Globálisan nő a fiatal rákosok száma – Mit tehetünk ellene? 

Globálisan nő a fiatal rákosok száma – Mit tehetünk ellene? 

Címlap / Életmód / Egészség / Globálisan nő a fiatal rákosok száma – Mit tehetünk ellene? 

Ez elmúlt hetekben látott napvilágot az a tanulmány, amit a Nature Reviews Clinical Oncology című magazinban tettek közzé a kutatók. Egészen megdöbbentő, hogy az 50 éves kor előtt diagnosztizált rákos megbetegedések előfordulása drámaian megnőtt. 

Milyen daganatos elváltozások lettek gyakoribbak és vajon miért?

A kutatók külön kiemelték, hogy többek között a mell-, a vastagbél-, a nyelőcső-, a vese-, a máj, valamint a hasnyálmirigyrák előfordulása emelhető ki a sorból, ezek azok a belső szervek, amiknek a daganatos elváltozásai különösen gyakran megjelentek. Annak érdekében, hogy az okokat megértsék, a tudósok kiterjedt elemzéseket végeztek.

Arra a következtetésre jutottak, hogy manapság sokkal nagyobb eséllyel leszünk korábban rákosok, mint akár évtizedekkel ezelőtt. Kiderült, a később született embereknek minden egyes csoportjában nagyobb volt a kockázat. A kutatók szerint ennek oka minden bizonnyal olyasvalami, aminek fiatal korunkban voltunk, vagyunk kitéve. 

„Azt találtuk, hogy ez a tendencia minden generációval egyre csak növekszik. Például az 1960-ban született embereknél nagyobb volt a rák kockázata az 50. életévük betöltése előtt, mint azoknak, akik 1950-ben születtek.”

A jóslatok alapján ez a kockázati szint tovább emelkedik az egymást követő generációkban.

Ivan Samkov/pexels.com

Nem ma kezdődött a korai rákos megbetegedések vizsgálata

A kutatómunka már 2000-ben elindult, amikor a szakértők észrevették, hogy nő az 50 év alattiak daganatos megbetegedéseinek aránya. Ekkor kezdték elemezni 14 különböző ráktípus előfordulását. Évekkel később, 2012-ben a munka folytatódott és a kutatók különféle tanulmányokat analizáltak, a lehetséges kockázati tényezőket ellenőrizték. Végül pedig az egész adathalmazt összevetették a korai daganatos megbetegedések klinikai és biológiai jellemzőivel. 

A kiterjedt kutatómunkának hála sikerült megállapítani, hogy hatalmas változáson mentünk át az elmúlt években. Olyan területeket érint ez a változás, mint az étrend, a testsúly, az életmód úgy általában, a mikrobiomunk, valamint a környezeti hatások. A feltételezés az volt, hogy a „nyugatias” életmódunk és étrendünk nagyon erőteljesen hozzájárul a szinte járvánnyá erősödött rákos megbetegedésekhez.

Ugyanakkor kutatók kiemelték, hogy bizonyos ráktípusok megnövekedett előfordulása a fiatalabb életkorban annak is köszönhető, hogy népszerűek lettek a szűrőprogramok. Így a tumorok sokszor időben felfedezésre kerülnek és így még jó eséllyel kezelhetőek is.

Sajnos arra vonatkozóan nem tudtak adatot közölni, hogy a növekvő eredményeknek mégis hány százalékát érinti a korai felismerés. Azt viszont nyomatékosították, hogy a 14 elemzett ráktípus közül biztos, hogy számos eset nem azért került felfedezésre, mert az illető szűrővizsgálaton volt. 

baranozdemir/istockphoto.com

Mi lett az eredmény?

A kutatók szerint a korai rák kialakulásához igen nagy arányban hozzátesznek a káros szenvedélyek és szokások, azok, amiket ha magunkba nézünk, mi is gyakran űzünk. Ha máskor nem, akkor fiatalkorban, vagy azért, mert a körülményeink miatt rájuk kényszerülünk. Kiemelték kockázati tényezőként az alkoholfogyasztást, dohányzást, az alváshiányt, az elhízást és az egészségre káros élelmiszerek fogyasztását. Persze, más összetevők is igazoltan szerepet játszanak: ilyen a mozgásszegény életmód, a stressz, vagy éppen a több műszakos munkahely. 

Az olyan kockázati tényezők, mint a feldolgozott és az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a sok cukros üdítő, amik elhízáshoz és cukorbetegséghez vezetnek, egyaránt növekvő tendenciát mutatnak az 1950-es évek óta. Ezek a tényezők, valamint az, hogy alapvetően rostban szegény, zsírokban gazdag és állati eredetűekre építő étrendet követünk, drasztikusan megváltoztatták a mikrobiomunkat. És hogy ez mivel jár?

„Az általunk vizsgált 14 növekvő ráktípus közül 8 az emésztőrendszerhez kapcsolódik”

– mondta Ugai.

Az étrend közvetlenül hatással van a mikrobiomunk összetételére, és végül ezek a változások negatív irányban befolyásolják a betegségek kockázatát és kimenetelét.

A kutatók a jövőben folytatják a munkát, de már addig is megteheted, hogy sokkal jobban ügyelsz az étrendedre, bevezeted a mozgást az életedbe és megtalálod a módját, hogy többet pihenj, miközben kevesebb káros szenvedélyt űzöl. Az egészséges életmód alapjai sosem fognak változni, de a következmények annál korábban jelentkeznek, minél előbb szembesülünk a helytelen szokásokkal. Mivel gyermekeink a mi mintákat követik, távolról sem mindegy, milyen példát mutatunk számukra. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást