Amikor a gyerek és a szülő barátként viselkednek. Elmosódott szerepkörök

Amikor a gyerek és a szülő barátként viselkednek. Elmosódott szerepkörök

Címlap / Életmód / Család / Amikor a gyerek és a szülő barátként viselkednek. Elmosódott szerepkörök

Mi az a parentifikáció?

Ahhoz, hogy megértsük a parentifikációt, tisztában kell lennünk azzal, hogy egy gyerek, hogy szereti a szüleit. Szinte rajongva, megtéve mindent, hogy a szülő viszonozza szeretetét. Ezért képes a végletekig elmenni, akár saját identitását megtagadva létezni. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen átformált személyiségként éli az életét, olyanná formálva magát, amitől feltételezi szülei szeretetét.

Ezekben a családokban, általában magasan is van a léc. Gyakran olyan célokat tűznek a gyerek elé, melyeknek képtelenség megfelelni, de legalábbis teljesen figyelmen kívül hagyva, hogy amúgy ő mire vágyna.

Parentifikált családban a gyerek még akár arra is képes lehet, hogy a szülei kapcsolatába behúzza magát.

Vagy azért, hogy az egyik felet helyettesítse a másiknak egy rosszul működő párkapcsolatban, vagy azért, mert szülei éretlensége miatt korán fel kellett nőnie. Előbbi esetben jellemző, hogy a parentifikált gyerek teljesen kiszolgálja érzelmileg a szüleit és lesi minden kívánságukat.

Természetesen nem egy közeli szülő-gyerek kapcsolattal van a baj, hanem azzal, amikor például az édesanyának a gyereke a legjobb barátja, akivel minden problémáját megoszthatja, esetleg a gyerek apjáról is panaszkodhat neki. Fontos leszögezni, hogy szülő és gyerek nem barátok. Állhatnak nagyon közeli kapcsolatban, de egy egészséges kapcsolathoz elengedhetetlen a határok megtartása.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást