Egészség / Életmód

Ezek a fogamzásgátló tabletták leggyakoribb mellékhatásai

Ezek a fogamzásgátló tabletták leggyakoribb mellékhatásai

Hazánkban a legtöbben fogamzásgátló tablettával védekeznek a nem kívánt terhesség ellen, míg az óvszeres védekezés áll a második helyen. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a hormonkészítmények mellékhatásokkal is járhatnak, hiszen az egész szervezetünk háztartásába beleszólnak. Összegyűjtöttük neked a leggyakoribb tüneteket, amelyek a tabletta szedése miatt jelentkezhetnek.

Hányinger és émelygés

Főként az első három hónapban okozhat enyhe émelygést vagy hányingert a fogamzásgátló tabletta szedése.

Ezek a tünetek általában maguktól elmúlnak idővel, de ki is védheted őket azzal, ha az evés idejére teszed a tabletta beszedésének időpontját.

Ha viszont nem csak a hányinger, hanem hányás is jelentkezik, az már súlyosabb problémákra is utalhat, ezért ilyenkor mindenképpen érdemes felkeresned az orvosodat.

Érzékenyebb mellek

Ahogy sokaknál a menstruációt megelőző időkben, úgy a fogamzásgátló szedésének kezdetekor is jelentkezhet a mellérzékenység.

Szerencsére ez is egy olyan tünet, amely néhány hét után elmúlik, viszont ha a melleid még ezután is duzzadtabbak és érzékenyebbek, akkor keresd fel az orvosodat.

A vízhajtó ételek fogyasztása és a csökkentett sóbevitel segíthet, hogy a panaszok hamarabb elmúljanak.

Testsúlyingadozás

Nem csak a fogamzásgátló, hanem bármely egyéb, a hormonháztartásba beavatkozó gyógyszer – mint például a pajzsmirigybetegségre felírt tabletták – szedése nagyon gyakran jár súlyingadozással. Ez általában súlygyarapodást jelent, de előfordul az is, hogy csökken a súlyod.

Ennek egyik legfőbb oka az étvágy változása: a fokozott éhség, vagy hogy kevesebb ételt kívánsz, mint máskor. Ezt a tünetet leginkább úgy tudod legyőzni, ha a szokott adagokat fogyasztod, a szokott időpontokban, és nem engedsz a farkaséhségnek.

Két-három hét elég ahhoz, hogy a tested ezt megszokja, és azután már nem kell tartanod a súlyingadozástól a tabletta miatt.

Hangulatingadozás és nyomottság

Ez a tünet első sorban azokra lehet jellemző, akik alapvetően is hajlamosabbak a depressziós, nyomott hangulatra, ugyanis a hormonok erre csak jobban rásegítenek.

Ha nálad ez jellemző, akkor még a tabletta szedése előtt érdemes az orvosoddal konzultálnod erről.

A stressz és a feszített életmód szintén rásegít arra, hogy ingadozzon a hangulatod a gyógyszer szedésétől: ha ez nem múlik el néhány héten belül, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérned.

Pecsételő vérzés

Az egyik leggyakoribb tünet a fogamzásgátló szedésének hatására a menstruációk közötti úgynevezett pecsételő vérzés, amely leginkább barnás-bordós néhány cseppes folyásokat jelent.

Ez a tünet akár 3-4 hónapon át is jelentkezhet, amíg a tabletta beállítja a ciklusodat.

Ha nem csak pecsételő vérzést, hanem esetleg 3-5 napig tartó, erősebb vérzést is tapasztalsz két menstruáció között, akkor mindenképpen a nőgyógyászhoz kell fordulnod a tünetekkel.

Libidócsökkenés

A hormontabletta miatt a nemi vágyad is csökkenhet az első hetekben.

Szerencsére ez a tünet is elmúlik magától, amint a szervezeted megszokja a tablettát, de ha hosszabb távon fennálló tünet, akkor érdemes egyeztetned erről az orvosoddal is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást