Ezekre figyelj, ha boltban vásárolsz, és biztosan nem fogsz csalódni a termékek minőségében

Ezekre figyelj, ha boltban vásárolsz, és biztosan nem fogsz csalódni a termékek minőségében

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezekre figyelj, ha boltban vásárolsz, és biztosan nem fogsz csalódni a termékek minőségében

Kíváncsi vagy, mi alapján választhatod ki a legjobb termékeket a boltokban? Ezek a trükkök nem csak a koronavírus idején jöhetnek jól (amikor amúgy is mindenből azt keressük, ami hosszú ideig eláll és biztosan nem okoz csalódást), hanem a későbbiekben is. Ezekre figyelj, és biztosan nem nyúlsz mellé!

Kenyérvásárlás során

A kenyérnél több dologra is érdemes figyelni, hiszen nem véletlen, hogy van, amelyik három nap után is kellemesen puha marad, míg akad olyan is, ami már másnapra kemény és szivacsos lesz.

Először is az ujjaddal nyomd meg a csomagoláson keresztül a kenyeret.

Ha ezek után visszaugrik rögtön eredeti formájába, biztosan jó minőségű a pékáru.

Ha viszont az ujjaid nyoma látható marad, az arra utal, hogy nem az igazi, sőt, akár az sem kizárt, hogy korábban már volt fagyasztva.

Szintén érdemes megnézni az összetevők listáját.

Ha olyan szeretnél venni, ami az egészségesebb fajtába tartozik, ízre pedig kellemesebb, ellenőrizd, hogy teljes kiőrlésű búzalisztből készüljön, hiszen abban több a rost és a vitamin is.

 

Ha csirkehúst veszel

A húsok vásárlásánál is oda kell figyelni pár részletre, hogy a legjobb minőséget kapd. Csirkemell esetén már maga a szín is sokat elárul, hiszen a legjobb, ha halvány rózsaszínes árnyalata van. Amikor barnásabb, szürkésebb, az azt jelenti, hogy egy ideje már ott áll, és jobb, ha inkább valami mást veszel.

Ha a hús teltnek és közben kicsit ruganyosnak látszik, az szintén annak a jele, hogy friss; ha viszont nagyon merevnek tűnik, és nyomás esetén is az marad, mintha gumis lenne, valószínűleg nem aznap került a boltba.

Az illatára is figyelj oda, hiszen alapjáraton a csirkehúsnak nincs semmilyen szaga. Ha egy kicsit is furcsállod, biztos, hogy nem a legfrissebb már a hús!

Ami pedig a rajta lévő vért illeti: ha azt látod, hogy a pultban a legtöbb csirkemell nagyon véres, az arra is utalhat, hogy már le volt fagyasztva korábban, ami egészségügyi szempontból (ha például te is szeretted volna a fagyasztóba tenni) nem a legjobb választás.

 

Sertéshúsnál és marhahúsnál

Amennyiben disznó- vagy marhahúst akarsz venni, mindig ellenőrizd, mennyire tűnik zsírosnak a hús. Ez alapjaiban véve jó dolog, hiszen a zsír ad neki plusz ízt, valamint segít, hogy a sütés-főzés közben megpuhuljanak a szeletek. Emellett az sem mindegy, hogy milyen állagú a hús. Maga a zsír hidegen elég kemény, ezért ha kezedbe veszed, és azt érzed, hogy nehéz formázni, biztosan helyes körülmények között volt tárolva.

Ha viszont kifejezetten puhának tűnik, nem biztos, hogy odafigyeltek erre; ugyanez nem csak a pultos, hanem az előre csomagolt húsoknál is igaz!

A színét pedig feltétlenül ellenőrizd: minél világosabb piros, annál puhább és lágyabb lesz elkészítve. A sötétbarna, esetleg szürkés árnyalat semmiképp sem számítanak jó előjelnek, ezért ha ilyet látsz, akár csak a szélein, inkább ne vedd meg, mert valószínűleg már közelít a lejárati idejéhez!

 

Paradicsomok esetén

A paradicsom egyike a leggyakrabban vásárolt zöldségeknek, épp ezért fontos tudnod, mikre kell odafigyelni a vásárlásnál. Először is a legjobb, ha nem műanyag dobozban tárolt paradicsomot veszel, hiszen ezeket teljesen nem tudod megvizsgálni, és sok esetben a nem látható részeken jelenik meg a penész. A gond, hogy ez a lédús belsejébe a héján át hamar bejut, és teljesen eltüntetni nem tudod azzal, hogy levágod a kényes részeket. Amikor válogatsz, ellenőrizd, hogy a paradicsom héja hibáktól mentes és kemény legyen, a súlya pedig legyen kicsit nehezebb.

Egy érett paradicsom közel kétszer annyit nyom, mint egy éretlen, ezért ha kifejezetten könnyűnek érzel egyet, az arra utal, hogy még nem teljesen ért meg!

