Erőművek termelése Magyarországon: az atomerőművek

Erőművek termelése Magyarországon: az atomerőművek

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Erőművek termelése Magyarországon: az atomerőművek

Magyarországon megkerülhetetlen a Paksi atomerőmű

A hazai áramtermelésben egyre nagyobb szeletet foglalnak el a megújuló források. Azonban az atomerőművek számos okból kifolyólag megkerülhetetlenek. Ez egy olyan forrás, ami folyamatos és skálázható. Hiába van egyre több, EKR által támogatott energiahatékony beruházás, a hazai villamosenergia-hálózat stabil működtetéséhez elengedhetetlen a Paksi Atomerőmű.

Oktatási és kutatási célból vannak az országban további üzemképes nukleáris létesítmények. De Pakson van az egyetlen, ami termelési engedéllyel rendelkezik és üzemel. Az üzemeltető az MVM Csoport leányvállalata, a Paksi Atomerőmű Zrt.

Az MVM Csoport hazai szerepe

A hazai energetikai értékláncban meghatározó szerep jut az MVM Csoportnak. A cég képviselteti magát a leányvállalatain keresztül a termelés mellett az elosztás, a rendszerirányítás és a kereskedelem területén. A két legnagyobb hazai villamosenergia-termelő erőmű tulajdonosáról van szó, ugyanis ők birtokolják a Paksi mellett a Mátrai Erőművet is.

A társaság egyetemes szolgáltatóként és elosztói engedélyesként is tevékenykedik a piacon. Az egyetemes szolgáltatás keretében vételezők hatósági áron jutnak hozzá a villamos energiához. Az ársapka részleges feloldását kritizálók azzal érvelnek, hogy a lakossági fogyasztók áramellátását gyakorlatilag egy az egyben tudja fedezni a Paksi Atomerőmű. A termelését pedig kevésbé befolyásolja a kialakult energiakrízis. Ez biztos így van? Lássuk!

Mennyit is termel a Paksi Atomerőmű?

Ez egy alaperőmű. Ennek megfelelően az év 8760 órájában szinte végig üzemel. Kivételt képeznek ez alól a karbantartások, az üzemzavarok valamint az extrém alacsony fogyasztásigényes időszakok.

Paks 8 egységből áll, melyek egyenként 245 MW teljesítményre képesek. Folyamatos működés mellett ez napi 46.800 MWh-t jelent, ami havi szinten 1,7 TWh energia előállítását jelenti. Mivel átlagosan éves szinten 90%-os kihasználtsággal működik az erőmű, az ezzel korrigált érték éves szinten nagyságrendileg 15 TWh.

Nézzük a hazai fogyasztást! 2021-ben a Magyarországon felhasznált villamos energia mennyisége bruttó 48,8 TWh volt. Ebből lejön az import, így marad 36 TWh. Ebből máris látható, hogy a hazai termelés közel felét, míg a felhasznált mennyiség közel harmadát adja a Paksi Atomerőmű.

Ha megnézzük a 2021-es lakossági felhasználási adatokat, akkor jól láthatjuk, hogy az akkori 13,2 TWh villamos energiát könnyedén képes volt biztosítani az atomerőmű.

Azonban például a gázerőművek is sokat működtek, és ott van még az import is. Így az előállítási és beszerzési árak alakulása nemcsak Pakstól függ, hanem sokkal több tényezőtől.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!