Egyre kövérebbek a fiatalok, és ez komoly hatással van az egészségükre is

Egyre kövérebbek a fiatalok, és ez komoly hatással van az egészségükre is

Címlap / Hírek / Egyre kövérebbek a fiatalok, és ez komoly hatással van az egészségükre is

Azt hihetné az ember, hogy amikor az egészségszektorban, a diétákban és a testmozgásban akkora pénzek mozognak, mint most, és ennyire szem előtt van az egészséges életmód, a fiatalok ezzel a szemlélettel nőnek fel – pedig ez egyáltalán nem így van, legalábbis egy új kutatás szerint biztosan nem.

Manapság a csapból is az egészséges életmód, a tiszta étkezés és a rendszeres mozgás folyik – amivel nincs is semmi gond, azon kívül, hogy úgy tűnik, az ezredfordulós generáció nem igazán foglalkozik vele, hacsak nem egy-egy Instagram-kép erejéig.

Az Amerikai Rákkutató Társaság tanulmánya szerint ugyanis drámaian megnövekedett a 25-49 éves korúak között az elhízással összeköthető daganatos megbetegedések, mint a kolorektális, vese- és hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye.

A tanulmány az Egyesült Államok ezredfordulós lakosságát vizsgálta, és kiderítette, hogy a fent említett korcsoportban összesen hat, túlsúlyhoz köthető rákfajta előfordulásának esélye nőtt meg, ezek a kolorektális, endometriális, epehólyag-, vese-, hasnyálmirigy- és pajzsmirigyrák voltak. Ez csak azért érdekes, mert a vizsgált 18, nem elhízáshoz köthető rákfajta előfordulása nem növekedett az ezredfordulósok körében.

Egyre kövérebbek a fiatalok, és ez komoly hatással van az egészségükre isKép forrása: STphotography/Depositphotos.com

A kutatók az 1995 és 2014 közötti orvosi eredményeket vizsgálták, és ez alapján állapították meg a hipotézisüket. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy bár valószínűleg összefüggés van az elhízás és a bizonyos fajta rákbetegségek gyakorisága között, közvetlen kapcsolatot ebben a kutatásban nem vontak közöttük. Az viszont beszédes, hogy csak ezen rákfélék előfordulása lett esélyesebb az ezredfordulósok körében.

Az elhízás kifejezetten komoly szerepet játszik a daganatos megbetegedések kialakulásában. Bár nem mindegyik ráknak rizikófaktora (a bőrrákhoz például semmi köze nincs), a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség korábban 12 rákos betegség kialakulásához kötötte a súlyos túlsúlyt. Név szerint a kolorektális, a nyelőcső-, az epehólyag-, egyfajta gyomorrák, a vese-, a máj- és az epevezeték-daganat, a mielóma multiplex (a csontvelőrák egy típusa), a hasnyálmirigy- és a pajzsmirigyrák; valamint nőknél méhnyálkahártya-, emlő- és petefészekrák esélye növekszik meg akkor, ha valaki súlyosan elhízik.

Persze itt nem egy-két plusz kilóról van szó, a veszélyzónába kerülő emberek nagy része legalább húsz-harminc kiló felesleggel rendelkezik. Ezért érdemes minél egészségesebben élni – nemcsak az esztétikai, de az egészségügyi szempontok is számítanak.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!