Ezek a jelei, hogy elszalasztod a lehetőségeidet és hátráltatod a boldogulásodat

Ezek a jelei, hogy elszalasztod a lehetőségeidet és hátráltatod a boldogulásodat

Címlap / Életmód / Egészség / Ezek a jelei, hogy elszalasztod a lehetőségeidet és hátráltatod a boldogulásodat

Biztos neked is vannak rosszabb időszakaid az életedben, amikor úgy érzed, nem haladsz semerre – legalábbis előre egész biztosan nem. De más dolog ideiglenesen rossz passzban lenni, és más így leélni a komplett életedet… Nézd meg ezeket a jeleket, mert ha magadra ismersz bennük, akkor sajnos te is sűrűn elpazarolod a lehetőségeidet!

Egyik napról a másikra élsz

Na, nem szó szerint remélhetőleg, hanem a döntéseket illetően. Azokra az emberekre, akik elpazarolják a lehetőségeiket, különösen igaz, hogy nem mernek és nem is akarnak döntéseket hozni. Egyszerűen elpazarolják az adandó alkalmakat, és addig húzzák, halasztják a döntéseik meghozatalát, míg aztán rajtuk kívül álló okok tesznek pontot a dolgok végére.

Ha rád is jellemző ez a tanácstalanság és a döntésektől való félelem, akkor garantált, hogy elpazarolod azokat a tálcán kínált lehetőségeket is, amiket feltétlenül meg kellene ragadnod. Ez sajnos nem csak rövid-, hanem hosszútávon is hátráltat, ugyanis mások döntenek a sorsodról, miközben te egy helyben toporogsz, megszállottan üldözve a biztonságot. Ha nem így szeretnéd leélni a teljes életedet, akkor ideje lenne lépned!

Állandóan passzív dolgokkal foglalkozol

Ezek a jelei, hogy elszalasztod a lehetőségeidet és hátráltatod a boldogulásodat

Mindenkinek csak 24 órából áll a napja, akkor hogyan lehet, hogy ekkora különbségeket érünk el a céljainkat illetően? Nos, ennek túlnyomó oka a kitartásban és a tenni akarásban keresendő. Azok, akik megragadják a lehetőségeiket, mernek és akarnak is tenni a változásért, maximálisan kihasználják az idejüket és nem félnek dönteni. Ellenben azok, akik elpazarolják az eléjük tárt lehetőségeket, jellemző módon passzívan töltik az idejüket.

Mit is jelent ez? Aki aktív, az szabadidejében olvas egy hasznos könyvet, utánajár, hogyan fejleszthetné a vállalkozását, vagy éppen olyan kikapcsolódási programot választ, ami kiváltja a heti edzését, stb.

Ezzel szemben a passzív emberek jellemző módon a négy fal között tengetik szabad óráikat, tévét néznek, céltalanul böngésznek a weben, és igazából semmi érdemlegeset nem tesznek le az asztalra a nap végén.

Utóbbiban magadra ismertél? Akkor bizony érdemes átgondolnod, hogyan tudnál változtatni, ugyanis észre sem veszed, és nemhogy a napok, az évek is iszonyúan gyorsan elmennek így, mégpedig fejlődés, előrelépés nélkül.

Hajszolod a boldogságot

Ezek a jelei, hogy elszalasztod a lehetőségeidet és hátráltatod a boldogulásodat

Hogyan lehetséges, hogy a boldogság utáni vágy, az örömök hajhászása a lehetőségek elszalasztására utal? Tulajdonképpen nagyon egyszerűen: ha valami után futsz, azt valójában sosem éred utol. A boldogságra különösen igaz, hogy nem a cél, hanem lényegében az út az, ami a valódi örömet magában hordozza.

Ha te mindig a többre és a jobbra vágysz, az nem feltétlenül rossz, de közben elvesztegeted a jelen pillanatait, így pont a boldogságtól távolodsz el.

Jellemző módon azok temetkeznek bele teljesen valamibe, akik nem akarnak bizonyos problémákkal, nehézségekkel szembenézni. Ennek egyik kiütközési pontja az, ha szó szerint halmozod a hétköznapi örömöket, de eközben elpazarolod az igazán nagy lehetőségeket, amik ténylegesen boldogságot hozhatnának az életedbe.

Rendszeresen félsz

A döntések meghozatala, vagy az azoktól való eltekintés sokszor félelem kérdése. De nem mindenki számára egyértelmű, hogy rendben van-e az önbizalma, ezt gyakran a környezet előbb és gyorsabban észreveheti. Akkor hogyan fülelheted le, ha neked is problémád van a tettrekészségeddel? Pl. árulkodó tünet lehet, ha sokszor félsz. Tartasz a csalódástól, hogy kihasználnak a barátaid, hogy szakítanak veled, hogy balesetet szenved valamelyik családtagod, hogy elbocsájtanak a munkahelyedről.

Nyilván vannak reális, és irreális félelmek, tehát nem kell különösebben izgulnod, ha időnként aggódsz a szerelmedért, amikor sokat kell vezetnie. De azt tudnod kell, hogy a félelmek erőteljesen hátráltatnak, ráadásul számtalan mentális betegség alapját képezik. Ha rendszeresen félsz valamitől, akkor az megakadályozza, hogy racionálisan lásd a dolgokat, és ennek megfelelően tudj dönteni.

Képek forrása: lacheev/Depositphotos.comSyda_Productions/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást