Amikor probléma az evés – evészavarok

Amikor probléma az evés – evészavarok

Címlap / Életmód / Amikor probléma az evés – evészavarok

Az életben maradás, a vonzó megjelenés és az egészség érdekében egyaránt fontos tényező a táplálkozás, a helyes étkezés. Bár mindennapjaink szerves, magától adódó része az evés, mégis sokan vannak, akiknek gondjaik támadnak ezen a téren. A leggyakoribb evészavarok az anorexia és a bulimia. (x)

Az anorexia és a bulimia látszólag ellentétes kórképek. Az előbbiben szenvedő beteg koplaltatja magát, a másikban falásrohamokat hánytatás követ. Mindkét betegség lelki eredetű, de nagy szerepe van a kialakulásukban a társadalmi nyomásnak, amelyik a legtöbb ember számára elérhetetlen szépségideálokat állítja mérceként.

Nagyon fontos, hogy kezdetben úgy érzik az evészavaros betegek, hogy a kezükben van az irányítás, s még akkor is ebben a hitben élnek, amikor már rég elvesztették a kontrollt. A probléma pedig pontosan ebből származik, hogy már nem tudja abbahagyni, muszáj továbbra is koplalnia, illetve falás után hánynia ezeknek a betegeknek.

Anorexia nervosa

Az anorexiás beteg kórosan sovány. Természetesen hosszú út van már mögötte, mire ez valóban feltűnő lesz. Ráadásul a kezdeti súlyvesztést a környezet jellemzően dicséri, elismeri, így az elején rendszerint nem tűnik fel, hogy komoly gond van, a beteg pedig megerősítve érezheti magát, hogy jó úton jár. Az anorexiás magát sokkal kövérebbnek látja, mint amilyen a valóságban, ezt testképzavarnak nevezzük. Számtalan fizikai változás következik be a kóros soványság hatására. Például hajhullás, menstruáció megszűnése, vérnyomásproblémák.

A viselkedésterápia sokat segíthet már a kezdetekben, a pszichoterápia segítségével elérhető a gyógyulás. Legtöbbször családterápiára is szükség van. 

Bulimia nervosa

Ezt nehezebb észrevenni, mivel a betegek nem kórosan soványak, inkább csak vékonyak. Jellemző, hogy nem csak az ételeket habzsolják szívesen, hanem az alkoholfogyasztás, a szerek használata vagy a szexuális örömök tekintetében is hasonló viselkedést mutatnak.

Evészavarok pszichoterápiás kezelése

Hogyan segíthetünk?

Fontos megérteni, hogy ezek a betegségek túlmutatnak azon, hogy egyszerűen elmondjuk a betegeknek, mit tegyenek, vagy rájuk parancsolunk, hogy egyenek (és ne hányjanak). A betegség hátterében összetett és nehezen kibogozható tényezők állnak, amelyekre nem könnyű rálátni, így segíteni sem egyszerű rajta. 

Amikor felajánlja segítségét egy betegnek, legyen akár családtag, akár barát, készüljön fel az elutasításra. Hiszen ezzel az ajánlattal szembesíti a beteget a problémával, ami már eleve nem könnyű a számára. Nem érdemes erőszakosan közelíteni, a betegnek kell arról döntenie, hogy készen áll-e a segítség elfogadására. 

Szakember sokat segíthet az evészavaros betegnek, hiszen a háttérben rejlő okokat segíthet megtalálni, s azokkal foglalkozni. Például ha nehezen fejezi ki egy egyén az érzéseit vagy nehezen kommunikál, esetleg énhatár problémái vannak. Nagyon gyakori, hogy a kontroll elvesztésének élménye vezet ahhoz, hogy az evés kontrolljával szerezze vissza az irányítást az élete fölött.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!