5 életmód-változtatás, amivel csökkentheted a demencia kockázatát

5 életmód-változtatás, amivel csökkentheted a demencia kockázatát

Címlap / Életmód / Egészség / 5 életmód-változtatás, amivel csökkentheted a demencia kockázatát

A demencia idegrendszeri okokból bekövetkező időskori szellemi leépülést jelent, aminek a megelőzését akár már huszonéves fejjel is elkezdheted. A mediterrán étrend követése, a rendszeres kocogás vagy egy tartalmas hobbi mind segíthetnek benne, hogy nagymamakorodban is vágjon az eszed!

A kezedben a kulcs

Minden ötödik ember azt hiszi: semmit sem tud tenni azért, hogy időskorban is megőrizze a mentális képességeit.

Ez óriási tévedés, hiszen szakértői becslések alapján a demens esetek harmada kivédhető volna az egészséges életmódra vonatkozó általános irányelvek betartásával, illetve az elhízás és a cukorbetegség elkerülésével.

A Cambridge Egyetem munkatársai augusztusban hozták nyilvánosságra, hogy eredményeik szerint már heti egyetlen órányi testmozgás is felére csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

A brit Alzheimer Társaság ennek apropójából tette közzé azt az öt egyszerű lépést, amivel biztosíthatod, hogy majd szellemileg is fitt idős hölgy legyél.

#1: Testmozgás

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a rendszeres edzés a legtöbb, amit megtehetsz a mentális képességeid megőrzéséért.

A szakértők egyelőre nem biztosak benne, mitől ilyen erős az összefüggés, de feltételezéseik alapján annak köszönhető a dolog, hogy a sport segít a megfelelő határértékek között tartani a vérnyomást, a koleszterinszintet és a súlyt.

A legjobb az egészben, hogy ehhez nem is muszáj fitneszlédinek lenned: heti ötször félóra séta már szuper hatással van a testedre.

Persze, legalább 150 perc közepes intenzitású mozgás lenne az igazi, de ne legyél magaddal szigorú, ha még csak most kóstolsz bele!

#2: Mediterrán étrend

Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat, fehér húst, olívaolajat, magvat és csonthéjast – s mindezt öblítsd le naponta legfeljebb 2 dl vörösborral.

A vörös húsokból, illetve a tejtermékekből pedig fogyassz egy kicsit kevesebbet a lehető legkedvezőbb hatás eléréséhez.

Itt is olyan összetett folyamatokról van szó, hogy a tudósok még nem azonosították, pontosan melyik tápanyag a bölcsek köve.

Az omega-3 zsírsavaknak azonban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer épségének megőrzéséhez.

#3: Más bajok kezelése

Az olyan betegségek, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás, sajnos növelik a demencia kialakulásának kockázatát.

Éppen ezért rendkívül lényeges, hogy rendszeresen – legalább évente egyszer – ellenőriztesd a vérnyomásod és a vércukorszinted.

Baj esetén pedig tegyél meg mindent az állapotod javításáért, a gyógyszeres kezelés mellett a javasolt életmód-változtatási lépéseket is figyelembe véve!

A betegségek esetén sem jó stratégia, hogy „amiről nem tudok, az nincsen”.

#4: A dohányfüst elkerülése

Valószínűleg már rég tudod, hogy a dohányfüst milyen káros.

Ha a száj- és tüdőrák veszélye, a fogaid tönkremenetele és a sárgásra színeződött bőr sem vette el a kedved a cigitől, itt egy újabb érv a leszokás mellett: a dohányzás növeli a demencia kockázatát, mivel károsítja a vérereket, ennélfogva akadályozza az agy vérellátását.

Ha rágyújtasz, ne csodálkozz tehát rajta, hogy akár már harminconévesen nehezebben jutnak eszedbe a dolgok, mint várnád…

#5: Használd a fejed!

De lehetőleg ne úgy, mint egy faltörő kos – hanem inkább kvízjátékokkal, keresztrejtvényekkel, sudokuval, vagy bármilyen hasonló kikapcsolódási lehetőséggel, amit szeretsz!

Természetesen az olvasás, illetve egy új nyelv vagy hobbi elsajátítása is sokat nyom a latban, ha az agy „gyúrásáról” van szó.

A szervezeted az egyszerűsítés elve szerint működik, tehát amire nincs szükség, azt nem is akarja fenntartani.

Törekedj rá, hogy inkább a zsírpárnáknak mondj búcsút, ne pedig az agysejteknek!

Tudtad, hogy az is megmozgatja a fogaskerekeket a fejedben, ha másik utat választasz a hazamenetelhez?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást