7 étel a csodálatosan ragyogó hajért

7 étel a csodálatosan ragyogó hajért

Címlap / Stílus / Haj / 7 étel a csodálatosan ragyogó hajért

Száraz, engedetlen, tartás nélküli hajkoronád alól irigykedve nézed a csillogó tincsekkel büszkélkedő nőket? Ahelyett, hogy egy vagyont költenél az ígéretesnek tűnő ápoló kencékre, ápold inkább belülről a fürtjeidet! Ez a megoldás nemcsak olcsóbb, de finomabb is a következő ételek segítségével.

Dió

Bár a magvak általánosságban szuperkajának számítanak, hiszen tele vannak telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a mennyei dió mindközül a leghatékonyabb.
A benne lévő biotin és E-vitamin gondoskodik róla, hogy a sejtjeid DNS-e minél kevésbé károsodjon a környezeti hatások miatt. A biotinhiány egyébként a hajhullás egyik leggyakoribb oka. A dióban réz is van, ami hozzájárul a tincseid árnyalatának mélységéhez.

Tojás

A fehérje a hajszálaid fő alkotója, s ebből a tojásban rengeteg van. Emellett cinket, szelént, ként és vasat is tartalmaz. Ezek közül utóbbi kiemelten fontos, hiszen a fejbőr vérellátásának serkentésével gondoskodik róla, hogy a fürtjeid megfelelő oxigénhez jussanak.
A nők hajproblémáinak egyik legelterjedtebb oka a vérszegénység, ami szerencsére könnyen kezelhető vaspótlással, viszont csak kevesen fordulnak orvoshoz a problémával, így nem is tudnak a gyógyulási lehetőségről.

Spenót

A vas, a béta-karotin, a folsav és a C-vitamin a hajszálakat és a fejbőrt is egyaránt táplálják. Popeye kopaszsága tehát nem azért volt kopasz, mert szegénynek kihullott a haja, hanem mert egyszerűen tar koponyával tetszett magának és a rajongóinak.
A spenóton kívül más olyan zöldség is alkalmas e célra, melynek sötétzöld levelei vannak, hiszen ezek árulkodnak magas vitamin- és ásványianyag-tartalomról.

Lencse

Kicsi, de erős! A hüvelyesek egyébként is a növényi koszton élők elsőszámú fehérjepótlási lehetőségét jelentik, amelyek a húsevők számára ugyancsak hasznos lehet főzelékben vagy köretként.
Titkuk a proteinen kívül a vasban, a cinkben és a biotinban rejlik, amelyek finom ízélmény mellett segítenek helyreállítani a hajhagymák egészségét.

Joghurt

A görög változat és a zsírszegény natúr a legegészségesebb. Dúskál hajbarát fehérjékben, pantoténsavban (más néven B5-vitaminban) és D-vitaminban is. Utóbbi csonterősítő hatásáról ismert, valamint arról, hogy napfény hatására termelődik a szervezetben.
Ám eddig tisztázatlan folyamat révén a hajhagymák épségéről is gondoskodik, ráadásul étrendi úton is bevihető a szervezetbe.

Áfonya

Nem kell feltétlenül egzotikus gyümölcsöket keresned ahhoz, hogy különleges vitaminbombával kényeztesd a hajad. Az áfonyában rejlő bőséges C-vitamin ugyanis serkenti a fejbőr vérkeringését, hozzájárulva az ott futó apró erek átjárhatóságához.
A C-vitaminban szegény étrend sajnos töredezett, elvékonyodott hajszálakat eredményez.

Baromfihús

Fehérje, cink, vas és rengeteg B-vitamin. Az ésszerű mennyiségben fogyasztott hús – tehát napi egy-két adag a hét hat napján – igenis egészséges, főleg a haj számára, melynek szó szerint sikerül az újjáépülésben. A csodálatos hatást viszont beárnyékolhatja, ha egészségtelen módon készíted el: inkább sütőpapíron süsd vagy grillezd!
A haj és a fejbőr egészségének helyreállításához számos étrend-kiegészítő közül is válogathatsz. Mivel ezek összetétele különböző, érdemes szakember, tehát orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérned, hogy számodra melyik a legjobb.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!