Előléptetést akarsz? Így harcold ki!

Előléptetést akarsz? Így harcold ki!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Előléptetést akarsz? Így harcold ki!

Fizetésemelést kérni sohasem egyszerű, gyakran kényelmetlen, frusztráló, és zavarba ejtő. Pedig a siker, bármennyire is szeretnéd, nem fog az öledbe hullani. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb esetben nem elég jól végezned a dolgodat ahhoz, hogy előrelépj, proaktívnak is kell lenned! Íme néhány tipp, amely segítségedre lehet ebben!

Keresd a hosszú távú projekteket

Minél feljebb lépünk a ranglétrán, annál összetettebbek és sokszínűbbek lesznek a feladataink.

Az előléptetés megszerzéséhez fontos tehát, hogy bebizonyítsd a főnködnek, képes vagy a bonyolultabb problémák megoldására is, és kézben tudod tartani az önálló gondolkodást igénylő projekteket!

Tanuld meg kezelni az többrétű feladatokat, és fokozatosan haladj az egyre komplexebb kihívások irányába. Ügyelj azonban az arányokra! Ha eddig olyan feladatokhoz voltál hozzászokva, amelyeket egy vagy két hónap alatt teljesíthettél, ne ugorj bele egyből az egyéves projektekbe!

A sikerrel elvégzett megbízatások bebizonyítják majd a felettesednek, hogy készen állsz a továbblépésre.

Légy csapatjátékos!

Minden nagyszerű csapatban van egy ember, aki kiváló szociális érzékének, együttműködési képességeinek, valamint kompromisszumkészségének köszönhetően lehetővé teszi, hogy a munka zökkenőmentes legyen. Légy te ez a bizonyos személy!

Fejleszd ezen a téren a készségeidet, mutasd meg, hogy csapatjátékos vagy, amikor csak lehetőséged adódik rá!

A közhiedelemmel ellentétben egy munkahelyen nem az a lényeg, hogy minden terhet átvállalj magadra, hanem hogy bebizonyítsd, képes vagy ösztönözni, inspirálni a kollégáidat, és megmutatni, hogy számíthatnak rád a bajban.

Biztos lehetsz benne, hogy a cég vezetősége értékelni fogja, ha látják a munkatársaidért tett erőfeszítésedet.

Ne csak a munkaköri leírásodra koncentrálj!

Mindig nézz a feladatok mögé, és keresd az új lehetőségeket! Egy cégen belül általában azok dolgozók emelkednek ki igazán a tömegből, akik képesek több irányból szemlélni a dolgokat. Átlátják az egész folyamatot, nem csupán a saját munkaköri leírásukra koncentrálnak.

Keress új megoldásokat, próbáld fejleszteni a területedet, tedd hatékonyabbá a munkavégzést, így befolyást gyakorolhatsz az egész szervezetre, nélkülözhetetlenné téve ezzel a személyedet a cégnél.

Ha állandóan biztonsági játszmákra törekszel, sosem vesznek majd észre.

Ha vezető szeretnél lenni, elengedhetetlen, hogy legyenek saját ötleteid, terveid. A szervezet jövője a fejlesztéseken múlik, ehhez magától értetődően szakítani kell a régi hagyományokkal, és új utakat kell keresni.

Nyűgözd le a főnöködet

Valószínűleg nem lesz meglepő, amit most mondok, de ahhoz, hogy megszerezd a régóta áhított előléptetést, le kell nyűgöznöd a főnöködet!

Egyeztess vele időpontot egy négyszemközti megbeszéléshez, és érdeklődj afelől, hogyan válhatsz még hatékonyabb munkaerővé. Kérj őszinte visszajelzést, kérdezd meg a hosszú távú céljairól, és ajánld fel a segítséged, még ha ez egy időre több munkát, illetve energia-befektetést is jelent.

A feletteseink nem mindig értesülnek az apróbb, saját területünkön elért sikerekről. Gondoskodj arról, hogy ne maradjanak ezek az eredmények észrevétlenek! A legjobb, ha időről-időre készítesz egy összefoglalót a főnököd számára a jelentősebb sikerekről.

Fejleszd a képességeidet!

„A jó pap holtig tanul.” – tartja a mondás. Gondold végig, melyek azok a területek, amikben fejlődésre szorulsz.

Természetesen nem kell beiratkoznod a doktori iskolába, vagy elvégezned egy újabb szakot az egyetemen – ahhoz, hogy fejleszd a képességeid, egy rövidebb kurzus éppúgy megteszi! Tanulj nyelveket, vagy erősítsd a számítógépes ismereteidet!

Ügyelj arra, hogy újonnan szerzett képességeidről és tudásodról mások is értesüljenek a cégnél! Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra; a tanulás iránti vágyaddal elkápráztathatod a főnöködet, miközben olyan készségekre tehetsz szert, melyeknek a későbbiekben is hasznát veheted.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást