Az Evitamin egy erős antioxidáns, és szerepet játszik számos betegség gyógyításában. Ezen túlmenően pedig fontos az egészséges és fiatalos bőr fenntartásához.
Az ajánlott napi Evitamin bevétel 15mg felnőtteknek. Az elfogyasztott élelmiszereknek E-vitaminban gazdagoknak kell lenniük, ami bonyolult feladat, hisz a legtöbb élelmiszer kis mennyiségben tartalmazza.
Az élelmiszerek tele vannak olyan tápanyag-kombinációkkal, amelyekre testünknek szüksége van, mindegyik vitaminnak más szerepe van a szervezetben. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben létfontosságúak a szervezet működéséhez.
Az Evitamin valójában a zsírban oldodó vitaminok családjába tartozik, és erőteljes antioxidánsként működik a szervezetben. Az antioxidáns egy olyan vegyület, amely harcol a káros szabad gyökök semlegesítésében. A szabadgyökök olyan kórokozók, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Ha folyamatosan fogyasztasz antioxidánsokat (pl. az Evitamint), a tested képes lesz harcolni a kórokozók ellen. Jelenleg 8 különböző formáját ismerjük az Evitaminnak, amely közül a d-alfal-tokoferol a legaktívabb. Az Evitamin megtalálható növényi olajokban, dióban, zöld leveles zöldségekben. Segít megelőzni a véralvadást a vér hígításával.
Az Evitamin egészségügyi előnyei
Az antioxidáns és vérhigító tulajdonságán kívül más egészségre jótékony hatása is van: immunrendszer erősítő, védi az idegeket és izmokat, a szem betegségei ellen is véd (pl. szemgyulladás, szürkehályog), a reuma és más izületi gyulladás, asztma, cukorbetegség ellen is hatékony.
Mivel az E-vitamin nagyon erős antioxidáns, védi a sejteket a szabad gyökök, rák okozói ellen.
Öregedésgátló tulajdonság
A bőrre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően az Evitamin lassítja a bőr öregedését. A legtöbb bőrápolási termék ezért Evitamint is tartalmaz, amely segít az A-vitamin szintet szabályozni a szervezetben, amely önmagában jótékony a bőrre, ugyanis véd az ultraibolya sugárzás ellen, ami károsítja a bőrt.
Étrendi ajánlások
A 400 NE (nemzetközi egység) az Evitamin tolerálható felső szintje, amit naponta fogyasztani lehet. Azonban csak akkor érdemes pótolni, ha nem sok Evitamin tartalmú élelmiszert fogyasztunk. A túladagolást illetően a fő probléma az, hogy túl folyékonnyá teszi a vért, és megnehezíti a véralvadást sérülés esetén, így az ember könnyen elvérezhet.
Evitaminban gazdag élelmiszerek
Dúsított gabonafélék
A készen fogyasztható gabonafélék nagy mennyiségű Evitaminnal látják el a szervezetet: 1,6 – 12,8 mg-al adagonként.
Napraforgómag
3 dkg pirított napraforgómag 7,4mg Evitamint tartalmaz és 165 kalóriát. A napraforgóolaj is jó Evitamin forrás, 30 ml 5,6mg-ot tartalmaz és 120 kalóriát.
Diófélék
A mandula például 7,3 mg-ot, a mogyoró 4,3 mg-ot, míg a dió 3,1 mg Evitamint tartalmaz. Próbálj naponta egy maréknyi valamilyen diófélét fogyasztani, hogy megőrizd egészségedet.
Növényi olajok
Egy evőkanál gyapottmag olaj 4,8mg Evitamint, míg a sáfránymagolaj 4,6mg-ot tartalmaz. Próbálj zöldséget vagy gyümölcsöt karamellizálni sáfrányolajon, ínyenc finomság.
Tarlórépa levél
Ennek a gyökérzöldségnek a levele is éppolyan ehető és tápláló, mint a gyökere. Amellett, hogy rengeteg Evitamint, jelentős A, C, K vitamint és kálciumot is tartalmaz. Sokkal táplálóbb a fehérrépánál. A fiatal levelek nagyon ízletesek salátáknak. Megfonnyasztva ideális köret húsok mellé.
Paradicsom
7 dkg paradicsompüré 2,8 mg Evitamint tartalmaz, a napi szükséges mennyiség egyötödét, e mellett 664 mg káliumot, 34 mg likopint tartalmaz és mindössze 54 kalóriát – szóval egy igazi szuperétel a paradicsom.
Fenyőmag
Egy uncia fenyőmag 2,6 mg Evitamint és 191 kalóriát tartalmaz. A fenyődió kitűnő ízt ad a tésztaételeknek, salátáknak.
Mogyoróvaj
Egy evőkanál mogyoróvaj 2,5 mg Evitamint tartalmaz és 192 kalóiát.
Búzacsíra
A sima pirított búzacsíra nagyon finom gabonafélék mellé, két evőkanál 2,3 mg Evitamint tartalmaz.
Avokádó
Fél avokádó már 2,1mg Evitamint tartalmaz és 161 kalóriát. Ez azt jelenti, hogy már 2 avokádóval majdnem fedeztük a napi Evitamin szükségletünket.