Felismerések, melyek az edzéseim során értek engem

Felismerések, melyek az edzéseim során értek engem

Címlap / Életmód / Egészség / Felismerések, melyek az edzéseim során értek engem

A mozgás mindig is szerves része volt az életemnek, bár versenyszerűen sosem űztem semmilyen sportot, inkább csak az örök mozgási kényszer és a kíváncsiság hajtott, hogy kipróbáljam magam bizonyos mozgásformákban. Sosem volt előre meghatározott edzéstervem, és nem is éltem túlságosan tudatosan a mindennapjaimat, egészen egy évvel ezelőttiig, mikor egy hosszabb mozgáshiányos időszak után úgy éreztem puhány lettem. És ez nem csak fizikálisan értetendő, hogy megjelentek rajtam itt-ott feleslegek, hanem szellemileg is sokkal fáradékonyabbá, érdektelenebbé váltam, ami sokkal inkább megrémített.

Megelégeltem tehát, és elkezdtem tudatosan felépíteni az edzéseimet. Eleinte főként olyan applikációkat és videókat alkalmaztam, melyekkel az otthoni edzéseimet maximalizálhattam, amik egy bizonyos ideig hasznosnak is bizonyultak. Azonban rá kellett ébrednem, hogy a kardió és saját testsúlyos edzések hosszútávon önmagukban nem elegendőek a fejlődéshez, így páromat aktivizálva, fejest ugrottam a súlyzók világába.

Természetesen sokáig én is abban a tévhitben éltem, hogy a súlyzós edzésektől túl izmos és férfias alkatom lehet, de egy pár hasznos publikáció elolvasása után, és néhány szúrós tekintetet követően – mikor ezt az elképzelést vázoltam a személyi edzőknek a terembe –, rájöttem, hogy ez totális ostobaság. Azonban mind a kardió, mind a saját testsúlyos vagy a súlyzós edzéseket érintően, voltak dolgok, melyeket saját káromon kellett megtanulnom, még ha egy néhányra figyelmeztettek is a szakavatottabbak. Ezeket szeretném most megosztani veled is, hogy akár kezdőként vagy újrakezdőként, akár haladóként, elkerülhesd a lesérülést, vagy a felesleges stresszt!

Ésszel dolgozz, ne erővel!

Az edzőterembe van, hogy egy-egy széria közötti pihenésem során megfigyelem alaposan a környezetemet. A rutinosabbak már elsőre kiszúrják, hogy ki a zöldfülű a csapatban, ugyanis kezdőként általában kétféleképpen mutatkoznak be az emberek: vagy ész nélkül nekiesnek minden gépnek, vagy bátortalanul, a fejüket vakarászva közelítik meg azokat. Én tapasztalatlanul az előbbi tábort erősítettem, meg is lett az eredménye, pár becsípődést követően elkezdtem ésszel dolgozni.

A kivitelezés fontosabb, mint a darabszám

A második leggyakoribb hiba, amit kezdőként elkövethet az ember, ha a darabszámra koncentrál a tökéletes kivitelezés helyett. Hidd el, beállt derékkal sokkal nehezebb lesz hozni a húszas szériát! A megfelelő testtartás egy-egy feladat közben az izmaid terhelését szabályozza, ezt betartva pedig elkerülheted a lesérüléseket. Remek megoldás lehet, ha eleinte időlimites edzéseket iktatsz be magadnak, nem pedig darabszámosakat, így sokkal inkább a kivitelezésre összpontosíthatsz, mint hogy mennyi darabot is kell még legyűrnöd, mielőtt pihenhetnél.

Fokozatosan emeld a súlyokat

Valamiért egy-két hétnyi edzést követően mindenki „na, ki a Jani?” testbeszéddel robban be az edzőterem ajtaján – igen, én is ilyen voltam –, és úgy érzi, ő egy tankot is fél kézzel odébb tesz. Ebből kifolyólag a fokozatosság elvére is fittyet hánynak, és nekiesnek a nagyobb súlyoknak. Azonban a helyes kivitelezéshez elengedhetetlen, hogy olyan súlyt válasszunk, amivel ugyan érezzük a terhelést, de nem szakadunk meg!

Hetente legalább egyszer iktass be kardiót

Mikor az ember lánya (vagy fia) beleveti magát a súlyzós edzésekbe, és elkezdi megérezni az erejét, hogy mire is képes, szeret belemerülni a határfeszegetésekbe. Azonban, mint a kardió edzések esetében, a súlyzós verziónál is igaz, hogy kell a változatosság! Ugyanis, bár a súlyokat emelheted, és kipróbálhatsz új gépeket vagy feladatokat, a tested egy idő után hozzászokik ehhez a típusú megterheléshez, így a kardió segíthet kizökkenteni izmainkat a komfortzónájukból.

Mindig melegíts be!

Ezzel a problematikával már nem csak kezdők körében szoktam találkozni, sőt! Eleinte még sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy igyekezzünk betartani a szabályokat – mivel félünk a lesérülés veszélyétől, vagy a szigorú edzőtől, aki megszid, ha elcsaljuk az edzés bármely lépését –, mint később, amikor már rutinosabbnak hisszük magunkat. Ekkor jönnek ugyanis azok a kifogások, hogy: „Sétáltam az edzőteremig, így már nem kell a bemelegítés!” „Majd a feladatokkal bemelegítek.” „Ha egyszer-egyszer kihagyom, még nem lesz baj!”

Figyelem, spoiler veszély! De, lesz baj, és nem, nem elég az 5-10 perces séta, hogy a teljes tested átmozgasd, és felkészítsd a súlyokra!

Sose feledd a nyújtást!

Hasonlóan a bemelegítéshez, erre az etapra is érdemes legalább 10-15 percet szánni! Ugyanis a tónusos izmokhoz elengedhetetlen a nyújtás, ahogyan az ízületeid épségéhez is! Minden feladatot legalább 20mp-ig tarts ki, ne csald el a levezetést!

Az utolsó jótanács pedig, hogy sose félj segítséget kérni! Akár az edzőtársaidról legyen szó, akár a konditerem személyzetéről, vagy az éppen ott tartózkodó személyi edzőről, az esetek többségében készséggel állnak a rendelkezésedre, és szívesen látnak el tanácsokkal, vagy segítenek egy feladat helyes kivitelezésében. Sajnos nekem is voltak negatív tapasztalataim bizonyos helyeken, ahol a személyzet nem volt túl együttműködő, vagy az edzőtársak hordták kicsit fenn az orrukat, de az edzők többsége mindenhol segítőkész volt. Hidd el, előbb-utóbb te is megtalálod majd azt a közösséget, ahol a leginkább komfortosan érzed magad, és bátran kérsz segítséget akár egy vadidegentől is!

Edzésre fel!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást