10 érdekes tény a csontokról, amit csak kevesen tudnak

10 érdekes tény a csontokról, amit csak kevesen tudnak

Címlap / Életmód / Egészség / 10 érdekes tény a csontokról, amit csak kevesen tudnak

Melyik a legkisebb és melyik a legnagyobb? Tudtad, hogy van olyan, ami egyik más csonthoz sem kapcsolódik? És min múlik, hogy erősek maradnak-e? Itt vannak a válaszok! (Szponzorált tartalom)

1. Egy felnőtt embernek 206 csontja van, egy újszülött azonban ennél sokkal több, csaknem 300 csonttal a testében jön világra. Ahogy a gyermek növekszik, a lágy, rugalmas szövetek megkeményednek, egyes csontok pedig összenőnek, így alakul ki a felnőtt csontszerkezet.

2. Az emberi test leghosszabb és legerősebb csontja a femur, azaz a combcsont, mely egy átlagos termetű felnőtt esetében körülbelül 48 centiméter.

3. Az emberi test egyetlen csontja, amely nem kapcsolódik egy másik csonthoz, a hyoid, egy V alakú csont, amely a nyelv tövében helyezkedik el.

4. A csontok egészségének megőrzése érdekében rendkívül fontos fenntartani a szervezetben a megfelelő kalcium, D-vitamin, K-vitamin és magnézium szintet.

Kevésbé közismert, hogy vannak olyan nyomelemek, amelyek még hozzájárulnak a normál csontozat megőrzéséhez. Ilyen a cink és a mangán.

5. A karcsont a leggyakrabban sérülő csont, a felnőtt csonttörések felét a kartörés teszi ki, míg a gyerekek leggyakrabban a kulcscsontjukat törik el.

6. A csontok hosszúságának növekedése a pubertás alatt megáll, a csontsűrűség azonban az életünk során változik. 40 év felett a csontok kalciumtartalma elkezd folyamatosan csökkenni, ezért ettől a kortól ajánlott a csontok rendszeres ellenőrzése és szükség esetén az étrendi kalcium kiegészítése is.

Béres CalciviD 7 filmtabletta komplex étrend-kiegészítő készítmény: a benne található 7 fontos összetevő (vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához, egy napi adagjában 800 mg kalcium található.

7. A csontok sűrűsége és keménysége eltérő. Egy részük az úgynevezett kortikális (kérgi-csöves) csontok, melyek a test „vázát” alkotják. A csontok másik csoportja a trabekuláris csontok, melyek porózusak és szivacsosak.

Ezek a csontok a medencében, a bordákban és a koponyában fordulnak elő. Bár kevésbé sűrűek, mint a kérgi csontok, mégis elég kemények a megfelelő védelemhez.

MatthewJean-Lewis/istockphoto.com

8. Az emberi test legkisebb csontja a fülben található kengyel, ami mindössze 5 milliméter egy átlagos termetű felnőtt ember esetében.

9. A fogazat zománca, amely a csontrendszered részének tekinthető, valójában erősebb, mint maguk a csontok. A zománc védi a finom idegeket és szöveteket a fogakban. Centiről centire összevetve, a fogak több kopást és igénybevételt bírnak el, mint bármelyik másik csontod.

10. Az emberi csontok arra vannak kitalálva, hogy bírják a strapát. Igaz, hogy eltörhetnek, de a megfelelő gondoskodás mellett egy életen át támogatják a mozgásodat: egyes csontoknak képesnek kell lenniük a tömegük két- vagy háromszorosának elbírására. Egy átlagos ember évente 1-3 millió lépést tesz meg, vagyis a csontoknak bírniuk kell a használatot.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!