Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

Címlap / Életmód / Egészség / Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

A Központi Statisztikai Hivatal idén is közzétette egyik legújabb kutatását, amiben a magyar lakosság egészségi állapotát vizsgálták. Talán mondani sem kell, az eredmények siralmasak. A legelszomorítóbb tény mindközül azonban az, hogy egyszerűen nem nézünk szembe a problémákkal, ugyanis úgy gondoljuk makkegészségesnek maguknak, hogy a lakosság több mint fele túlsúlyos. Már a kamaszok is!

A BMI nem hazudik

A felmérés során megkérdezték az embereket, hogy mennyire ítélik egészségesnek magukat, és talán némi meglepetésre ad okot, hogy a korábbi felmérésekhez képest növekedett azok száma, aki pozitívan nyilatkoztak magukról.

Ehhez képest, a testtömeg-index másról árulkodott, ugyanis a 15 év felettiek csak 40%-át sorolhatták a normál testsúlyúak tartományába. Mindössze 5% volt az, aki soványnak számított, a fennmaradó 55% elhízott, vagy súlyosan elhízott volt. A felmérésből az is kiderült, hogy középsúlyos elhízással a lakosság 20%-a küzd, ami kiemelkedően rossz adat.

Szörnyen kevés gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

Ahhoz képest, hogy az étkezésünket túlnyomó részt zöldségekre, gyümölcsökre, valamint teljes kiőrlésű gabonákra kellene koncentrálnunk, a 16 évesnél idősebbek mindösszesen 40%-a jelölte, hogy egyáltalán fogyaszt ezekből az alapanyagokból napi rendszerességgel.

Nagyon alacsonynak számít ez az arány, nem csak a korábban említetteket tekintve, hanem azt is, hogy a lehetőségek között a gyümölcs-és zöldséglé is szerepelt, tehát minden bizonnyal azok is erre a pontra voksoltak, akik megisznak reggel egy adag narancslevet, de szinte semmilyen más, növényi táplálékot nem vesznek magukhoz a későbbiek folyamán.

Sajnálatos tény az is, hogy a vizsgált célcsoport 12%-a úgy nyilatkozott, hogy még heti rendszerességgel sem fogyaszt gyümölcsöt, 14%-a pedig a zöldséget is mellőzi.

Nem csak helytelenül étkezünk, a mozgást is kerüljük

Ha az egészségről kérdezzük az embereket, akkor elsősorban a táplálkozás és a mozgás az, ami szóba kerül. Nos, utóbbinak nem jut kiemelkedő szerep hazánkban, ami nyilván összefügg azzal, hogy a lakosság több mint fele küzd testsúlyproblémákkal. Egyszerre magától értetődő, mégis szomorú tény, de éppen azok mozognak a legkevesebbet, akik semmilyen fizikai munkát nem végeznek, még otthon sem (mint amilyen pl. a fűnyírás, kertészkedés).

Az ülőmunkát végző emberek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy egyszerűen semmilyen fizikai munka nem fér bele az életébe. Ebből kiindulva aligha meglepő, hogy az egészségtelen étkezési szokások és a mozgáshiány már akár kamaszkorban is egészségügyi panaszokat okozhat.

… és mégis egészségesnek hisszük magunkat

Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

Már ebből a néhány pontból is kiderül, hogy aligha lehet egészséges az átlagos magyar, hiszen sem a zöldség-és gyümölcsfogyasztási szokásaink, sem a testsúlyunk, sem a mozgáshoz való hozzáállásunk nem mondható ideálisnak. A többség még magának sem vallja be, hogy egészségtelenül él (sőt, éppen ennek ellenkezőjét gondolja), hiszen akkor tenni is kellene valamit, holott az állandóság nagyon kényelmes.

A lakosság túlnyomó része még mindig önhibáján kívülinek érzi, ha beteg lesz, egészségügyi problémája akad, holott az igazság az, hogy a tudatos táplálkozás és a mozgás bizonyítottan egészségmegőrző hatású.

A WHO ajánlása szerint, ha a lakosság akárcsak 10%-kal növelné az aktivitását, azzal a szív- és érrendszeri betegségeket, a daganatokat, a cukorbetegséget és a krónikus légúti megbetegedéseket is 25%-kal csökkenthetné. Ugyanennyivel javulna a már-már krónikusnak tekinthető magasvérnyomás-betegség hazánkban, amivel megdöbbentően sokan, 3 000 000-an küzdenek Magyarországon.

Képek forrása: ifeelstock/Depositphotos.combnenin/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást