Nem csak aszalt szilvával vagy aszalt barackkal töltheted meg az ünnepi asztalra szánt finom húsokat. A datolya is kitűnő választás!
Egy kínai közmondás szerint „Egy nap 3 datolya és nem lesz gondod öreg napjaidra.”
Már a Bibliában is emlegetett datolya nem csak finom, de roppant egészséges is. Persze magas cukortartalma miatt a cukorbetegek csak módjával fogyaszthatják.
Ha nyugodtan akarsz aludni, akkor elalvás előtt egyél 1-2 szem datolyát. Aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, ami csökkenti a stresszt. Kálium és réz tartalma segíti a szervezet regenerálódását. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású.
Hozzávalók 3 személyre:
- 3 csirkecomb filé
- só
- bors
- fahéj
- 6 szem datolya
- 6 szelet bacon
- 2 jonagold alma
- 3 birsalma
- 4 szem édesítő tabletta
- ½ citrom lereszelt héja
- olaj
Elkészítés:
A csirkecomb filéket icipicit sózzuk, borsozzuk, fahéjjal enyhén megszórjuk.
A datolyát kimagozzuk. A fűszerezett csirkehúsra 2-2 datolyát helyezünk.
2 bacont egymás mellé fektetünk, ráhelyezzük a datolyás csirkét. A húst óvatosan a baconbe csomagoljuk. Ugyanígy járunk el a másik két csirkecomb filé elkészítésével is.
Egy jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk, majd a baconös húsokat belesorakoztatjuk.
Az almákat megtisztítjuk, magházukat kiszedjük. A gyümölcsöket vastagabb szeletekre vágjuk. Az almákat a húsok köré rendezzük. ½ dl vizet aláöntünk.
Sütőbe tesszük, majd 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük a datolyával töltött almás húst.
Amíg sül a hús, elkészítjük a birspürét. A birseket megtisztítjuk, felszeleteljük. Annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. Fahéjjal fűszerezzük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az édesítő tablettákat. Ha puhára főtt a birs, botmixerrel pürésítjük.
A datolyával töltött csirkecomb filét a vele sült almával és a birspürével tálaljuk. Adhatunk hozzá egy kis krokettet is.