Esküvő / Párkapcsolat / Szerelem

Fókuszban a jövő: hódítanak a környezetbarát esküvők

Fókuszban a jövő: hódítanak a környezetbarát esküvők

Az elmúlt években – szerencsére – egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, az újrahasznosítás és az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Sajnos ez nem csak divathullám, rá vagyunk kényszerítve a változtatásra és muszáj tennünk valamit, ha szeretnénk még élvezni az itteni életet. A fiatalok között különösen gyorsan növekszik a száma azoknak, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy boldog jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek. Hol máshol lehetne ezt jobban bebizonyítani, mint egy esküvőn? A lakodalom sokszor hatalmas pazarlással ér fel, rengeteg étel és dekoráció landol a kukában – kivéve, ha ti is a környezetbarát esküvő mellett voksoltok!

Környezetbarát dekoráció

Ha valamit, akkor a környezetbarát dekorációt igazán könnyű megoldani egy esküvőn. Nem csak azért, mert már mindenféle kiegészítőből, alapanyagokból a rendelkezésünkre állnak újrahasznosított, természetesen lebomló anyagok, hanem mert ez az irányzat most kifejezetten divatos. A durva hatású, újrahasznosított papír messze nem csak csomagolóanyagként hasznos, felhasználhatjátok az ültetőkártyák, vagy éppen a meghívók elkészítésekor.

Ha még ennyire sem szeretnétek környezetkárosítóak lenni, akkor ott vannak a természetben fellelhető kiegészítők: konfetti helyett szórhattok szárított virágokat, az ültetőkártyák lehetnek írott levelek, az asztali dekorációt pedig mindig az aktuális szezonhoz igazíthatjátok.

Az egyszer használatos kiegészítőkből érdemes lebomlót vásárolnotok: szükség esetén a bambusz evőeszköz, vagy az üveg szívószál segíthet környezetbarátabbá tenni a nagy napot. 

 

 

 

Vágott virág helyett élő

A vágott virág ökológiai lábnyoma nagyon nagy, de persze a cserepes változat sem éppen környezetbarát megoldás. Mit válasszatok akkor? Ha szeretnétek friss növényt az asztalra tenni, akkor érdemes a pozsgásokhoz, vagy éppen a fűszernövényekhez nyúlnotok.

Kedves megoldás, ha pl. a kísérőajándék egy kis kövirózsa, ami nem csak díszítő funkcióval bír, a vendégek el is vihetik magukkal és otthon elültethetik.

A pozsgás növények nagyon gyorsan szaporodnak, akár a saját sziklakertetekben is összegyűjthetitek a dekorációra valót. A fűszernövények hasonlóképpen jól bírják a metszést, egy-egy ág rozmaring nem csak csodásan mutat a szalvétán, hanem még környezetkímélő megoldásnak is bizonyul. A cserepes fűszernövények pedig tökéletesen díszítik az asztalt, miközben a vendégek kedvükre ízesíthetik velük az ételeket.

 

 

 

Vegán menüsor

Az étel kulcskérdés egy esküvőn, és ezen a téren – legalábbis hazánkban – alaposan el kell rugaszkodni a hagyományoktól. A vegetáriánus menü már jó alternatíva, de a bolygó szempontjából a legjobb a vegán étrend, tehát azok a fogások, amik mellőznek minden állati eredetű alapanyagot.

Ha még ennél is többet tennétek, akkor ügyelhettek arra is, hogy szezonális és helyben beszerezhető alapanyagokat vásároljatok.

Ha nem igazán fogyasztottál ilyen ételeket eddig, akkor biztosan furcsának gondolod a vegán menüsort, de manapság már nincs olyan fogás, amire ne lenne növényi alternatíva. Mennyei zöldségfasírtok, különleges mártogatósok, ízletes krémlevesek, tartalmas egytálételek… Ha kicsit is otthonosan mozogtok a vegán fogásokban, pillanatok alatt elkápráztathatjátok a vendégeiteket, akik ráadásul így igazi kulináris utazásban is részt vehetnek az esküvőtökön. 

 

 

 

Kiegészítő lehetőségek

Csak az egyéni igényeiteken és a hozzáállásotokon múlik, milyen alternatív lehetőségeket választotok a saját esküvőtökre. Nem kell ragaszkodnotok a hagyományokhoz, hiszen ez a ti nagy napotok: a lényeg, hogy nektek megfeleljen.

Környezetbarát szempontból érdemes a minimalista stílus felé húznotok, hiszen az esküvők szinte mindig a felesleges túlzásokról szólnak.

Diákként szinte minden nyári hétvégét esküvőn töltöttem, egy rendezvényszervező, étteremvezető ismerősömnek segítettem. A leghangulatosabb esküvőre szinte csak barátokat hívott meg a fiatal páros: szabadtéri sátorban, szénabálákon voltak az ülőhelyek, a vacsorát pedig egy lakókocsiból átalakított gyorsbüfé szolgáltatta. Mindenhol apró, hangulatos dekorációk bújtak meg, kerámia díszek, cserepes virágok, napelemes ledsorok. A fák alatt párnák, random módon összeválogatott szőnyegek, lámpások, újrahasznosított használati tárgyak tették igazán egyedivé a látványt. A kiadás minimális volt, a kivitelezés környezetbarát, de a lagzi annyira egyedi, hogy azóta is a kedvenceim között szerepel.

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást