Egészség / Életmód

Az arcunk tele van atkákkal!? 10 tény a testünkről, ami kész rémálom

Az arcunk tele van atkákkal!? 10 tény a testünkről, ami kész rémálom

Ugyanannyi szőrtüszővel rendelkezünk, mint az emberszabású majmok

„Te szőrös majom!” csúfoljuk egymást naívan, pedig valójában semmivel sincs kevesebb számú szőrszálunk, mint egy orángutánnak, csimpánznak vagy gorillának. Hogy mi miért vagyunk mégis szinte csupaszok hozzájuk képest? Egyszerű: azért, mert a mi szőrünk sokkal rövidebb és finomabb. 

Az arcodon jelen pillanatban is atkák élnek

A Demodex, magyarul szőrtüszőatka mikroszkópikus méretű, jellegzetes szivar alakú állatka és csaknem 70 alfaja van. Az emberen – szerencsére? – mindössze két fajtája lakozik, a Demodex folliculorum és a Demodex brevis, melyeket – még belegondolni is borzongató – de főleg a szempillánk tövében találhatunk meg.

Mindannyiunkat egy saját baktériumfelhő vesz körül

Nemcsak egy szép színes aurával, hanem egy több millió baktériumból álló felhővel is körbe vagyunk véve. Ha elmész valaki mellett, az ő felhőjében található baktériumok rátapadnak a bőrödre, sőt, be is szívod őket a tüdődbe. 

image_jungle/istockphoto.com

Stressz vagy félelem hatására több fülzsírt termelsz

Az úgynevezett apokrin verejtékmirigyek hónaljban, a mellbimbóban, a külső nemi szerveken és a végbélnyílás körülötti bőrben találhatóak. Módosult apokrin mirigyek továbbá a külső fül fülzsírt termelő glandulae ceruminosae, valamint a szempillák tövébe nyíló Moll-féle mirigyek is, melyek váladéka a tüszőkbe ömlik, közvetlenül a faggyúmirigyek nyílása fölött. Ezek a mirigyek felelősek a fülzsír és a – félelem vagy stressz hatására – termelt „szagosabb” izzadtságért. 

Ha érzékeny a gyomrod, ez a pontot inkább hagyd ki

Rendben, én szóltam: körülbelül napi egy liter slejmet – azaz másnéven nyákot, nyálat, váladékot, köpetet – termelünk és – nem meglepő módon – ugyanennyit is nyelünk le. Ez az anyag nem más, mint színtelen váladékréteg a nyálkahártyák felszínén. Undorító? Igen. Természetes? Igen. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást