Nem csak ökoduma a hulladékmentesség – úgy tűnik, életmentő is lehet 

Nem csak ökoduma a hulladékmentesség – úgy tűnik, életmentő is lehet 

Címlap / Életmód / Egészség / Nem csak ökoduma a hulladékmentesség – úgy tűnik, életmentő is lehet 

Én is azt gondolom, hogy sajnos nem a szelektív hulladékgyűjtés, vagy éppen a hulladékmentesség fogja megmenteni a világunkat. Ennél jóval többre és jóval több embertől lenne szükségünk.

De a mentalitásom mégis mindig azt súgja, hogy azért, mert nem tehetek meg mindent, még nem kell, hogy semmit se tegyek. Nagyon sok mindenen változtattam az elmúlt években. Úgy érzem, mind a személyes fejlődésemet szolgálták, miközben egy nagyobb jót is szolgálok mellette. Nem gondolom, hogy mindent megtettem már, amit csak lehet, de ez egy folyamat, ami során minden nap tanul az ember. 

Már korábban is olvastam arról sőt, már írtam is nektek, hogy a mikroműanyag nagyon veszélyes része a mindennapjainknak. Egyelőre azt tudjuk róla, hogy mindenhol ott van: a levegőben, a vízben, az óceánok mélyén és a legeldugottabb részein a világnak. A közelmúltban pedig már nem csak az emberi emésztést érintve találták meg, hanem a vérünkben és a méhlepényben is kimutatták. Mivel viszonylag friss problémáról van szó, egyelőre nem tudjuk, milyen következményei lesznek a jelenlétének. Az viszont bizonyos, hogy sok jóval nem számolhatunk.

Most viszont egy friss tanulmány jött ki arra vonatkozóan, hogy nem csak a mikroműanyag veszélyes, hanem maga a csomagolás is káros az egészségünkre. 

Karolina Grabowska/pexels.com

Rengeteg műanyagot elfogyasztunk a műanyag csomagolás használatával

Svájci kutatók megállapították, hogy a műanyag élelmiszer-csomagolások több száz olyan vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek növelik a rák, a meddőség és a különféle génmutációk kialakulásának kockázatát. A vizsgált csomagolásokban nem kevesebb, mint 388 olyan „aggodalomra okot adó” anyagot fedeztek fel, amelyek közül 352 ismert rákkeltő, mutagén és reprodukciót károsító, 32 pedig bioakkumulációval, azaz felhalmozódással veszélyezteti az egészséget.

A szakértői felülvizsgálatok is megerősítették az eredményeket, azok ugyanis nem csak a csomagolásban mutatták ki ezeket a veszélyes anyagokat. Az említettek közül 127 molekula jelenlétét az élelmiszerekben is fellelték.

Úgy tűnik, hogy a tárolás során ezek a részecskék beszivároghatnak az élelmiszerekbe, így pedig az emberekbe is.

Tanulmányunk tudományos bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy Európában több száz káros vegyszert használnak legálisan a csomagolások során. Az emberek ezeket a veszélyes vegyi anyagokat az élelmiszerükkel együtt elfogyasztják” – mondta Dr. Jane Muncke, a zürichi Food Packaging Forum ügyvezető igazgatója. 

A kutatók a tájékoztatójukon bemutatták azokat az anyagokat, amelyeket javaslataik szerint haladéktalanul ki kellene vonni az élelmiszerek csomagolásából, valamint minden olyan eszközből, amelyek az élelmiszerekkel érintkeznek a gyártási, szállítási procedúra alatt. 

Becslések 2020-ban a globális műanyaggyártást kb. 367 millió tonnára tették, felhasználásának több mint egyharmada az élelmiszerekhez kapcsolódik. Azt a nyugati országokban aligha kell ecsetelni, hogy a műanyag veszélyes a környezetünkre nézve. Sokan viszont szemet hunynak efölött, mert nem azonosítják magukat a környezeti ártalmakkal. Pedig, ha a környezetünk szennyezett, annak nem csak az állatok és a természet látja kárát.

Közvetlen műanyagszennyezés – mi a megoldás?

Most ismét bebizonyosodott, hogy nem csupán közvetve, hanem közvetlenül is szennyezzük magunkat akkor, ha műanyagba csomagolt termékeket vásárolunk. Azt szintén számos kutatás alátámasztotta már, hogy a feldolgozott és az ultra feldolgozott termékek károsak az egészségünkre, amire rátesz egy lapáttal az, hogy ezeket gyakorlatilag kivétel nélkül műanyagba csomagoljuk. 

A kulcs tehát továbbra is az, hogy minél inkább természetes forrásból próbáljuk fedezni a tápanyagszükségleteinket, mellőzük a feldolgozott és az előrecsomagolt termékeket.

Szerencsére egyre több helyen nyílik csomagolásmentes bolt, ahol textilzsákokban, üvegben, ritkábban papírban csomagolva tudod beszerezni a szükséges alapanyagokat. Ez a rutin is csak addig macerás, amíg nem válik az életed szerves részéve, nem lesz belőle hétköznapi dolog. Utána már magától értetődő lesz, és előtérbe kerül egészségmegőrző funkciója is. 

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!