Életmód / Táplálkozás

5 étel, amit sose lenne szabad nyersen fogyasztani

Krumpli

Sütve és főzve nagyon finom, de nyers állapotában inkább ne fogyaszd a krumplit!

Ez a zöldség ugyanis köztudottan sok keményítőt tartalmaz, amit nem tudunk megemészteni, így nem csak felpuffaszt, de kellemetlen bélműködési folyamatokat indít be.

Még veszélyesebb a helyzet, ha a krumplit előtte melegebb helyen tartottad, és elkezdett megzöldülni. Ilyenkor a szalonin nevezetű mérgező anyag jelenik meg rajta, ami nem csak nyersen, de még sütve-főzve is nagyon veszélyes ételmérgezést okoz!

Vörösbab

A vörösbab nagyon egészséges és finom, ha megfelelően van elkészítve – nyersen viszont közel sem ez a helyzet.

Noha ez a hüvelyes zöldségféle tele van fehérjével, rostokkal és antioxidánsokkal, főzés nélkül nagyon rossz hatással van a gyomorra. Egészséges összetevői mellett ugyanis fitohemagglutinin toxin is található benne, aminek hatására épp olyan tüneteket észlelhetsz, mint egy ételmérgezés során.

Az erős hányingert és a betegséget kiküszöbölheted azzal, ha beáztatod, és legalább fél órán át főzöd. Egyébként az itthon népszerűbb tarka- és fehérbabban is megtalálható ez a vegyület, de szerencsére sokkal alacsonyabb mértékben.

Keserű mandula

A mandulát ismerjük és szeretjük is, mindegy, hogy nyersen vagy ételhez sütve fogyasztjuk. De hallottál már gonosz ikertestvéréről, a keserű manduláról?

Nem véletlen, hogy nagyon sok helyen óva intenek: kizárólag a termesztett mandulát szabad megenni, és a vad mandulafákkal óvatosnak kell lenned!

A keserű változat ugyanis nyersen halálos is lehet, mivel cianogén glükozidot tartalmaz, ami az emésztőrendszeredbe jutva ciánsavat hoz létre. Gyerekeknek már egy-két szem is halálos lehet, a felnőttek akkor kerülnek életveszélybe, ha ennél némileg többet fogyasztottak, de időközben hányást, fejfájást, és ezekhez hasonló tüneteket tapasztalhatnak.

Még két étel a következő oldalon! Lapozz ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW