerült, hogy ma már rengeteg kritika éri pont emiatt. Sokan kifogásolják, hogy a darázsderekú szépség fizikailag képtelen megállni a saját lábán, illetve az emberi testhez képest meglehetősen torzak az arányai.

Ez tény, viszont mi nem felejtettük el, hogy mennyire szerettünk annak idején „barbizni”, s eszünkbe sem jutott közben az emancipáción töprengeni. 

„Kérdezz valamit!” nap

Mi? Mikor? Miért? Hogyan? Tényleg? Mindegy, milyen kérdés jut eszedbe, március 14-én mindenképpen tedd fel!

Bár mi abban hiszünk, hogy hülye kérdés nincs – csak az tartozhat ebbe a kategóriába, ami puszta félelemből nem hangzik el.

A humorosnak szánt világnap nagyon is komoly mondanivalója, hogy törd át az információszerzés korlátait bármilyen témában. A legőrültebb, legbizarrabb dilemmáid is válaszra találhatnak.

Ha személyesen restelled kimondani őket, hát válassz valamilyen internetes fórumot! (Csak aztán arra is figyelj, hogy feleletet körültekintő kritikával kezeld.)

Olvastad már?  Egy hűsítő nyári program - Barlangok Világnapja 2019

Akármi is furdalja éppen az oldaladat, mondd ki végre!

„Hú, ez közel volt!” nap

1989. március 23-án egy aszteroida mindössze 805 000 kilométerre kerülte el a földet, ami rettentően meleg helyzetnek számít a világűr léptékeit figyelembe véve.

A világnap célja, hogy gondolkodj el rajta: vajon mit tennél, ha Bruce Willis-ék (vagy a NASA kutatói) bejelentenék, hogy eljött az Armageddon napja? Mivel, hogyan és milyen társaságban töltenéd el az utolsó órákat?

Akarnál egyáltalán tudni arról, hogy ilyen rövidre kell szűkíteni a perspektívádat?

A látszólag értelmetlen elmélkedésből messzemenő következtetéseket vonhatsz le arról, hogy igazából mire vágysz az életben.

Biztosan ismered a mondást, miszerint minden napot úgy érdemes eltölteni, mintha az utolsó lenne

„Sétálj egyet a parkban!” nap

Mikor sétáltál csak úgy, céltalanul legutóbb? A március 30-i világnap kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy megcsodáld az éledező természetet, közben pedig elmerülj egy kicsit a gondolataidban.

Akár piknikkel is kiegészítheted a programot, vagy valamilyen sporttevékenységgel a szabadban.

Ne feledd, hogy a séta már önmagában is egészségmegőrző mozgásformának számít: kutatások bizonyítják, hogy heti ötször félóra csavargással jelentősen csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét.

Érdemes tehát beépíteni a mindennapjaidba akkor is, ha a világ éppen nem ünnepli.


Tavaly április óta egy egész évre való kattant világnapot ismerhettél meg. Korábbi – hamarosan ismét aktuális – cikkeinket itt találod, hogy újból megnézhesd őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást