Egészség / Életmód

Ha éjszaka felébredsz, ezt az egy dolgot semmiképp se csináld

Ha éjszaka felébredsz, ezt az egy dolgot semmiképp se csináld

Előzd meg a problémát!

És hogy később ne ébredj fel éjjel, érdemes lehet esténként, lehetőleg lefekvés előtt kipróbálnod a meditálást. Ezzel a trükkel megszabadulhatsz a benned felgyülemlett stressztől, és nyugodtabb állapotban feküdhetsz le. Így kisebb eséllyel riadsz felaz éjszaka közepén. Szintén hasznos, ha felhagysz a késő esti nassolással és alkoholfogyasztással, valamint nekiállsz este egy kicsit tornázni (10 perc is számít!).

És ami a legfontosabb: ha felébredsz, és nem tudsz visszaaludni, ne nézegesd 20 percenként az időt, mert az csak rátesz egy lapáttal a stresszre. 

Sokan ilyenkor egyébként a melatoninhoz nyúlnak, hiszen ez az étrendkiegészítő javítja az alvás minőségét. Azonban gyakran megesik, hogy miután valaki felhagy a szedésével, a korábbi problémák visszatérnek, és ismét nehezen tud visszaaludni. Ezért javasolják azt, hogy hosszú távon jobban jársz egy olyan magnézium-készítménnyel, ami jujubát is tartalmaz; ebben rengeteg aminosav található, ami javítja a kortizol szintjét (ez felel a sok stresszért), és nyugtatja az elmédet is!

És végül, de nem utolsó sorban szükséged van egy pontos menetrendre. Ha több műszakban dolgozol, ezt sajnos nem biztos, hogy be tudod tartani. Mégis, ekkor is törekedni kell arra, hogy lehetőleg ugyanakkor feküdj le, és ugyanakkor kelj fel. Ha ez teljesen kiszámíthatatlan nálad, a tested sem fogja tudni, mikor van reggel, és mikor éjszaka, ezért lehet, hogy néhány óránként felébredsz. Kutatások szerint viszont azok, akik ragaszkodnak egy bizonyos menetrendhez, előbb elalszanak, és mélyebb alvási fázisba is kerülnek, mint azok, akik hol így, hol pedig úgy mennek ágyba.

1 2

1 hozzászólás

 • Avatar
  Rakovszky István
  2020.10.29., 16:42

  Nekem ilyen alkalmakra van egy jó, bevált megoldásom:
  Kimegyek a fürdőszobába vizelni, még akkor is, ha nem érzem a szükségét.
  Utána nagyon gyorsan el is alszom‼

  Válasz

Írj egy hozzászólást