Ezért hízhatsz el könnyen terhesen

Ezért hízhatsz el könnyen terhesen

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért hízhatsz el könnyen terhesen

Manapság kifejezetten „divat” vékonynak és sportosnak maradni az egész várandósság alatt, sőt szinte kötelező topformában kijönni a kórházból. Persze ezt az őrületet is a sztárok csodaéletmódjainak és szakembereinek köszönhetjük. De megvan az oka annak, miért hízhatsz el könnyen, amikor úton van a babád!

Mert nem tudod követni a súlyodat

Na nem arról van szó, hogy várandósan nem tudsz ráállni a mérlegre, sőt ezt a kötelező rutint a védőnőd vagy a nőgyógyászod havi rendszerességgel levezényeli. Azonban az átlagos hétköznapokhoz képest most sokkal nehezebben tudod követni, mennyit és miért is híztál.

Amikor nem növekszik senki a pocakodban, pontosan tudod, mikor kell kicsit visszavenned, hiszen elkezdenek szorítani a nadrágjaid és egyre szűkebbek a felsőid. Ehhez képest terhesen fogalmad sincs, hogy éppen puffadsz, híztál, vagy a baba helyezkedett úgy, hogy esélyed sincs felvenni a nadrágodat.

Mert nem akarsz diétázni

Amikor hízni kezdesz, remélhetőleg te is kicsit odafigyelsz arra, mit eszel, hiszen így könnyen elkerülheted a komolyabb súlygyarapodást. Az egészséges és változatos táplálkozás várandósan is létfontosságú, de a kismamákat szigorúan tiltják a diétától.

Sokan sajnos nincsenek tisztában azzal, mi számít már alacsony táp- és kalóriaértékű étrendnek, tehát mivel árthatnak a babának, és mi az, amivel már alaposan túllőnek a célon. A „biztonság kedvéért” a legtöbb anyuka inkább többet eszik, mint kevesebbet, nehogy a baba bármiben is hiányt szenvedjen. A túl sok azonban éppúgy veszélyes, mint a túl kevés!

Mert tréfát űznek veled a hormonok

A hízás alapvetően (igen, még várandósan is) attól függ, mennyit eszel, és mennyi kalóriát égetsz el. Természetesen vannak kivételek! Ilyen pl. a pajzsmirigy probléma, amit fontos időben felfedezni, és kezelni, hiszen az endokrin betegségek árthatnak a babának. Talán nem meglepő az sem, hogy a hormonháztartás teljesen felborul, aminek eredménye akár az állandósuló farkaséhség is lehet.

Valamennyit számít a genetika is, de a kutatások szerint valóban keveset, tehát felesleges lenne erre fogni a kiugró hízást, neked nem muszáj azért felszedned 25 kilót, mert az anyukáddal is pont ez volt.

Mert lelassul az emésztésed

A hormonok játékának köszönheted azt is, hogy iszonyúan belassul az emésztésed. A tested nagyon bölcsen olyan hormonokat kezd el termelni, amik ellazítja az izmokat – erre azért van szükség, hogy a méhed és a benne növekvő gyermeked szépen gyarapodhasson. Ám ez az ellazulás a beleidre is hatással van – azok kevésbé lesznek mozgékonyak, könnyen kialakulhat a szorulás.

Egyébként ez sem véletlen: minél többet emésztesz egy ételt, annál több tápanyag tud felszívódni, márpedig ez néhány évtizeddel ezelőtt létfontosságú volt. Persze a lassú bélmozgásnak és a szorulásnak csak az egyik kellemetlen tünete a gyorsabb hízás…

Mert tényleg többet eszel

Ne is mentegessünk senkit, vannak olyan kismamák, akik teljesen elveszítik a kontrollt a várandósság alatt. Ez persze részben szintén a hormonoknak köszönhető, de meg kell említeni azt is, hogy sokan úgy érzik, most aztán mindent lehet. Tény, a kezdetek kezdetén nem könnyű megmondani, hogy a növekvő pocak a cseperedő gyermeknek, vagy az éjszakai pizzázásnak és csoki evésnek köszönhető, de előbb-utóbb erre is fény derül.

Bár sokan igen jelentős mennyiséget leadnak a súlyukból a szülés során és közvetlenül utána, ez a felesleg sosem zsír. Ilyenkor a gyermek, a baba „tartozékai” és persze a visszatartott víz távozik, a felhalmozott felesleg könyörtelenül ragaszkodik.

Mert nem egyenlő ütemben hízol

Napjainkban már nem átlagot mondanak a kismamáknak, ha az ideális hízásról van szó, ugyanis minden attól függ, milyen kezdő súllyal indultál. Ha alultáplált voltál, akkor többet, ha túlsúlyos, akkor kevesebbet célszerű híznod (sőt, tudatos táplálkozás mellett néha fogyást javasolnak).

Ami viszont veszélyes lehet a kontroll szempontjából, hogy senki sem hízik egyformán. Van egy papírforma, amit persze kevesen tartanak – egyesek már az első trimeszterben is híznak, mások sokat fogynak a rosszullétek miatt. „Hivatalosan” a harmadik trimeszterben „kell” a legtöbbet felszedned, de könnyen lehet, hogy már a másodikban alaposan megugrik a súlyod, és ezt csaknem a végéig tartani tudod.

Azért legyél óvatos!

Mindegy, hogy a kelleténél nagyobb vagy kisebb súllyal vágsz neki a terhességnek, nem árt, ha kellőképpen óvatos vagy. Természetesen nem most van itt a diéta ideje, de fontos, hogy mindenképpen a minőségre helyezd a hangsúlyt. Ha úgy érzed, egész nap enned kell, akkor legalább arra figyelj, hogy sok friss, tápláló alapanyag kerüljön a tányérodra! Ezektől is el lehet hízni, de korántsem olyan gyorsan és veszélyesen, mint a finomított szénhidrátoktól, cukroktól.

Nyilván az sem szerencsés, ha túl keveset eszel, egyáltalán nem kell aggódnod amiatt, hogy az a pár kiló plusz, ami gyakorlatilag óhatatlanul rád telepszik, nem megy majd le az első néhány hónap során. (Kell az energia a szoptatáshoz, az ébren töltött éjszakákhoz és persze a sétákhoz.)

Dobozolj!

Végül pedig érdemes kipróbálnod egy hasznos praktikát, a dobozolást. Ez akkor is nagyon fontos, ha munkába jársz, és akkor is, ha otthon étkezel. Ennek a módszernek a lényege, hogy már előző nap összeállítod, mit fogsz enni.

Öt étkezést válogass össze: reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát, és vacsorát – ha pedig egész álló nap éhes vagy, akkor egy aprócska nassolós dobozkát is összerakhatsz. Rengeteget segít a mértéktartásban, hogy mindig kéznél van a következő étkezés, így nagyon kicsi az esély rá, hogy túleszed magadat, vagy a gyorsan felszívódó szénhidrátok után nyúlsz. Koncentrálj az egészséges, friss alapanyagokra, és a rendszeres, kis mennyiségű falatozásra!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!