Isteni omlós tészta, rajta citromos, bársonyos krém. Hmmm… Csak imádni lehet! Kellemesen frissít, és gazdag nyers rakományának köszönhetően telis tele van C-vitaminnal.
A citrom magas C-vitamin tartalma miatt segíti a meghűléses megbetegedések megelőzését.
A citrom egy másik természetes betegségmegelőző összetevőt is tartalmaz. Ez a limonén, ami segíthet a koleszterincsökkentésben. Fontos, hogy amennyiben önmagában fogyasztod a citromlevet, fogazatodra ügyelj. Az erős sav ugyanis károsíthatja a fogzománcot.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 tojássárgája
+
- liszt a nyújtáshoz
- vaj a piteforma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 4 tojás
- 3 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál barna cukor
- 3 kezeletlen héjú citrom
- 1 csapott evőkanál liszt
Elkészítés:
Először a linzer tésztát készítjük el. A barna cukrot és a lisztet összekeverjük, majd a vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgát is. A tésztát folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A piteformát vajjal kikenjük. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tésztát a formába terítjük úgy, hogy kb.2 cm magas széle legyen.
Előmelegített sütőben a tésztát 170 fokon 10 percig sütjük.
A citromokat alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. A citromok közepéből 6-8 szép vékony karikát vágunk a díszítéshez. A többi citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A tojást robotgép segítségével összekeverjük a tejszínnel, a barna cukorral és a liszttel. Hozzáadjuk a citromlevet és reszelt citromhéjat is.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, és óvatosan ráöntjük a citromos masszát.
Visszatesszük a sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük ezt a remek citromos sütit.
Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, aztán díszítsük a félretett citromkarikákkal.
Szépen szeletelve kínáljuk a mennyei citromos pitét.