Életmód / Táplálkozás

Fogyni akarsz, pénzt spórolni és segíteni a bolygón? Akkor a „zombi apokalipszis” diétát neked találták ki!

Fogyni akarsz, pénzt spórolni és segíteni a bolygón? Akkor a „zombi apokalipszis” diétát neked találták ki!

Mit takar maga az elnevezés?

Már mindannyian láttunk legalább egy olyan horrorfilmet, ami az emberiség kipusztulásáról szólt és ennek legtöbbször – a filmvásznon legalábbis – a zombik az okai. A diéta lényege, hogy úgy táplálkozunk, mintha valóban eljött volna az apokalipszis és a maroknyi megmaradt ember egyikeként túlélő módba kapcsolnánk. 

Miről kell lemondanunk?

Egy ilyen kataklizma esetén nyilvánvalóan zárva lesznek az éttermek, ezért búcsút vehetünk minden gyorséttermi finomságtól, ez azonban valljuk be, nem is rossz dolog. A kávé sokak számára hatalmas áldozat, de értelemszerűen ilyenkor nincs időnk és alkalmunk kávét főzni, hiszen bármikor ránktörhetnek az élőhalottak.

Alkoholt szintén nem fogyaszthatunk, mert a lelassult reakcióidő és a részegség az életünkbe kerülhet.

A romlandó készételeket és friss krémes süteményeket is elfelejthetjük, ahogy az üdítőket és sajnos a tejet is, hacsak nem találunk valahol egy tehenet. 

Mi az, amit ehetünk?

Minden olyan ételt és italt, amit az apokalipszis alatt is fellelhetnénk. A zöldségek és gyümölcsök megteremnek akkor is, ha zombik róják a vidéket. Dió, mogyoró és egyéb magvak szintén szerepelnek a menün, ahogy a halételekről sem kell lemondanunk. Nekünk ugyan csak folyóink és tavaink vannak ahol horgászhatunk, de a diéta „megengedő”, úgyhogy tételezzük fel, hogy eljutunk a tengerhez és a halon kívül tudunk fogni rákot, kagylót és polipot is.

Olykor a csirkehús is fogyasztható, hiszen keresztezheti az utunkat pár kóbor tyúk, amit eltökéltségtől – és éhségtől – függően leölhetünk és megsüthetünk. És ugyan mi idegenkedünk a rovaroktól, de a Távol-Keleten igazi ínyencségnek számítanak, így előbb-utóbb lehet, hogy mi is ráfanyalodunk a pondróra, bogárra és szöcskére, ami természetesen szintén megengedett a zombi apokalipszis diétában. 

Jonathan Borba/pexels.com

Mik a diéta előnyei?

Meglepő vagy sem, ez a diéta kifejezetten egészséges és elsősorban akkor hasznos, ha fogyni szeretnél. Akik kipróbálták minimum egy hónapig, jelentős súlyveszteségről és javuló májfunkcióról számoltak be, továbbá csökkent koleszterinszintről, ami elsősorban a szénhidrát hiányának köszönhető.

Ugyan a zöldég-gyümölcs-hal diéta nálunk nem a legolcsóbb (más országokban igen, ahol nem szorulnak importra ezekből) de ha belegondolunk, mennyit spórolunk a kávén, alkoholon, cukros üdítőkön, gyorséttermi koszton és egyéb édességeken, már nem is költöttünk olyan sokat.

Illetve ha komolyabban szeretnéd betartani az apokalipszis diéta szabályait, akkor mindenhova gyalog mész – sportolsz – és így benzinre sem költesz, további összegeket spórolva!

Mitől környezetbarát ez a diéta?

Az autó mellőzésénél maradva, ha gyalog járunk, nincs károsanyag kibocsátás, de komolyabbra fordítva a szót, az étkezésünk is meglepően környezetbarát lenne így. Ha mindenki saját maga termesztené a zöldségeit, gyümölcseit és vadászná a szükséges húst, nem pazarolnánk és nem lenne sem túlfogyasztás, sem kidobott étel.

A kevés vörös hús fogyasztása miatt kevesebb lenne a tehenek általi metán-kibocsátás, nem halásznánk túl a tengereket és nem csomagolnánk az ételt olyan műanyagba, ami sosem bomlik le. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást