Figyelmeztető jelek, hogy érzelmileg zsarolva vagy a kapcsolatodban

Figyelmeztető jelek, hogy érzelmileg zsarolva vagy a kapcsolatodban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Figyelmeztető jelek, hogy érzelmileg zsarolva vagy a kapcsolatodban

Az érzelmi zsarolást nem egyszerű felismerni – az elején gyakran azt gondolhatjuk, hogy valójában csak a partnerünk kedvében szeretnénk járni, elfogadjuk a kompromisszumos megoldási javaslatait ahelyett, hogy a saját akaratunkat érvényesítenénk. Azonban van az a pont, ahol már folyamatosan a másik mögé helyezzük az igényeinket, az ő akarata szerint csinálunk szinte mindent, és tartunk attól, ha ellenkezünk, akkor teljesen kiborul. Ez azonban már nem egy egészséges, jól működő kapcsolat jellemzője, ilyen esetben valószínű, hogy egy érzelmileg zsaroló kapcsolatban vagyunk. Milyen jelekből következtethetünk erre?

Manipulál a döntéshelyzetekben

Ha a párod a döntési szituációkban érzelmileg manipulál téged oly módon, hogy negatívan, sértődötten, dühösen reagál, ha nem az történik, amit ő szeretne, az bizony az érzelmi zsarolás egyik alapvető jele.

Ha durcássá válik, kiborul és látványosan megsértődik, amikor nem fogadod el, amit ő mondd, az pontosan ilyen manipuláció.

Ugyanez a helyzet a passzív-agresszív viselkedéssel a vitás kérdéseitekben, hiszen ez sem a kompromisszumképes, egyenlő felekre jellemző viselkedésforma.

Megfélemlít, amíg nem úgy táncolsz, ahogyan ő fütyül

Nem csak a manipulálás, de az érzelmi megfélemlítés is egy eszköze az emocionálisan zsaroló feleknek a kapcsolatokban.

Ha attól rettegsz, hogy a párod elhagy, vagy azt érezteti veled, hogy szörnyen rosszat teszel neki azzal, ha ellenkezel vele, akkor ilyen módon próbál a félelmeidre hatni – a célja, hogy ezek a rossz érzéseid végül ahhoz vezessenek, hogy ismét az ő akarata érvényesüljön.

 

Olyan dologért hibáztat, amit el sem követtél

Az érzelmi zsarolás egyik jele, ha a párod hibáztat téged olyan dolgok miatt, amelyeket valójában el sem követtél, csupán azért, hogy úgy érezd, rosszat tettél neki, és elkezdj azon munkálkodni, hogy kiengeszteld.

Ha ez túl gyakran történik a kapcsolatotokban, érdemes átgondolnod, hogy mégis hányszor is állítja be magát jogosan áldozatként a partnered, vagy esetleg milyen sűrűn van inkább arról szó, hogy így akarja elérni, hogy még többet foglalkozz vele.

 

Folyamatos dráma és szenvedés

Ahogy egy hisztis kisgyerek, az érzelmileg zsaroló ember is képes arra, hogy hatalmas drámát csináljon az apró sérelmekből, ha nem az ő akarata szerint cselekszünk.

Ezzel a látványos szenvedéssel csupán azt szeretné elérni, hogy partnere megsajnálja őt, és engedjen neki.

Ha a kapcsolatotokban ez is rendszeressé válik, akkor érdemes elgondolkodnod rajta, hogy talán nem teljesen egészséges a kettőtök közti kommunikáció, és nem éppen kiegyenlített ez a partnerség.

 

Veszélyes fenyegetések

A legsúlyosabb válfaja az érzelmi zsarolásnak, ha a partner komolyabban próbál fenyegetni azzal, hogy kárt tesz benned, vagy akár saját magában, ha nem kapja meg azt, amit szeretne.

Sok esetben ez egyáltalán nem jut el a tettlegességig, de ilyen helyzetben azonnal érdemes segítséget kérnünk, hiszen a szóbeli fenyegetés is nagyon súlyos dolog.

Ne várd meg, amíg valaki valóban megsérül, kérd inkább olyanok segítségét, akikben megbízol, komolyabb esetben pedig akár a hatóságokat is értesítsd.

 

Ha érzelmileg zsarolva vagy

Ha úgy gondolod, hogy egy érzelmileg zsaroló partnerrel vagy együtt, fontos, hogy feltedd magadnak a kérdést: tud-e még jó dolgokkal szolgálni számodra ez a kapcsolat, biztosít-e még számodra elég pozitív dolgot?

Ha igen, akkor sem szabad legyintened a problémákra, hanem ezekről beszélned kell a pároddal, és ha szükséges, akkor szakértő segítségét is érdemes kérnetek.

Az érzelmi zsaroló személyek nagyon gyakran bizonytalan típusok, akik számára ez a viselkedés egyfajta kompenzálás: ahhoz, hogy ezen túl tudjanak lépni, fontos, hogy megkapják a megfelelő támogatást.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást