Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátlót – 1. rész: Pozitív hatások

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokan a fogamzásgátlót egy igazán áldásos és egyszerű védekezési módszernek tekintik. Valóban: az apró bogyóra elegendő napi egyszer odafigyelni, és máris adott a 99%-os védelem. De tudod, pontosan hogyan hat a fogamzásgátlód a szervezetedre? És mi történik akkor, ha hosszú évek után új módszer után nézel? Ebben a részben összegyűjtöttük, hogy milyen pozitív változásokra számíthatsz a gyógyszer elhagyását követően.

Néhány kiló távozik Kép forrása: tumblr, girlsinfinity

Manapság még nem sikerült bebizonyítani, hogy a fogamzásgátló közvetlenül okozná a hízást, ám sokan fokozott vízvisszatartásról számolnak be a tabletták hatására.

Ezen nincs mit csodálkozni, a teljesen normális ciklusokban is előfordul, hogy a menstruáció előtt felcsúszik egy-két kiló víz formájában.

Nos, számolhatsz vele, hogy a tabletta elhagyása után a te mérleged is kicsit kevesebbet mutat majd (persze nem akkor, ha a hír hallatára máris nekiállsz csokis brownie-t majszolni).

Egyébként sokan vélekednek úgy, hogy a fogamzásgátlók hatására felhalmozódnak a méreganyagok a szervezetben, ezért ha félreteszed a gyógyszert, a felesleg felszabadul, és szép lassan kiürül.

Ismét megnő a libidód Kép forrása: apreslapub.fr

A hízás félig-meddig bizonyított tényén túl sokkal kézenfekvőbb eredménynek tűnik, hogy a libidód megváltozik.

Sokan észreveszik magukon, hogy a gyógyszer szedése alatt alábbhagy a szexuális étvágyuk, de ezt általában betudják annak, hogy biztos és fix kapcsolatban élnek, hiszen ezért is váltottak tablettára.

Ám tudományos magyarázata is van annak, miért nő meg a libidód, ha abbahagyod a gyógyszert.

A fogamzásgátlóban található hormonok ugyan megakadályozzák a teherbeesést, de ezzel együtt a vágyat is csökkentik, sőt egyes kutatások szerint még szexuális zavarokat (pl. orgazmus hiányt) is generálhatnak.