A víz éltet és tönkre tehet! – Június 8. Az óceánok világnapja

A víz éltet és tönkre tehet! – Június 8. Az óceánok világnapja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A víz éltet és tönkre tehet! – Június 8. Az óceánok világnapja

1992-től, az ENSZ Rio de Janeiro-i környezetvédelmi csúcsértekezletén határozták el, hogy június 8.-a az óceánok világnapja lesz. Az óceán, azaz világtenger a Föld közel 71 százalékát fedi le. Területének felén a mélysége több, mint 3 km, azaz a 3000 méter. Az óceán az egyetlen olyan hely a Földön, amiről csak részinformációink vannak, mint természeti képződményről, és mint állatok életteréről.

Tudtátok, hogy van olyan: az óceánok genezise?

Az óceánok fejlődnek, mégpedig oly módon, hogy a kőzetlemezek lassú mozgásának hatására formálódik a medencéjük. Akár be is zárulhatnak, a kőzetlemezek hatására kiürülnek. Genezisük a következő:
– embrionális óceán, pl.: Bajkál
– fiatal óceán, pl.: Vörös-tenger
– érett óceán, pl.: Atlanti-óceán
– hanyatló óceán, pl.: Csendes-óceán
– elhaló óceán, pl.: Földközi-tenger (néhai Thetys-óceán)
– végső, halott óceán, ez pedig a Himalája

Az oceanológia – tengertan

Az óceánok és tengerek fizikai, kémiai, biológiai és geológiai kutatásával foglalkozó tudomány. Az óceánok létfontosságú szerepet töltenek be a Föld életében.
Az oxigén 70 százalékát a planktonok termelik, az általunk termelt szén-dioxid felét az óceánok nyelték el, a világ lakosságának, 25 százalékának táplálékot ad, a föld genetikai sokszínűségét nagyban gazdagítja élővilágával, éghajlat befolyásoló szerepe van, sőt az óceánra épülő túrizmus a legjelentősebb a Földön.

Hogyan védhetjük mi az óceánokat?

Valójában itt Magyarországon, erre, csak a nők képesek. Figyeljünk oda, hogy milyen kozmetikumot választunk, hiszen ezek egy részében olyan veszélyeztetett fajok részei vannak, mint a csikóhal.
Csak olyan halat vásároljunk, amiről pontosan tudni, hogy fenntartható módon halásztak. Magyar vagy, itt nincs tenger, vegyél inkább pontyot. Nyaraláskor pedig olyan ajándékot vásároljunk, amiről biztosan tudjuk, hogy nem kellett feleslegesen tengeri állatot gyilkolni érte.

Gumikacsák a Föld körül

A tudósok legnagyobb örömére – a természetvédők legnagyobb bánatára – rengeteg úszó szemétsziget van az óceánban. Ilyen sziget alakul ki, amikor 29 000 db sárga gumikacsa alkot egy, aztán szétválva több úszó szigetet, melyek mozgását tanulmányozva a tudósok sok fontos adathoz juthatnak hozzá.
És hogyan jut ennyi gumikacsa a vízbe? Nos… egy tenger baleset következtében. Ugyan ilyen szigetek vannak Legoból, sportcipőből, műanyag teknősből.

Egy óceáni csoda, a sok közül

A korall pontosan megmutatja a vízminőséget, ugyan úgy, mint a moha jelenléte a levegő minőségét. Földünk legnagyobb korallzátonya a korall-tengerben, Északkelet-Ausztrália partja mellett található. Még az űrből is látható, 2000, igen kettőezer kilométer hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron. 3000 korallzátonyból és 900 úszó szigetből áll. Biológiai sokszínűsége felülmúlhatatlanul gazdag.
Az első feljegyzést Cook kapitány tette erről a helyről, 1769-ben. A Nagy Korallzátonyon több nemzeti parkot is kialakítottak, ilyen körülük a Zöld sziget, aminek felszínét kókuszpálmák borítják, és teknősök népesítik be.

A víz védelme

Alapvetően maga a víz az, ami védelemre szorul, mert annak körforgása mindenhová, minden ökoszisztémába eljuttatja a civilizáció látható, és ami még veszélyesebb, láthatatlan szemetét.
Ezáltal olyan mértékben és olyan gyorsan tönkre teheti Földünket, amire nem is gondolnánk…
Az óceánokról alig tudunk valamit, olyan lehetőségeket rejthet, melyek az ember számára felbecsülhetetlenek lehetnek… érdemes lenne vigyázni rájuk.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!