5 étel, amit soha ne fogyassz nyersen, mert nagyon káros a szervezetedre

5 étel, amit soha ne fogyassz nyersen, mert nagyon káros a szervezetedre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 étel, amit soha ne fogyassz nyersen, mert nagyon káros a szervezetedre

1. Krumpli

Sütve és főzve nagyon finom, de nyers állapotában inkább ne fogyaszd a krumplit!

Ez a zöldség ugyanis köztudottan sok keményítőt tartalmaz, amit nem tudunk megemészteni, így nem csak felpuffaszt, de kellemetlen bélműködési folyamatokat indít be.

Még veszélyesebb a helyzet, ha a krumplit előtte melegebb helyen tartottad, és elkezdett megzöldülni. Ilyenkor a szalonin nevezetű mérgező anyag jelenik meg rajta, ami nem csak nyersen, de még sütve-főzve is nagyon veszélyes ételmérgezést okoz!

Tepsis burgonya
istockphoto

2. Vörösbab

A vörösbab nagyon egészséges és finom, ha megfelelően van elkészítve – nyersen viszont közel sem ez a helyzet.

Noha ez a hüvelyes zöldségféle tele van fehérjével, rostokkal és antioxidánsokkal, főzés nélkül nagyon rossz hatással van a gyomorra. Egészséges összetevői mellett ugyanis fitohemagglutinin toxin is található benne, aminek hatására épp olyan tüneteket észlelhetsz, mint egy ételmérgezés során.

Az erős hányingert és a betegséget kiküszöbölheted azzal, ha beáztatod, és legalább fél órán át főzöd. Egyébként az itthon népszerűbb tarka- és fehérbabban is megtalálható ez a vegyület, de szerencsére sokkal alacsonyabb mértékben.

Oldalak: 1 2 3

4 hozzászólás

 • Kis Ede
  2020.12.14., 15:26

  A szolanin a napfény hatására keletkezik és nem meleg hatására.
  Írás előtt tájékozódni kellene !

  Válasz
 • Joe
  2020.12.14., 15:35

  A burgonya esetében egy elírás van a cikkben. A cikk “szalonin” kifejezést ír ami helytelen. Helyesen szolanin a vegyület neve. A név a burgonyafélék tudományos nevéből Solanaceae ered. A burgonyában akkor keletkezik, amikor a burgonya fénynek van kitéve és megindul benne a zöld klorofill képződés és az ilyen típusú anyagcsere. A burgonya félék minden zöld színű része ennek megfelelően mérgező. Egy érdekesség, hogy anno amikor a burgonya bekerült Európába és elkezdték termeszteni, sokáig nem tudták, hogy nem a termését (ami egy paradicsomhoz hasonló zöld bogyó) kell fogyasztani, hanem a gumóját. Sok mérgezést okozott ezért.

  Válasz
 • Ármin
  2021.01.31., 20:38

  A szerző valószínűleg még életében nem evett tatárt (marhából, sertésből vagy halakból, tenger gyümölcseiből). Ami nem baj, de akkor ne írna a témáról, és már a bevezetőben nem csinálna hülyét magából. Sőt, a marhatatárban, mindkét “pfúj-ne-nyersen” alapanyag benne van: nyers hús és nyers tojás.
  Kiskezicsókolom, talán más témát kellene keresni, mondjuk a csillámpónik helyes tartásáról vagy hasonlóról.

  Válasz
 • Czebe Tóth Krisztina
  2021.05.17., 16:35

  Na jó elég volt a sok hülyeségből

  Válasz

Írj egy hozzászólást