7 fajta álbarát, akik nélkül boldogabb lesz az életed

7 fajta álbarát, akik nélkül boldogabb lesz az életed

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 7 fajta álbarát, akik nélkül boldogabb lesz az életed

Melyik emberi kapcsolatban ne lennének érzelmi csúcspontok és hullámvölgyek? Ha azonban úgy érzed, hogy egy barátság nincs rád jó hatással, vagy már sajnos csak kényszerből kommunikálsz az illetővel, mindkettőtöknek jobb, ha továbbléptek. Csokorba szedtük, milyen alaphelyzetekből ismerheted fel: itt a vége.

Aki akkor keres, ha akar valamit

Nem számít, hogy saját hasznot hajt vagy mások javára szeretne tőled kicsikarni valamit – a lényeg, hogy amikor kiírja a nevét a telefonod, rögtön tudod: szívességet fog kérni. Lehet, hogy olyan apróságokról van szó, melyek nem jelentenek számodra semmilyen erőfeszítést.
A viszonzatlan, egyoldalú kapcsolat azonban így is ártalmas lehet – elvégre az adás és a kapás között nagyjából egyensúlyra érdemes törekedni. Gondolj csak bele: neked lenne képed valakit Teréz anyának nézni?

Akivel csak bulizni lehet, de azt is részegen

Csuda jó társaságnak tűnik, amikor becsípve vihogtok a szórakozóhely vécéjében, de józanon még nem váltottatok két komoly mondatot sem? Tiniként az ilyen emberi kapcsolatok talán fontosak lehetnek, ám egy huszonéves felnőttnek már semmi szüksége rájuk.
Arról nem is beszélve, hogy az alkoholfogyasztás nemcsak káros az egészségre, hanem több szempontból cikinek számít. Ne pazarolj időt olyanra, akit pia nélkül nem tudsz elviselni!

Aki mindig lemondja a találkozót

Szerencsés esetben ambiciózus, sikeres, családi életben és párkapcsolatban is kiteljesedett barátaid vannak, akikre mindennap vár egy kisebb-nagyobb teendőrengeteg. Éppen ezért az olykori találkalemondás teljesen normális dolog, s nem kell, hogy ellenérzést keltsen benned.
Ha azonban valaki nemcsak egy bizonyos külső tényező hatására mondja le, hogy összefussatok, hanem mindig más indokkal hozakodik elő, nem érdemes rá számítanod. Akire pedig nem számíthatsz, nem a barátod.

Aki mindig csak kritizál

Valamilyen rejtélyes oknál fogva minden lépésedet kritizálja. A megjelenésedet, a viselkedésedet, a döntéseidet… Sőt, azt is tudja, a helyedben hogy csinálná a dolgokat.
Természetesen sokkal jobban! Ha kávézni hív, mégis szó nélkül ugrasz. Miért? Talán azt várod, hogy egyszer vége lesz a becsmérlés-áradatnak? Esetleg megdicsér? A barátok kölcsönösen építik egymást, tehát ha nem segít az őszinte beszélgetés, fölösleges fáradoznod a kapcsolatotok megmentéséért.

Aki folyton verseng veled

A versengés az emberi természet sajátja, tehát bizonyos keretek között normális. Egyes esetekben még hasznos is, hiszen arra inspirálja a résztvevőket, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból.
De ha más témája sincs a barátnődnek, mint összehasonlítani, hány ismerősötök van a Facebookon, melyikőtök kelti fel több pasi figyelmét a bárban, vagy éppen kinek sikerült több menő cuccot vennie az elmúlt hónapokban, valami alapjában véve nem stimmel az önbizalmával.

Amennyiben ezt nem hajlandó elismerni, sajnos elég kevés eséllyel tudsz segíteni rajta…

Aki csak magáról tud beszélni

Nemrég írtunk arról, honnan ismerheted fel, hogy önimádóval van dolgod. Nos, ez nemcsak tükör előtti szépelgésben nyilvánulhat meg, hanem a mindennapi kommunikáció során is. Az az ember, aki csak magáról tud beszélni, illetve az őt érő impulzusokról, ilyen szempontból rég kibillent az egyensúlyból.
Amennyiben valaki a bólogató kutya szerepét osztja rád, de közben fogalma sincs róla, veled mi van, a kapcsolatotok nem nevezhető éppenséggel barátinak. Ne legyen tehát lelkiismeret-furdalásod, ha a hatástalan figyelmeztetések után lepattintod!

Aki mindent negatívan él meg

Semmi jót nem tud mondani senkiről és semmiről. Olyan, mint egy troll netes kommentelő, aki a tökéletes tengeri naplementében is találna kivetnivalót: egy rovart vagy egy oda nem illő kavicsot. Talán minden csinos nőt ledagadtoz, te pedig már meg sem mered vele osztani a bármilyen területen szerzett pozitív tapasztalatod.
Rossz hír, hogy egy ilyen ember közelsége téged is visszahúz, hiszen veszélyesen ráhangolódhatsz a negatív gondolkodásmintára, ami miatt csőstül érkeznek az életedbe a kavicsok meg a rovarok. Hátrálj három lépést ebből a barátságból, amíg nem késő!
Sajnos elég nagy esély van rá, hogy legalább egyvalakire ráismertél a barátaid közül. Ne feledd: mindig nyílt beszélgetéssel érdemes kezdeni a probléma megoldását. Aztán ha mégis kudarcba fullad a dolog, igyekezz a szép közös pillanatokra emlékezni, s elengedi az illetőt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást