5 egészségügyi probléma, ami a fiatal nőket érinti

5 egészségügyi probléma, ami a fiatal nőket érinti

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 egészségügyi probléma, ami a fiatal nőket érinti

A zsúfolt napi program, az elhanyagolt párkapcsolat és egyéb szokások ártóak lehetnek és nagy mértékben veszélyeztethetik tested. Íme, hogyan védd meg magad tőlük.

Napjainkban egyre több fiatal nő hanyagolja el egészségét, rosszul táplálkozik, nem védekezik szex közben és számos munkahelyi és szociális felelősséget vállal, ez által ki téve magát veszélyes kockázatoknak. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ők nem kaphatnak el semmilyen szexuális úton terjedő betegséget, nem eshetnek teherbe vagy betegedhetnek meg. Cikkünkben összeállítottuk azt az 5 leggyakoribb és legsürgetőbb egészségügyi problémát, amellyel a fiatal nők kerülnek szembe. Megtudhatod, miért olyan veszélyesek, milyen tünetekre figyelj és hogyan óvhatod meg magad tőlük.

1. Stressz

A mai fiatal nők túlterheltek, elfoglalt karrierrel rendelkeznek, mozgalmas szociális élettel, ráadásul a mobiljaik szüntelenül csörögnek, az e-maileknek és az üzeneteknek soha nem szakad vége. A szakértők szerint ezek a nők nem veszik észre, hogy káoszban élnek és ez nem normális, így túlterhelik magukat és stressz lesz úrrá rajtuk. A megnövekedett adrenalin szint szorongást, súlyos kimerültséget és álmatlanságot okoz az olyanoknál, akik még éjszaka sem képesek kikapcsolni agyukat.

A nők hajlamosabbak a stresszre, mint a férfiak, hiszen sokkal többet aggódnak, például a kinézetük miatt aggódnak, azért, hogy találnak-e valakit, akihez majd hozzámennek feleségül, vagy, hogy keresnek-e eleget, hogy fenntartsák magukat. A férfiak feltételezik, hogy mindez majd magától történik, és nincs okok aggodalomra.

Próbálj meg lazítani a szigorú programodon és szakíts időt magadra, hogy lenyugodj. Ezáltal feltöltöd a tartalékaidat és csökkented a szorongást. Napi egy-két órára próbálj meg elszakadni a telefontól és a számítógéptől.

2. Rendszertelen étkezés

A nők 4 százaléka szenved olyan étkezési zavaroktól, mint az anorexia vagy a bulimia. Nők milliói küszködnek a rendszertelen étkezéssel is: egészségtelen, szabálytalan táplálkozási szokások, melyek vitaminhiányhoz és csökkentett immunitáshoz vezet, sőt akár egy potenciálisan halálos betegséghez is vezethet. Egyes rendszertelenül táplálkozók egész ételcsoportokat hagynak ki étrendjükből, mint például a tejtermékek vagy a főtt étel, hogy levágjanak néhány kalóriát. Egyesek a kihagyott étkezéseket alkohollal pótolják, míg mások megszámolnak minden egyes kalóriát és olyan napi limitet állítanak fel, mely alig elegendő az élethez szükséges testi funkciók fenntartásához.

Egyes nők kalóriabevitele alig haladja meg a napi ezret, mely egyenes út az anorexiához. Ezek a nők néhány hét után oda jutnak, hogy felfalnak mindent, ami az útjukba kerül, a következő nap pedig visszatérnek az önsanyargatáshoz. Mi vezet egy nőt ehhez? Az egyik oka, hogy vékony szeretne maradni, a másik pedig az, hogy mindent irányítani szeretnének ebben a sokat elváró kultúrában. Számos nő azt hiszi, hogy ha szabályozni tudja evési szokásait, minden más is rendben lesz.

Ha te is étkezési gondokkal küszködsz, ha az ételek uralják gondolataidat, és szorongsz az étkezések miatt, valamint ez már gátol az emberi kapcsolataidban, valószínű, hogy gondjaid vannak. Próbálj meg rájönni mi áll ennek hátterében: valóban az elfogyasztott kalóriák aggasztanak, vagy inkább nem érzed magad biztosnak a munkádban vagy a szerelmi életedben? Ha ez fennáll, fordulj szakemberhez és próbálj meg lazítani a szigorú szabályokon.

3. Helytelen fogamzásgátlás

Egy 2008-as felmérés kimutatta, hogy a 18 és 44 év közötti, szexuálisan aktív nők fele nem használ fogamzásgátló termékeket rendszeresen, ráadásul 27 százalékuk helytelenül használja azt. Nem meglepő módon, az eredmény gyakran egy nem kívánt terhesség, melynek 42 százaléka abortusszal végződik.

Ennek oka az, hogy a fiatal, egyedülálló nők többsége úgy gondolja, hogy mivel nincs állandó partnerük, nincs értelme védekezniük, hiszen a terhesség esélye csekély. A valóságban azonban soha nincs biztonságos periódus a védekezés nélküli szexhez.

A felmérés során az is kiderült, hogy azon nők élete, akik nem használtak fogamzásgátló módszereket rendszeresen, nagy változásokon ment keresztül, mint például szakítás vagy munkahely elvesztése. A megkérdezett nők 40 százaléka nem volt megelégedve az éppen használt fogamzásgátlási módszerrel. Sok nő a hízás vagy a pattanások kialakulása miatt hagyja abba a tabletta szedését, pedig a szakértők segíthetnek egy jobb metódust találni.

A megoldás kézenfekvő: védekezni minden együttlétkor. Ha elégedetlen vagy a használt fogamzásgátlási módszerrel, keresd fel nőgyógyászod és találjatok életstílusodhoz illő módszert.

4. Szexuális úton terjedő betegségek

A 14 és 19 év közötti fiatal nőkből minden negyedik elkap valamilyen nemi betegséget. A 24 év lányok vezetik a Chlamydia adatok listáját, háromszorosan meghaladva a hasonló korú fiúk adatait. Ez egy alattomos betegség, hiszen nincsenek jelei és terméketlenséghez vezethet.

Sajnos a genitális herpesszel diagnosztizált betegek száma is egyre növekszik. Ennek oka egy egyszerű száj herpesz, mely orális szex közben fertőzi meg a női nemi szervet.

Hogy ezeket a betegségeket, illetve a nem kívánt terhességeket kiküszöböld, mindenképp védekezzetek. Évente egyszer pedig, menj el Chlamydia tesztre, de akkor is, ha nem védekeztetek szex közben.

5. Depresszió

A nők 20 százalékánál, valamikor életük során jelentkezik ez a hangulatbeli rendellenesség. Ez általában a húszas években jelentkezik.

Az egyetem után a fiatal nők elkezdenek dolgozni, így egyedül érzik magukat, támogatás nélkül, ami kemény és ijesztő dolog számukra. Sajnos az életben nagyon sok minden bizonytalan: a munka, a szerelmi élet, a pénzügyek, ezért az ember hamar reménytelennek és pesszimistának érezheti magát a jövővel kapcsolatban. A biológia is hibás mindebben, hiszen az ösztrogén szint ingadozása a nők kedve állandóan váltakozik.

Nagyon fontos felismerni a betegség jeleit. Ha depresszió-gyanúsnak érzed magad, keress fel egy szakértőt, valamint tartsd a kapcsolatot családoddal és barátaiddal. Próbálj megszabadulni a pesszimista gondolkodástól, váljon szokásoddá, hogy az élet napos oldalát nézd.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást