Az elme és a lélek erősítése – reziliencia a mindennapokban

Az elme és a lélek erősítése – reziliencia a mindennapokban

Címlap / Életmód / Lélek / Az elme és a lélek erősítése – reziliencia a mindennapokban

Ha rákeresünk a reziliencia szóra a keresőben, sokfajta kifejezést találunk, de mindegyik kifejezést összeköti egy dolog: a külső, traumatikus hatásokra való ellenálló készség, hogy minél hamarabb vissza tudjuk nyerni eredeti, jó lelkiállapotunkat.

Az ellenálló képesség azért fontos, mert erőt ad az embereknek a nehézségek feldolgozásához és legyőzéséhez. Azok, akiknek nincs ellenálló képességük, könnyen elárasztják magukat, és egészségtelen megküzdési mechanizmusokhoz fordulhatnak.

A rugalmas emberek kihasználják erősségeiket és támogatási rendszereiket a kihívások leküzdése és a problémák megoldása érdekében. Rengeteg különböző tippet lehet olvasni a reziliencia fejlesztéséhez. Összeszedtem nektek most azokat, amelyek nekem segítettek és segítenek a nehéz helyzetek kezelésében. 

Önelfogadás

Ez elsőre közhelynek tűnhet, pedig nagyon fontos, hogy elfogadjuk magunkat, nem csak a pozitív tulajdonságainkkal, hanem a negatívumainkkal is. Sokszor – az ego miatt – nem vagyunk képesek saját magunkat értékelni, de ha ezt meglépjük, akkor a fejlődés útjára tudunk lépni.

Itt ajánlanám Dr. Almási Kitti „Ki vagy te” című könyvét, amely sokat segíthet az ember önismereti útján.

Tervezés és reális célok kialakítása

Legyünk tisztában értékeinkkel és azokkal a célokkal, amelyeket meg akarunk valósítani. Egy trauma esetén könnyedén el tudjuk veszíteni a talpunk alól a talajt, ezért fontos, hogy ne veszítsük el céljainkat, amelyet iránytűként funkcionálnak az életünkben.

A lelki elllenálló-képesség fejlesztése
golubovy/istockphoto.com

Pozitív és minőségi kapcsolatok

Olyan személyekkel vegyük körbe magunkat, akik törődnek velünk és akikkel mi is törődhetünk. Ezáltal képesek lehetünk új, meghitt kapcsolatokat kialakítani másokkal, így valódi értékekkel tölthetjük meg az életünket.

Megoldásközpontú gondolkodás

A kutatások szerint azok az emberek, akik képesek megoldást találni egy problémára, jobban képesek megbirkózni a kihívásokkal, mint azok, akik nem tudnak. Amikor új kihívással találkozunk, készítsünk egy gyors listát a probléma megoldásának néhány lehetséges módjáról. A megoldást keressük, ne a problémát fokozzuk.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást