Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van

Címlap / Életmód / Lélek / Hanyagnak és megbízhatatlannak gondolnak mások? Lehet, hogy neked is ADHD-d van / 2. oldal

Az ADHD-ra sokan annyira „új dologként” tekintenek, hogy úgy vélik, csak a gyerekeket érintheti. Pedig a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart nem lehet teljesen kinőni.

Feledékeny vagy

A rossz szervezési képességhez kapcsolódik az is, hogy nagyon feledékeny vagy – ez még tovább nehezíti a helyzetedet. Még azt is képes vagy elfelejteni, amit feljegyzel, nemhogy azt, amit nem rögzítesz valahol. Rendszeresen megesik veled, hogy elmulasztod a találkozókat, a megbeszéléseket, nem érsz be időben a konferenciára, vagy egyszerűen kimegy a fejedből, hogy mit is terveztél az adott napra. Mivel a feledékenység gyakorlatilag a személyiséged része, mások megbízhatatlannak és gyerekesnek tartanak, ami sajnos tovább ront az önértékeléseden. 

Ezer gondolat cikázik a fejedben

Nagyon jellemző, hogy mindenféle gondolat van a fejedben, miközben rendkívül szétszórt és csapongó vagy. Nehezedre esik koncentrálni, mert rendszeresen azt veszed észre, hogy elkalandoznak a gondolataid, hiszen minden eltereli a figyelmedet. Egy zaj, egy visszatükröződés, bármilyen új inger képes kizökkenteni a feladatodból. Mindez fizikálisan is megnyilvánul: állandó beszéd, folyton járó kezek-lábak, annak az érzése, hogy „el kell indulni, menni kell”. Késztetés arra, hogy felállj, csinálj valamit, akár csak annyit, hogy járkálj. 

AleksandarNakic/istockphoto.com

Zavarodott vagy az utasítások hatására

Sajnos az ADHD-val küzdők nem csak a magánéletben boldogulnak nehezen, hanem a munkahelyükön is. Ennek oka az, hogy nehezen követeik az utasításokat, még nehezebben vannak csendben, vagy ülnek nyugodtan a helyükön. Folyton elterelődik a figyelmük ahelyett, hogy a munkájukat végeznék, összezavarodnak a különféle utasítások hallatán, nem végeznek határidőre, elveszítik a munkaeszközeiket, és a korábbiaknak megfelelően feledékenyek, valamint összekevernek dolgokat.

A magánéletben is nehezen boldogulsz

Ha magunk elé képzelünk egy randevút, ami során úgy tűnik, hogy a másik fél rendkívül önbizalom-hiányos és zavart, ráadásul még el is késik (vagy elfelejtette az első alkalmat), akkor nem túl meglepő, hogy az illető nem indul túl sok pluszponttal. Sajnos mindennapos problémát jelent az ADHD-val küzdők számára a megfelelő emberi kapcsolatok kialakítása, ráadásul gyakran a már meglévő szeretteiknek is az idegeikre mennek. Különösen akkor, ha nem sikerült diagnosztizálni a betegséget, ami legalább növelni tudná a toleranciát.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar olyan kínos helyzeteket generál a magánéletben, amik megnehezítik a boldogulást.

Az alanyok belevágnak a másik szavába, válaszolnak egy kérdésre még azelőtt, hogy az kimondásra került volna. Nem tudnak nyugodtan szabadidős tevékenységet folytatni, minden programra extrém hamar ráunnak. Látszik rajuk, hogy „mehetnékjük” van, mintha szabadulnának az adott szituációból. Túl sokat beszélnek, nem hallgatják meg a partnerüket, türelmetlenek, utálnak sorban állni, várni.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»