Egészség / Életmód

Már egy éjszakányi kihagyott alvás is komoly bajt okozhat

Már egy éjszakányi kihagyott alvás is komoly bajt okozhat

Talán nincs olyan ember ezen a bolygón, aki ne hagyott volna ki egy éjszakányi alvást valaha – talán egy túl jól sikerült buli, egy brutális zéhá, vagy a gyerek születése késztette arra, hogy egész éjszaka fenn legyen, az eredmény akkor is ugyanaz. Egy friss kutatás szerint már egyetlen éjszaka komoly veszélyeket rejthet, és megnövelheti az egyik legelterjedtebb időskori mentális zavar kialakulását.

Egyre inkább kezdjük megérteni, mennyire fontos a pihentető, nyugodt alvás a szervezet számára – nemcsak az múlik rajta, hogy másnap hogyan teljesítünk, hanem az is, hogy hosszú távon mennyire vagyunk egészségesek. Az alvás rengeteg olyan testi folyamatra hatással van, amiről nem is gondolnánk, hogy köze lehet a pihenéshez. Rossz hír az is, hogy a kimaradt alvást nem lehet olyan hatékonyan bepótolni később, hiszen az agy, és egyéb szerveink is, már megsínylette a pihenés hiányát. 

Egy friss kutatás azonban azt is kimutatta, hogy a fiatal férfiaknál egyetlen alvás nélkül töltött éjszaka alatt is komolyan megnövekedhet az úgynevezett tau fehérje mennyisége az agyban, ami azért problémás, mert jelenlegi tudásunk szerint a tau fehérjék nagy szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában.

Nem kell hosszú távon alváshiánnyal küszködnie annak, aki így jár – a tau fehérje szint már egyetlen éjszaka alatt megemelkedik.

Az Alzheimer-kór gyógyíthatatlan, progresszív neurodegeneratív betegség, melynek fontos jellemzője, hogy a sejteken kívül amiloid plakkok jelennek meg, valamint tau protein csomók alakulnak ki az idegsejtekben. Amikor az immunrendszer észleli az amiloid plakkokat, aktiválja az agy immunválaszát, ami igen sok ideig áll fenn, és egy olyan toxikus környezet alakul ki, amely az idegsejtek pusztulásához vezet – írja a Medical Online.

A svéd Uppsala Egyetem kutatói, akik a kutatást végezték, meglepődve tapasztalták, hogy már a fiatal férfiaknál is jelentkezhet a fehérje megnövekedett mennyisége, ráadásul már egyetlen ébren töltött éjszaka után több lehet belőle az agyban, mint kellene.

Az American Academy of Neurology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány olyan korábbi kutatásokat is idéz, amelyek kimutatták: a fehérje megjelenése nem egyszeri, hanem hosszabb távon felgyülemlik, és nem tűnik el az agyból, ezzel is megnöveli az Alzheimer kialakulásának esélyét. Nem kell teljesen ébren lenni egész éjjel ahhoz, hogy a tau elkezdjen termelődni, ha valaki hosszú távon rosszul alszik, már az is problémákhoz vezethet, pontosan a felhalmozódás miatt.

Egy jól alvó embernél is ugyanúgy termelődik ez a tau fehérje, csakhogy az agyból alvás közben más méreganyagokkal együtt távozik, és nem gyülemlik fel. A rossz alvásminőség, a kevés pihenés vagy a folyton megzavart alvás mindegyike okozhatja azt, hogy az agyból nem mosódnak ki ezek a toxinok, és hosszú távon felhalmozódnak. 

A kutatók azt megjegyezték, hogy még nem érdemes konkrét összefüggést húzni az ébren töltött éjszaka és a tau fehérje között, ugyanis vérteszttel állapították meg a fehérjék jelenlétét és mennyiségét, ami azt is mutathatja, hogy azok kiürültek az agyból. A korábbi kutatásokkal együtt azonban aggodalomra adhat okot a jelenség, és érdemes ezen a vonalon tovább vizsgálódni, ha az Alzheimer-kór kialakulását akarjuk megérteni.

Forrás1Forrás2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást