Örök nyarat hoz a terrakotta szín! Így hozd be az otthonodba és a teraszodra

Örök nyarat hoz a terrakotta szín! Így hozd be az otthonodba és a teraszodra

Címlap / Otthon / Dekor / Örök nyarat hoz a terrakotta szín! Így hozd be az otthonodba és a teraszodra

A terrakotta szín földes melegsége és élénk bája kiváló választás lehet azok számára, akik otthonukban a nyári hangulatot szeretnék megidézni.

Ez a természetes, vörösesbarna árnyalat remekül illeszkedik mind a modern, mind a klasszikus stílusú terekhez, és kiválóan kombinálható más színekkel és anyagokkal. Ismerjük meg, hogyan integrálhatjuk ezt a színt otthonunk kül- és belterébe, hogy egész évben érezhessük a nyár melegét.

A terrakotta, az olasz „égetett föld” kifejezésből ered és a mediterrán építészeti hagyományokból gyökerezik. Melegsége és természetes karaktere által a terrakotta árnyalat tökéletesen hozzájárul otthonunk nyárias hangulatának megteremtéséhez, emellett pedig kiválóan tükrözi a természetes fényt, ezáltal világosabbá és barátságosabbá téve tereinket.

A beltéri tervezés során a terrakotta szín számos formában megjelenhet, fokozva ezzel otthonunk melegét és vendégszeretetét.

Falak, padlók

Egy jól megválasztott fal terrakotta színre festése azonnali melegséget csempész a helyiségbe, különösen, ha világosabb színű bútorokkal és textíliákkal párosítjuk. Egyes tapéták és faldíszek is képesek visszaadni azt a mediterrán hangulatot, amit ennek a színnek az alkalmazásával el szeretnénk érni. Meleg, földi árnyalat lévén fontos figyelni arra, hogy a falak anyagukban és stílusukban is a természetet idézzék, tehát kerüljük a művi anyagokat és a természetellenes formákat.

Textíliák

A terrakotta árnyalatú függönyök, párnák, szőnyegek bevonása segít finomítani a tér atmoszféráját, miközben a természetesség érzetét közvetíti.

Bútorok és kiegészítők

A bútorok és dekorációs elemek kiválasztása során is bátran alkalmazhatjuk a terrakotta színt. Kerámia edények, vázák, asztali lámpák és egyéb kiegészítők segítségével hozhatunk létre egyedi, meleg hangulatot, ami kiemeli otthonunk karakterét.

Beillesztési szabályok

A terrakotta szín különösen jól harmonizál természetes anyagokkal, mint a fa, a kő és a bambusz. Szép kontrasztot alkot továbbá a tengerkék árnyalatokkal vagy a smaragdzölddel, ezáltal fokozva a nyári hangulatot.

A terrakotta szín megváltozhat a természetes fény függvényében, ezért érdemes a színárnyalatokat különböző napszakokban tesztelni.

Terrakotta használata a teraszon és a kertben

A terrakotta talán a kültérben tud a legharmonikusabb hatást kelteni, hiszen erős, természetközeli kapcsolatot teremt a környezettel. Teraszokon, járdákon és kerti ösvényeken a terrakotta csempék vagy járólapok használata nemcsak esztétikailag vonzó, hanem praktikus is, mivel jól ellenállnak a külső környezeti hatásoknak.

A terrakotta téglák vagy vakolatok felhasználása kerti sütögetők, falak és más kültéri szerkezetek esetében hozzáadhat a környezet természetes és meleg karakteréhez.

Ami a terasz kiegészítőit illeti, érdemes ezt a meleg árnyalatot behozni díszpárnák,  kaspók vagy épp egy kültéri szőnyeg által.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!