Ha bizonytalan vagy, akár meg is szagolhatod a zöldséget, hiszen a paradicsomnak van egy jellegzetes illata, amit rögtön érezned kell. Ha semmit sem tapasztalsz, az arra utal, hogy kell neki még egy-két nap, hogy megérjen, így csak akkor érdemes megvenned, ha amúgy is vártál volna vele. Plusz egy jó tanács: ne tárold a hűtőben, mert attól csak kásássá válik!

 

Méz vásárlása során

A méz egyike a legegészségesebb összetevőknek, és most, a koronavírus idején nagyobb szerepet kapott az immunerősítés is, amiben ez ugyancsak segíthet. Ha szeretnéd kiváltani a teáknál vagy egyéb édes italoknál, ételeknél a cukrot, a méz különösen jó választás lehet.

Ebben az esetben tudnod kell, hogy nem is igazán a színe számít: az átlátszó verzió nem jelenti azt, hogy jobb lenne, mint a nagyon sűrű, sárgás.

Inkább azt figyeld, mennyire tűnik opálosnak az üvegben!

Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy természetesebb összetevőkből készült, és nem tartalmaz túl sok finomított alapanyagot, így ez jobb választás szemben azzal, amin tökéletesen átlátsz még az üvegen át is.

A friss méz egyébként az alacsonyabb hőmérsékleten gyorsabban kristályosodik, így ha azt látod, hogy az alján sűrűbb, mint a tetején, az valójában egy pozitív előjel, és arra utal, hogy nem áll túl régóta az üvegben!

 

Ha sajtot veszel

Amikor sajtot vásárolsz, ellenőrizd, hogy milyen a széle.

Ha azt tapasztalod, hogy keményebb, esetleg kicsit kérgesebb hatású, inkább ne vedd meg, mert ez arra utal, hogy egyáltalán nem friss.

A sajtnak alapjaiban véve szüksége van a nedvességre ahhoz, hogy jó állapotban maradjon, egy idő után viszont ezt felszívja, így elkezd kiszáradni, és keményebbé, kérgesebbé válik a szélein.

Így is meg lehet enni, de tény, hogy nem lesz olyan friss! Ha viszont azt tapasztalod, hogy olajos réteg alakult ki a széleinél, az már egy sokkal rosszabb felállás, hiszen azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban többféle környezeti változásnak is ki volt téve az adott sajtdarab. Ennek hatására ilyenkor olajat enged ki magából, ami miatt összeesik, és nehezen reszelhetővé, vághatóvá válik.

 

Felvágottak esetén

A szendvicsek mellé mindannyian vásárolunk sonkát, parizert, kolbászt vagy éppen szalámit, de sokszor nem is tudjuk, mit kellene figyelnünk ilyenkor.

Az egyik legnagyobb probléma a felvágottak esetében a magas nátriumtartalom, hiszen a napi ajánlott maximális bevitelnek közel a felét is tartalmazhatják sok esetben.

A legjobb, ha olyat választasz, amiben 345 gramm vagy annál kevesebb található ebből.

Szintén fontos ellenőrizni, hogy mennyi telített zsírt és nátrium-nitrátot tartalmaz, mert ezek állandó bevitele nagy adagban szintén nagyon káros az egészségünkre.

Amennyiben pedig a pultból vásárolsz, mindig nézd meg, mennyire tűnik száraznak a hús: az az ideális, ha frissen szeleteltnek néz ki, elszíneződések és keményedések nélkül, ha pedig van lehetőséged rá, érdemes az összetevőkről is érdeklődnöd.

 

Burgonyánál

Jelenleg, amikor a koronavírus miatt nem érdemes túl gyakran boltba menni, az egyik leggyakrabban vásárolt termék lett a burgonya. Érthető, hiszen sokáig eláll, és nagyon sokoldalú, így több dologhoz is felhasználhatod. A legjobb minőségű burgonya az, amelyiket kézbe véve erősen meg tudod nyomni, és mégis kemény marad, nem érzed, hogy puha lenne belül.

Ez utóbbi ugyanis annak a jele, hogy a krumpli rövid időn belül tönkre fog menni, így hacsak nem egy-két napon belül főzöd vagy sütöd meg, ne vidd haza.

Ugyanez a helyzet akkor, ha kis hajtások nőnek ki belőle, hiszen akkor már csak rövidebb ideig marad friss. A felületén lévő vágások, sérülések szintén felgyorsíthatják a folyamatokat, ráadásul táptalajt adnak a baktériumoknak és penészeknek. Amikor válogatsz, nézd meg, hogy maximum csak kis felületi vágások legyenek, mélyebbek semmiképp! Ha „ráncosnak” tűnik a burgonya, az nem csak arra utalhat, hogy már rég le lett szedve, hanem arra is, hogy nincs benne elég nedvesség, és korábban túl meleg környezetben tárolták, ezért az íze és állaga sem lesz olyan jó.

 

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást