Kertészeti megoldások, ha romantikus hangulatú kertet szeretnél

Kertészeti megoldások, ha romantikus hangulatú kertet szeretnél

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Kertészeti megoldások, ha romantikus hangulatú kertet szeretnél

A mostani kertünk megtervezésénél az volt a legfontosabb szempontunk, hogy könnyen és gyorsan tudjuk gondozni a benne élő növényeket. Ezen felül szerettük volna, ha egy kis mediterrán hangulat is visszaköszön az összképben… A végeredmény meg is felel ezeknek a kritériumoknak, bár még valószínűleg évekbe telik, mire minden apró zug igazán kiforrja magát. Ahogy a lakberendezési stílusokban, úgy a kertekben is különféle stílusokat lehet megkülönböztetni egymástól. Utóbbiak közül az egyik legnépszerűbb a romantikus hangulatú kert, ami igazi felüdülést jelent mindenki számára, aki kicsit is kedveli a virágos, buja, mégis megnyugtató összhatást.

Gondosan válogasd össze a kedvenc növényeidet

A növényválasztás kulcskérdés a romantikus kerteket illetően, bár kár lenne csak a kihagyhatatlan rózsákra, futórózsákra koncentrálnod a felhozatalt. A hangulatot alapvetően meghatározza a látvány, de a kert ennél jóval többről szól:

a változatos textúrák és az illatok könnyedén áraszthatják magukból a romantikát.

Utóbbival nem árt csínján bánnod, mert a túl sok, egymással keveredő illat zavarossá sőt, adott esetben élvezhetetlenné teszi a kinti időtöltést. Persze nem kell, hogy csak egyfajta illatos virágot válassz a kertedbe, de érdemes különböző zónákat elkülönítened egymástól, és mindegyikbe csak egy-egy, meghatározó illatú növényt ültetned.

A virágok fajtáit, típusait tekintve azt kell figyelembe venned, mennyi időd van a kerted gondozására – értelemszerűen kevésbé igényes növényeket kell összeválogatnod, ha csak alkalmanként tudsz vele foglalkozni.

 

Csodálatosan illatoznak és gyönyörűek, ráadásul a legkevésbé sem igényesek a méretes levendulabokrok és a csillagfürtök. Kicsit több odafigyelésre van szükségük, de megfelelő talaj és csapadékmennyiség esetén csak úgy pompáznak a hortenziák, de az egynyári virágok (mint amilyenek a petúniák) sem hiányozhatnak a romantikus hangulatú kertekből.

 

Amikor összeválogatod a virágokat, arra is érdemes figyelned, hogy ne válassz túlságosan feltűnő, harsány színeket, mert ezek nem árasztanak könnyed és lágy hangulatot – pedig a romantikus kertekben ez az alapvető!

A merész és élénk narancssárga, a harsány pink, vagy éppen a vérvörös sokkal inkább felfokozottabbá teszi a látványt, mintsem nyugtatóvá és romantikussá. Utóbbihoz jobban illik, ha fehéret és pasztellszíneket választasz, továbbá mellőzöd a nagyon erős és feltűnő levélmintákat. 

 

Privát tér és kedves megoldások

A privát tér alapvetően meghatározza a romantikát, hiszen egy nyitott, mindenki által látható és átjárható kertben nem igazán lehet ellazulni, hangulatba kerülni. Ezzel szemben a zártabb, átláthatatlanabb kertek már gond nélkül megfelelnek ennek a kritériumnak.

A cél érdekében a kert külső felébe érdemesebb magasabb növényeket, fákat ültetni, így el tudtok rejtőzni a kíváncsi tekintetek elől.

Ha biztosra akarsz menni, a rejtett kis zugokhoz keskeny, kacskaringós utak vezetnek, így már útközben különleges érzés keríti hatalmába a kertedbe érkezőt. Ahogy a szerelem, úgy a romantikus kert sem lehet szögegyenes, semmiképpen sem tűnhet merevnek, modernnek az összhatás. Minden kiegészítőt, megoldást, ami erre emlékeztet, ki kell zárnod a romantikus hangulatú kertből.

A rejtőzködést illetően remek lehetőségeket rejtenek magukban a különféle kapuk, pergolák, amikre könnyedén felfuttathatod a korábban is említett futórózsákat, vagy éppen a vadszőlőt, hajnalkát, lilaakácot.

Amennyiben ez nem kivitelezhető, úgy a méretesebb bokrok, vagy a kisebb cserjék tövébe rejtett padok és hinták jelenthetnek alternatívát. 

 

Tekerd maximumra a romantikát!

A romantikus hangulatot különböző kiegészítőkkel is könnyedén fokozhatod: jó példa erre a csobogó, valamilyen kis patak, vagy csak a csepegő víz önmagában. Látványra sem utolsóak ezek a megoldások, hihetetlen hangulatot tud árasztani egy egészen apró tavacska is, a lágyan ringatózó tavirózsákkal, vagy a szélfútta nádakkal, sásokkal. Ha ehhez még egy kis vízparti csobogást is tudsz csempészni, akkor egész biztosan lágy, romantikus lesz a hangulat!

A romantikus hangulatot könnyű növelni a lágy fényekkel: ezekről a nyárestéken a napelemes ledizzók, vagy a lámpások, méretes gyertyák gondoskodhatnak.

Érdemes elgondolkoznod egy piknikező terület kialakításán is: a romantikus kertekbe tökéletesen passzolnak a csipkés hatású, fehérre festett étkezőgarnitúrák, de már az is sokat számít, ha van egy rész, ahova le tudtok tenni egy plédet, és nyomban nekiláthattok a pikniknek. 

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást