Természetes táplálékforrás az egészséges életért – interjú az Alaplé bár tulajdonosával

Természetes táplálékforrás az egészséges életért – interjú az Alaplé bár tulajdonosával

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Természetes táplálékforrás az egészséges életért – interjú az Alaplé bár tulajdonosával

Azt, hogy mennyire vagyunk egészségesek és érezzük jól magunkat a bőrünkben, rengeteg tényező befolyásolhatja. De minden kétséget kizáróan hatalmas szerepe van benne a táplálkozásunknak is.

Már csak a szakmájából adódóan is jól tudja ezt Király Éva dietetikus, aki nemcsak hangsúlyozza az egészséges táplálékok fontosságát, hanem könnyebbé is teszi azok elérhetőségét a csodálatos Alaplé bárjával, amelynek kínálatában igazán értékes finomságokkal találkozhatunk.

Mit érthetünk pontosan alaplevek alatt, hogyan készülnek?

A konyhában az alaplé olyan, mint az építészetben a ház alapozása. A szakács nem tud jó munkát végezni, ha nincs jó alapleve. Minél jobb minőségű az alapanyag, annál tökéletesebb a végeredmény. Mindezt soha, semmilyen körülmény között nem szabad figyelmen kívül hagyni, takarékosságnak itt nincs helye” – írják a nagy franciák a Le Repertoire de la cuisine című gasztronómiai bibliában. Az alaplé tehát nem valami melléktermék, amit maradékokból „dobunk” össze. 

Friss, kiváló minőségű anyagokból főzzük, annak figyelembevételével, hogy mi lesz a végső felhasználás. Én azt szoktam mondani, hogy alap, hogy a konyhában legyen alaplé. Az ételek ízben gazdagabbak lesznek, ha alaplével készülnek. Létezik azonban egy olyan kifejezés is, amit elsősorban gyógyításban használnak, a „terápiás csontleves”, amelynek jótékony egészségügyi hatásai vannak. A mi alaplevünk a kettőnek az ötvözete.

Minek hatására döntöttél úgy, hogy kifejezetten alaplevekkel foglalkozó bárt nyitsz?

A dietetikusi munkám során évek óta dolgozom a fentebb említett terápiás csontlevessel, alaplével, ismerem, tudom a jótékony hatásait, és otthon a konyhában is nagy rajongója vagyok. Nálunk – mielőtt megnyitottuk az Alaplé Bárokat – 24 óráig főtt a vasárnapi húsleves. Azóta már én is inkább a saját termékeinket használom otthon, ritkán főzök alaplevet. 

Fotó: Sebestyén László

Mitől olyan előnyösek a nálatok készülő alaplevek az egészségünkre nézve?

Egyrészt meghatározza az alapanyag, az, hogy miből készül, másrészt pedig, hogy mennyi ideig fő. Fontos tudni, hogy elsősorban nem a húsrészekből készül, hanem a csontos, inas, porcos, bőrös részekből, ezek tartalmazzák az emberi szervezet számára fontos kollagénfehérjéket a legnagyobb mennyiségben, amiknek sokrétű hatása van.

Érdemes tudni, hogy ideális esetben a napi összes fehérjebevitelünk 1/3-a jó, ha kollagénfehérjéből származik, ami sajnos egyáltalán nem jellemző az általános táplálkozási szokásainkra manapság. 

Nem eszünk kocsonyát, disznósajtot, hurkát, belsőségeket, bőrös, porcos részeket olyan gyakran, vagy egyáltalán, hogy mindezt biztosítani tudjuk. A levest viszont szeretjük. Ismerjük a csontlevest, a gyógyító erőlevest. Ez már biztosan szakmai ártalom, de dietetikusként volt bennem egy olyan késztetés, hogy amiről azt gondolom, hogy jó hatású, azt szeretném az embereknek átadni, elérhetővé tenni. 

S ha már a leves egy közkedvelt étel, akkor talán ez egy könnyen elfogadható formája. A fogadtatás és a visszajelzések alapján így is lett. A mi alapleveinket 15 órán keresztül főzzük, ami már jó hosszú időnek számít, ráadásul a kollagén mellett hasznos ásványi anyagok, nyomelemek is kifőnek, ezért sokkal komplexebb lesz a hatás, a szervezet számára természetesebb, mint egy kollagén kapszula vagy kollagén ital esetén. 

Fotó: Vass Zsófi

Hányféle alaplé szerepel jelenleg a kínálatotokban?

A natúr alaplevek közül van csirke, marha, és zöldség alaplé. Ezek nem tartalmazzák az általunk elérhető és választható ízesítéseket, de természetesen leveszöldséggel és friss fűszerekkel készülnek, tehát önmagukban is finomak. Ezeken felül van 6 féle ízesítésünk, amelyeket friss alapanyagokból készítünk, hűtőben tartunk, és bármelyik alapléhez hozzáadható, ezáltal egy gazdagabb, extrább ízű alaplevet kapunk. Ezek között van egzotikus, távolkeleti fűszerekkel készülő, csípős, keleties ízesítés, van gombából készülő, gombakrémleveshez hasonlító, van magyaros fűszerekkel készülő, van citrusos ízvilágú, frissítő hatású. 

Van egy „kávé alternatívánk” is, amelyben matcha tea, friss petrezselyemzöld, zellerzöld, spirulina algapor is van.

Ez reggelente egy jó kezdést adhat a napnak a kávé helyett. Illetve van egy céklakovászos (fermentált céklalé) ízesítésünk is. Extraként fermentált zöldségeket, friss koriandert, petrezselyemzöldet lehet kérni az alaplevekbe. A fermentált levek, zöldségek nagyon jók a bélflórának, probiotikus hatásúak.

Fotó: Vass Zsófi

Te milyen ételek elkészítéséhez használsz leggyakrabban alapleveket?

Én gyakorlatilag majdnem mindenhez tudom használni, amihez vizet kell adni. A gabona köreteket is részben vagy teljesen alaplével főzöm, levesekhez, főzelékekhez, rizottóhoz alap, de a sült húst is ezzel sütöm, hogy jó szaftos legyen, illetve a zöldségeket is ezzel párolom, hogy ízesebbek legyenek. Azt, hogy a csirkét, a marhát, vagy a zöldség alaplevet használom, mindig az étel karaktere dönti el. 

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

A számomra legfontosabb visszajelzés, hogy visszatérő törzsvásárlóink vannak. Ez nagyon jó érzés, hiszen bizonyítja számunkra, hogy jó, amit csinálunk. Emellett kapunk visszajelzéseket arról, hogy milyen jó, hogy vagyunk, nagy segítséget jelent, hogy nem otthon kell megfőzniük a vásárlóinknak, kapunk pozitív egészségügyi hatással kapcsolatos visszajelzéseket, pl. egy-egy betegség esetén, amikor mennyire jó volt, illetve van, aki léböjthöz is használja, és azzal kapcsolatban jelzett vissza. Minden visszacsatolásnak nagyon örülök. 

Dietetikusként mivel biztatnál másokat arra, hogy megéri rendszeresen valóban minőségi, tápláló élelmiszereket fogyasztanunk?

Dietetikusként elhivatottan képviselem Szent-Györgyi Albert mondatát, amely szerint az ember elsődleges kapcsolata a külvilággal maga a táplálkozás. Mindaz, amit a táplálékkal elfogyasztunk, nemcsak az ízlelőbimbóinkra, de az egészségi állapotunkra is nagy hatással van.

Nem hiszek a kényelmi diétákban, a diétás varázsételekben, amelyek már néhány nap után eredménnyel kecsegtetnek. 

Az élelmiszeripari eljárásoknak köszönhetően épp a lényeg vész el, az, hogy tiszta, természetes, valódi tápanyagokban gazdag ételt ehessünk. Ami igazán táplálja a testünket, azok nem a feldolgozott, félkész, készételek, a finomított szénhidrátforrások, hanem a teljesértékű, feldolgozatlan, valódi tápanyagokban gazdag ételek. Ezek szolgálják a hosszú távú egészségünket. 

Fotó: Vass Zsófi

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Az elmúlt három évben szépen, fokozatosan fejlődtünk, mondhatom organikusan értük el azt, ahol most tartunk. Az idei évünk nagy előrelépése, hogy a natúr alapleveinket hőkezelt formában, 0,5 literes kiszerelésben is lehet kapni, ami nagy könnyebbséget jelent nemcsak nekünk, hanem a vásárlók számára is, hiszen ezek felbontásig szobahőmérsékleten tárolhatóak, praktikus a felhasználásuk. Ezek a termékeink már elérhetőek a kifli.hu-n, a Cullinaris üzleteiben, néhány bio- és reformboltban, és CBA Príma üzletben. A célunk, hogy minél több üzlet polcain is elérhetőek legyenek, igény szerint, vidéken is.

Nyitófotó: Vass Zsófi

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!