Otthon / Kert és terasz

5 gyümölcsbokor, amit megéri elültetni – Ínycsiklandó terméseket hoznak majd

Ribizli

Egy kalap alá vesszük a ribizliket, azonban már rengeteg altípusuk ismert, kezdve a törzsük hosszától, a bogyók méretétől és színétől.

Ami biztos velük kapcsolatosan: szeretik a vizes talajt, a fekete ribizli pedig a kissé árnyékosabb helyet preferálja, ezt leszámítva azonban semmilyen különlegesebb igénnyel nem kell számolnod. Ültetni ősszel kell őket, és többnyire már kora nyáron teremnek is.

Frissen fogyasztva a legistenibbek, de természetesen készülhet belőlük szörp, lekvár, és nagyon jól fagyaszthatóak is.

Tavasszal kell velük kicsit jobban foglalkoznod, ekkor célszerű egy ritkító metszést végezni, hogy a bogyók könnyebben beérjenek, illetve a növény ne kizárólag a növekedésre koncentráljon.

Áfonya

Az áfonya egy ízletes, hihetetlenül tápanyag gazdag gyümölcs, azonban a kezdő kertészeknek meggyűlhet vele a baja. Ennek az az oka, hogy a laza, savanyú kémhatású talajban érzi jól magát, és emellett szüksége van a napsütésre is. Amennyiben ezek a feltételek adottak, nem érdemes tépelődnöd az ültetésén, vágj bele!

A hazai klímát szereti, nem fagyérzékeny, és többnyire a permetezéssel sem kell bajlódnod. A bogyók késő nyáron érnek be, és a ribizlihez hasonló módon, sokoldalúan felhasználhatóak.

Az áfonyáról fontos tudnod, hogy igényli a nedvességet, ezért csak akkor fog szépen teremni, ha gondoskodsz a rendszeres öntözésről.

Málna

A málna ismeretes és közkedvelt gyümölcsbokor, ami nem csak az isteni termésének köszönhető, hanem annak is, hogy egy nem túl igényes növényről beszélünk. Azon felül, hogy biztosítani kell számára egy felületet, amibe kapaszkodhat, illetve évente egyszer-kétszer meg kell metszeni a bokrokat, nem igényelnek különösebb gondoskodást.

Többnyire vígan eléldegélnek öntözés nélkül is, és nagyon gyorsan szaporodnak – éppen emiatt érdemes olyan helyre ültetni őket, ahol könnyen kordában tudod tartani a növekvő hajtásokat, vagy éppen hagyhatod, hogy benőjék a területet.

A málna egyetlen hátránya a szúrós, tüskés felépítése, célszerű háziállatoktól és kisebb gyerekektől távol tartani.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Josta

A jostát a fekete ribizli és az egres keresztezésével, többlépcsős nemesítés során hozták létre.

Gyorsan és nagyra nő, hamar eléri a két métert, ezért csak akkor célszerű elültetned, ha van is helyed a nevelésére. A bokor felépítése hasonlít a ribizlire, azonban a közepes méretű, sötét színű bogyói inkább az egresre hajaznak.

A gyümölcsök íze frissítő, savanykás, sokak szerint leginkább az áfonyára emlékeztet, ezért, ha a korábban említettek miatt nálad nem terem meg az áfonya, érdemes lehet a jostával próbálkoznod.

További előnye, hogy egyáltalán nem érzékeny, nagyon jól ellenáll a kártevőknek, jó eséllyel teljesen bio gyümölcsöket tudsz rajta nevelni. Sűrűsödés ellen célszerű évente egyszer ritkítanod.

Rebarbara

Bár a rebarbara kilóg a felsorolásunkból felépítését és felhasználását illetően, nem hagyhattuk ki ezt a gyümölcsként használt zöldségfélét.

Igénytelen, könnyedén termő és gyorsan szaporodó növény, aminek a szárából izgalmas desszerteket és lekvárokat, dzsemeket lehet készíteni.

Frissen is fogyasztható, salátákba, vagy akár magában, feltéve, hogy szereted a savanykás ízeket.

Már az ültetést követő évben elkezdheted a betakarítását, egy-egy bokor pedig 8-10 évig is ellátja a családodat friss hajtásokkal.

Napos helyre ültesd, és gondoskodj a vízutánpótlásról!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást