Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Címlap / Életmód / Lélek / Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van / 3. oldal

Az ADHD-ra sokan annyira „új dologként” tekintenek, hogy úgy vélik, csak a gyerekeket érintheti. Pedig a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart nem lehet teljesen kinőni.

Könnyen leszel zaklatott

Egyértelmű, hogy ha valaki ilyen instabil lelkiállapotban van, azt könnyű kihozni a sodrából. Ha ebben a cipőben jársz, mindennapos feszültséget jelent számodra rengeteg olyan dolog, ami másoknak természetes, és ez érthető módon frusztrál. Ezért az ADHD-tól szenvedők könnyen lesznek zaklatottak, és türelmetlenségüket másokra is kivetítik: ők maguk is zaklatóvá válhatnak. Tehát elkezdhetnek gúnyolni, cikizni másokat. Mivel nehezen kontrollálják, azonosítják és irányítják az érzéseiket, ennek egészen szélsőséges megnyilvánulásai is lehetnek. Ugyanígy megeshet, hogy visszahúzódóvá válnak és zaklatottságukat saját magukban őrzik, emésztik.

Nem tudsz mértéket tartani

Mivel problémájuk van az önkontrollal, az ADHD-val küszködők sokszor nem tudnak mértéket tartani. Ez egyeseknél kimerül abban, hogy a végletekig szekíroznak másokat, míg akadnak, akik nem tudják felülbírálni a hangulatváltozásaikat. Olyanok is vannak, akik képtelenek tartani a szájukat akkor, amikor kellene, és mondjuk mindenki előtt megfenyegetik a saját főnöküket – vagy éppen olyanokat is kimondanak a partnerüknek, amit nagyon nem ideális.

Viszont nem minden ADHD-s bánt meg másokat és akik megteszik, azok sem szánt szándékkal ilyenek. Ugyanakkor az önkontroll hiánya gyakran azoknál is jelentkezik, akik inkább magukba fojtják problémáikat. Ők lesznek azok, akik különféle függőségek, káros szenvedélyek felé fordulnak. Ezek lehetnek a „klasszikus” függőségek, mint az alkohol, a dohányzás, vagy éppen a drog, de az is megeshet, hogy az extrém sportok felé húz a szívük.

Ezen a területen nagyszerűen kitolhatják a határaikat, vállalhatnak jóval átlagon túli kockázatot, ami ugyancsak egy jellemző tünet. Ráadásul úgy érezhetik, hogy a szenvedélyek hatására kicsit ők is „normálisak” lehetnek, háttérbe tudják szorítani szorongásaikat, rossz önértékelésüket, depressziójukat és azt érezhetik (egy ideig), hogy ők irányítanak

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»