7 egyszerű gyakorlat, ami segít feldolgozni a gyerekkori sérüléseket

7 egyszerű gyakorlat, ami segít feldolgozni a gyerekkori sérüléseket

Címlap / Életmód / Egészség / 7 egyszerű gyakorlat, ami segít feldolgozni a gyerekkori sérüléseket

A gyerekkori bántalmazás vagy a szeretetlen szülő-gyerek kapcsolat a felnőttkorra is kihat, és sokszor nehezen feldolgozható sérüléseket okoz. Ha úgy érzed, benned is maradtak sebek, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnod, aki segíthet a továbblépésben! De addig itt van 7 tipp a psycologytoday.com szerzőitől, ami enyhítheti a bajt.

Mondd el a saját történetedet!

A pszichológiai lap szerint sokat segít, ha leírod a történetedet, hiszen így a téged ért traumák a saját narratívádon keresztül számodra is érthetőbbek, világosabbak lesznek.

A történeted személyes elmondása segít rendszerezni az emlékeket, megérteni az összefüggéseket, és így a saját szemeden keresztül láthatod azt a gyereket, aki voltál (ezzel együtt pedig könnyebben felismerheted, hogy nem azért nem kaptál szeretetet, mert nem érdemelted volna meg).

Találj szerethető emlékeket!

Azok, akik gyermekkorukban nem kapták meg a szükséges szeretetet a legközelebbi családtagjaiktól, felnőttként is hajlamosak lehetnek úgy érezni, hogy nem méltók a szeretetre –így önmagukat okolhatják olyan esetekben is, amikor valami egyáltalán nem az ő hibájuk volt.

Ennek az érzelemnek a leküzdésében segíthet, ha pozitív emléket keresel a gyerekkorodból. Ez lehet egy szerető nagynéni, nagyszülő, de akár egy fénykép vagy videó is, amin te magad szerepelsz, és amit felnőttként saját magad ítélhetsz meg. Ha felismered, hogy nem a te hibád volt, hogy nem kaptad meg a szeretetet, amit megérdemeltél volna, könnyebb lesz kezelni az önbizalom hiányát is.

Húzd meg a határokat – de jó helyen!

A gyerekkori sérülések sokszor azért vezethetnek rossz felnőttkori kapcsolatokhoz, mert valaki egyáltalán nem állít fel határokat a saját maga védelmére, és hagyja, hogy az emberek keresztülgázoljanak rajta, annak reményében, hogy valaki ezért szerethetőnek találja majd.

A másik véglet, amikor valaki annyira fél a további sérülésektől, hogy a falat von saját maga köré. Meg kell találnod az egészséges határokat, ehhez viszont az kell, hogy figyeld a saját érzelmi reakcióidat, és próbálj tudatosan, bölcsen cselekedni.

Értsd meg a saját reakcióidat

Amikor egy érzelmeidre ható helyzetben hevesen reagálsz, meg kell próbálnod egy pillanatra megállni, és végiggondolni, miért is érzel így – javasolja a lap.

Ez persze nem egyszerű, de ha ahelyett, hogy autopilótára kapcsolsz, amikor veszélyt érzel, és hagyod, hogy indulatból vagy félelemből reagálj, inkább végiggondolod, hogy tényleg a jelen helyzet váltotta-e ki a reakciódat, vagy esetleg egy korábbi esemény emléke idéződött fel, akkor az segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabb legyél, és megértsd, mi az, amit valójában szeretnél, amire valójában szükséged van.

Láss új nézőpontból

Azokat az eseményeket, amelyek a mostani nehézségeidet okozzák, hajlamos lehetsz újra és újra visszajátszani a fejedben. 

A cikk szerint azonban sokat segíthet a feldolgozásban, ha ilyenkor nem csak a „mit”, hanem a „miért”-et is végigpörgeted magadban. Azaz, ne csak arra emlékezz, ami történt, próbáld megmagyarázni azt is, miért történtek így a dolgok.

Ez a kissé eltávolító nézőpont segíthet megérteni a történetben szereplők motivációját és érzelmeit is, így a saját sérüléseidet is könnyebben tudod majd feldolgozni.

Túlélni a háborús zónában

Sokan vannak, akik gyermekkori bántalmazójukkal vagy bárkivel, aki a sérüléseiket okozta, máig nem rendezték a viszonyukat. Fontos tudnod, hogy míg gyerekként nem volt hatalmad a veled történő események között, felnőttként a döntés a te kezedben van.

Jogod van eldönteni, hogy szeretnél-e további kapcsolatot fenntartani ezekkel az emberekkel, és ha igen, akkor mekkora teret engedsz nekik az életedben. 

A cikk szerint ebben az esetben is segíthet, ha konkrétan leírod, mik a határok, mi az a terület vagy érzelem, ami fölött nem hagyod, hogy valaki átvegye az irányítást, és később tartod is magad a leírtakhoz.

Légy realista

Az új határokat meghúzni és betartani nem mindig egyszerű, főleg, ha a család többi tagja nem feltétlenül tűnik együttműködőnek. 

A cikk szerint érdemes a realitások talaján maradni, és minden döntés esetében tudatában lenni annak, hogy az esetleg fájdalmat okozhat neked – tehát mérlegelned kell, hogy az eredmény megéri-e a potenciális sérülést.

Ami pedig szintén fontos: ne feledd, hogy időnként te is hibázhatsz. Tartsd észben, hogy megérdemled, hogy boldog életet élj, és hogy érzelmi biztonságban tudd magadat, de ha képes vagy rá, gyakorold a megbocsájtást is.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!