Életmód / Receptek / Táplálkozás

Fenséges karácsonyi lakoma! Datolyával töltött csirkecomb vele sült almával és birspürével

Fenséges karácsonyi lakoma! Datolyával töltött csirkecomb vele sült almával és birspürével

Nem csak aszalt szilvával vagy aszalt barackkal töltheted meg az ünnepi asztalra szánt finom húsokat. A datolya is kitűnő választás!

Egy kínai közmondás szerint „Egy nap 3 datolya és nem lesz gondod öreg napjaidra.”
Már a Bibliában is emlegetett datolya nem csak finom, de roppant egészséges is. Persze magas cukortartalma miatt a cukorbetegek csak módjával fogyaszthatják.

Ha nyugodtan akarsz aludni, akkor elalvás előtt egyél 1-2 szem datolyát. Aminosavjából szerotoninhormon keletkezik, ami csökkenti a stresszt. Kálium és réz tartalma segíti a szervezet regenerálódását. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású.

Hozzávalók 3 személyre:

  • 3 csirkecomb filé
  • bors
  • fahéj
  • 6 szem datolya
  • 6 szelet bacon
  • 2 jonagold alma
  • 3 birsalma
  • 4 szem édesítő tabletta
  • ½ citrom lereszelt héja
  • olaj

Elkészítés:

A csirkecomb filéket icipicit sózzuk, borsozzuk, fahéjjal enyhén megszórjuk.

A datolyát kimagozzuk. A fűszerezett csirkehúsra 2-2 datolyát helyezünk.

2 bacont egymás mellé fektetünk, ráhelyezzük a datolyás csirkét. A húst óvatosan a baconbe csomagoljuk. Ugyanígy járunk el a másik két csirkecomb filé elkészítésével is.

Egy jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk, majd a baconös húsokat belesorakoztatjuk.

Az almákat megtisztítjuk, magházukat kiszedjük. A gyümölcsöket vastagabb szeletekre vágjuk. Az almákat a húsok köré rendezzük. ½ dl vizet aláöntünk.

Sütőbe tesszük, majd 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük a datolyával töltött almás húst.

Amíg sül a hús, elkészítjük a birspürét. A birseket megtisztítjuk, felszeleteljük. Annyi vízben, hogy ellepje, odatesszük főni. Fahéjjal fűszerezzük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és az édesítő tablettákat. Ha puhára főtt a birs, botmixerrel pürésítjük.

A datolyával töltött csirkecomb filét a vele sült almával és a birspürével tálaljuk. Adhatunk hozzá egy kis krokettet is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást