Van egy tényező, amiért érdemes rendszeres nemi életet élni

Van egy tényező, amiért érdemes rendszeres nemi életet élni

Címlap / Szerelem / Van egy tényező, amiért érdemes rendszeres nemi életet élni

Magát a menopauza folyamatát és annak lefolyását számos tényező befolyásolja. Az életmódtól kezdve az étkezési szokásokon keresztül, majd a genetikával folytatva a sort. A University College London kutatói úgy vélik, hogy egy további tényezőt sikerült azonosítaniuk, ami befolyásolja a természetes átalakulást. Ez nem más, mint a szexuális aktivitás.

Megúszhatjuk a korai menopauzát

A tanulmány alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a rendszeresen, tehát legalább hetente szeretkező nők esetében kevésbé valószínű, hogy idő előtt beköszönt a változókor. Szemben azokkal a nőkkel, akik ennél ritkábban szeretkeznek. Az eltérés egészen jelentős. A heti rendszerességgel ágyba bújó nők 28%-kal kisebb valószínűséggel tapasztalták a menopauza jeleit, nem csak hogy korán, hanem általában bármikor.

Hasonlóképpen, még a havi rendszerességgel szeretkező nőket is 19%-kal kisebb valószínűséggel kínozták a változókor tünetei azokhoz a nőkhöz képest, akik ennél ritkábban, vagy egyáltalán nem végeztek semmilyen szexuális tevékenységet. Ez utóbbi azért fontos, mert nem csupán a konkrét partnerrel végzett szeretkezést figyelték meg a kutatók. Az orális érintkezést és az önkielégítést is figyelembe vették. 

A SWAN által gyűjtött adatokat elemző kutatócsoport elmondta, hogy eddig ez volt a legátfogóbb kutatás, amit a változókor és a szexuális élet kapcsolatában folytattak, ugyanis 2936 nőt kérdeztek meg.

Ha valamit nem használunk, akkor azt a testünk kikapcsolja

 A vizsgálat során a nőknek a szexuális életükről kellett kitölteniük egy részletes tesztet.

Beleértve azt is, milyen gyakran szeretkeznek, milyen szexuális tevékenységet folytatnak, szoktak-e önkielégítést végezni. Az első körben a legtöbb résztvevő (64%) úgy nyilatkozott, hogy hetente hódol valamilyen szexuális tevékenységnek. 46%-uk mondta, hogy tapasztal már enyhe menopauzás tüneteket. Az interjúkat 10 éven keresztül folytatták a kutatók. Ez idő alatt a nők 45%-ánál jelentkezett a változókor, átlagosan 52 éves korban. 

Malvestida Magazine/unsplash.com

Vizsgálatunk eredményei azt sugallják, hogy ha egy nőnek nincsen szexuális élete, akkor a szervezete záros időn belül „úgy dönt”, hogy nem fektet energiát az ovulációba, hiszen (a testünk szemszögéből) ez egész egyszerűen értelmetlen. A bölcs szervezetünk átcsoportosítja az energiákat máshova, oda, ahova valóban szükséges” – mondta a tanulmány egyik, szerzője Megan Arnot.

Arnot azt is elmondta, hogy „nagymama-hipotézis” szerint a menopauza eredetileg azért alakult ki, hogy csökkentse a reproduktív konfliktusokat a nők különböző generációi között. Emellett lehetővé tegye számukra, hogy aktívan segítsék az unokák felnevelését.

Érdekes tény, de a kutatók külön tesztelték azt is, mennyiben befolyásolta a nők változókorát az, hogy együtt éltek-e egy férfipartnerrel, vagy sem. Kiderült, hogy semennyire: a menopauza kezdete és a partner tekintetében nem találtak kapcsolatot. Ez tehát azt jelenti, hogy a rendszeres szexuális élet képes arra, hogy kitolja a változókor kezdetét. Független attól, hogy állandó, vagy alkalmi partnerrel, esetleg önkielégítés útján valósul meg.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást