Egészség / Életmód

Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy felborult a hormonháztartásod

Tünetek, amelyek arra utalnak, hogy felborult a hormonháztartásod

A stresszes, túlhajszolt életmód, az egészséges táplálkozás és a sport hiánya, sok cukor fogyasztása, esti aggodalmaskodás – a 21. század problémái, amelyek könnyedén eredményezhetik azt, hogy felborul a hormonháztartásod. Ha ez megtörténik, arra számos olyan tünet utalhat, amelyet sokan megpróbálnak inkább elfogadni, minthogy arra gondoljanak, hogy akár meg is lehet szüntetni őket, életmódváltás, komolyabb esetben pedig egy szakember segítségével. Összeszedtük a leggyakrabban tapasztalható jeleit annak, ha valami gond van a hormonrendszereddel.

Hízás, fogyás és emésztőrendszeri problémák

A hirtelen hízás vagy fogyás, a folyamatos jojó-effektus mind a hormonrendszer felborulását jelenthetik.

Ezért felelős lehet a pajzsmirigyed, és az általa termelt hormonok túl alacsony vagy túl magas szintje, de akár a sok stressz is.

Utóbbi esetben ugyanis felesleges adrenalin kerül a szervezetedbe, amely felesleges energiaelvonással jár, amelyet evéssel pótol az ember.

A gyomorégés, puffadás, görcsök és hasonló emésztőrendszeri problémák szintén a felborult hormonegyensúlyra utaló jelek lehetnek, hiszen a fokozott idegesség miatt az emésztésért felelős hormonok szintje megváltozik, így a táplálék lebontása nem zajlik a normális ütemben.

Hangulatingadozás

Ha észrevetted magadon, hogy néha szinte szárnyalsz a boldogságtól, megmagyarázhatatlan okokból, hamarosan pedig rádtör a lehangoltság, azért is a felborult hormonháztartás lehet a felelős.

A szerotonin és az endorfin felel azért, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, viszont ha ezeknek a hormonoknak a szintje alacsony lesz, kevésbé vagyunk képesek pozitívan gondolkodni, kevésbé viseljük el a fájdalmat és a stresszt.

Ennek a hátterében gyakran a pajzsmirigy működése áll, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, ha hosszú távon tapasztalod ezeket a tüneteket.

Álmatlanság, kimelegedés éjszaka

A stressz és a túlhajszoltság egyik legjellemzőbb tünete az insomnia, az álmatlanság, amelyet több hormon működésének az együttes felborulása eredményez.

Sokan elbagatellizálják ezt a tünetet, pedig a kevés vagy nem megfelelő alvás hosszú távon nagyon súlyos következményekkel jár, hiszen a szervezet éjszaka, alvás során méregtelenít, dolgozza fel a napi információt.

Az álmatlanság rövidtávon hízást vagy fogyást okozhat, hosszú távon pedig akár érrendszeri problémákat is.

Az éjszakai izzadás, kimelegedés szintén a hormonegyensúly problémáját feltételezi, melyet a túl alacsony ösztrogénszint okoz.

Kimerültség

A hormonegyensúly felborulásának ez egyik legfőbb jele az állandó fáradtság, kimerültség, amelynek hátterében a kortizol, azaz a stresszhormon alacsony szintje áll.

Ha a kortizoltermelés nincs rendben, akkor a szerotoninszint is felborul, ezért az állandó fáradtság gyakran szűnni nem akaró depresszióval is párosul.

A pajzsmirigy által termelt hormonok nem megfelelő szintje is okozhatja ezt a problémát, akár az állandó stresszes életmód.

Hajhullás

Ha az átlagosnál jobban hullik a hajunk, az szintén jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a hormonrendszerünkkel.

Ezért első sorban a túl magas tesztoszteron, azaz a férfi nemi hormon szintje lehet a felelős.

Önmagában a hajhullás nem biztos jele a felborult hormonegyensúlynak, de ha más tünetek is jelentkeznek mellé, akkor mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulnod, hogy mielőbb megoldást találj a problémára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást