Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy felborult a hormonháztartásod

Bodnár Alexa
Írta: ,
Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy felborult a hormonháztartásod

A stresszes, túlhajszolt életmód, az egészséges táplálkozás és a sport hiánya, sok cukor fogyasztása, esti aggodalmaskodás – a 21. század problémái, amelyek könnyedén eredményezhetik azt, hogy felborul a hormonháztartásod. Ha ez megtörténik, arra számos olyan tünet utalhat, amelyet sokan megpróbálnak inkább elfogadni, minthogy arra gondoljanak, hogy akár meg is lehet szüntetni őket, életmódváltás, komolyabb esetben pedig egy szakember segítségével. Összeszedtük a leggyakrabban tapasztalható jeleit annak, ha valami gond van a hormonrendszereddel.

A hirtelen hízás vagy fogyás, a folyamatos jojó-effektus mind a hormonrendszer felborulását jelenthetik.

Ezért felelős lehet a pajzsmirigyed, és az általa termelt hormonok túl alacsony vagy túl magas szintje, de akár a sok stressz is.

Utóbbi esetben ugyanis felesleges adrenalin kerül a szervezetedbe, amely felesleges energiaelvonással jár, amelyet evéssel pótol az ember.

A gyomorégés, puffadás, görcsök és hasonló emésztőrendszeri problémák szintén a felborult hormonegyensúlyra utaló jelek lehetnek, hiszen a fokozott idegesség miatt az emésztésért felelős hormonok szintje megváltozik, így a táplálék lebontása nem zajlik a normális ütemben.

Hangulatingadozás Kép forrása: artful-living.tumblr.com

Ha észrevetted magadon, hogy néha szinte szárnyalsz a boldogságtól, megmagyarázhatatlan okokból, hamarosan pedig rádtör a lehangoltság, azért is a felborult hormonháztartás lehet a felelős.

A szerotonin és az endorfin felel azért, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, viszont ha ezeknek a hormonoknak a szintje alacsony lesz, kevésbé vagyunk képesek pozitívan gondolkodni, kevésbé viseljük el a fájdalmat és a stresszt.

Ennek a hátterében gyakran a pajzsmirigy működése áll, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, ha hosszú távon tapasztalod ezeket a tüneteket.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra