Így győzd le a megfelelési kényszert - a 7 szabály

Írta: ,

Érezted már azt, hogy folyamatosan meg akarsz felelni valakinek? A párodnak, főnöködnek, családodnak vagy a barátaidnak? Nyilván igen, hiszen ez a tulajdonság mindenkiben benne van, viszont amikor azt veszed észre, hogy te folyton csak másokért vagy, ugyanakkor visszafelé nem ezt kapod, akkor itt az ideje annak, hogy változtass! Mutatjuk azt a 7 mantrát, amit minden pillanatban szem előtt kellene tartani!

Mondj NEM-et! Kép forrása: thenletitbe.tumblr.com

1/7 Mondj NEM-et!

Tulajdonképpen miért olyan nehéz megmondani a kollégádnak, hogy NEM, nincs se időd, se energiád az ő munkáját is megcsinálni, vagy a családodnak, hogy közös kiruccanás helyett inkább pihennél hétvégén? Valószínűleg azért, mert azt hisszük, hogy ha mindenki kívánságának eleget teszünk, akkor szeretni és becsülni fognak minket!

De sajnos a valóságban nem mindig ezt kapod hasonló helyzetekben, ráadásul a kényszeresség miatt folyamatosan frusztrált leszel. Ha tehát a kollégád ismét rád akarja sózni a munkáját, udvariasan magyarázd el neki, hogy sajnos erre most nincs időd. Lehet, hogy az elején döbbenten áll majd előtted, hiszen máshoz szokott, de hidd el sokkal jobban fognak tisztelni az emberek, ha kiállsz magadért és néha napján NEM-et is mondasz.

Légy Önmagad, ne egy másik ember rossz utánzata… Kép forrása: unsplash

2/7 Légy Önmagad, ne egy másik ember rossz utánzata…

Lehet, hogy egy ideig nagyon felemelő érzés, ha mindenre bólogatsz, amit a barátnőid, vagy a kollégáid mondanak és így könnyen beilleszkedsz egy társaságba, de ki akarná magát olyan emberekkel körülvenni, akik nem is ismerik igazán?

Nem baj, ha nem szerzel több ezer barátot életed során, elég, ha csak pár őszinte kapcsolatod lesz, de ők ismerjék az igazi énedet.

Vállald fel az őszinte véleményedet – igaz, így lehet, hogy nem te leszel majd a nagy kedvenc, de tudni fogják, hogy vannak saját gondolataid, és nem azt látják majd, hogy mindenkinek azt mondod, amit hallani akar. Szóval itt az ideje megmutatnod a Világnak azt a ragyogó személyiségedet!

Ne dőlj be az érzelmi manipulációnak! Kép forrása: boohoo.com

3/7 Ne dőlj be az érzelmi manipulációnak!

Ismerős az a helyzet, amikor már eltervezted a hétvégédet, majd a barátnőd szombaton könyörög a telefonban, hogy menj el vele bulizni, mert neki most ahhoz van kedve? Természetesen bedobja a: „Most dobott a pasim és egy igaz barát ezt megtenné értem” kártyát is. Nos ilyenkor kell okosnak lenned és azt mondanod, hogy már van programod egész hétvégére, de jövő héten simán elmehettek.

Persze nem arra biztatunk, hogy folyamatosan rázd le és ne állj mellette a nehéz időkben, de vedd észre, hogy mikor próbálnak manipulálni. Az se érdekeljen, ha emiatt pár napig mosolyszünet lesz, mert, ha igazi barátod, akkor simán megérti majd, hogy neked is van egy saját életed, saját tervekkel. Nem lesz könnyű, mert akár az is megtörténhet, hogy ez pár barátság végét jelenti, de hidd el azok nem is voltak őszinte kapcsolatok.

Igenis légy egy kicsit önző! Kép forrása: prettystuff.tumblr.com

4/7 Igenis légy egy kicsit önző!

Vannak emberek, akiknek nem okoz problémát önzőnek lenni, viszont vannak, akik még péntek este 8-kor is képesek az irodában ülni csak azért, hogy másoknak segítsenek. Alapvetően az önzőség nem egy jó tulajdonság, de egészséges szinten muszáj, hogy benned is meglegyen.

Ha tizedik alkalommal is azt a filmet kell megnéznetek a moziban, amit a barátnőd kinézett, akkor nyugodtan beszéld meg vele, hogy neked ahhoz nincs kedved, szóval nézze meg mással.

Hidd el, 5 percen belül csörögni fog a telefonod, hogy mégis mehettek a te filmedre.

Felejtsd el a tökéletességet! Kép forrása: unsplash

5/7 Felejtsd el a tökéletességet!

Az nagyon jó, ha a tanáraidnak, vagy a főnöködnek próbálod a maximumot nyújtani, de ne feledd! Te sem lehetsz mindig és mindenben tökéletes. Nem kell azt érezned, hogy soha, semmiben nem hibázhatsz, mert akkor csökken az „értéked”. Pontosan ezek a hibák hoznak gyakran új lehetőségeket az életünkbe.

Mi történik akkor, ha a prezentációdba becsúszik egy helyesírási hiba, amit a főnököd vesz észre? Annyi, hogy kb. 1 mp alatt kijavítja. Szerinted ő foglalkozik azzal az apró elírással? Természetesen nem, viszont ha téged még nap végén is ez emészt, akkor ideje átgondolnod, hogy mi miatt alakult ki benned ez az extrém maximalizmus, mert eláruljuk, hogy ez is a megfelelési kényszer egyik jele.

Önbizalomra fel! Kép forrása: carolinecf.blogg.no

6/7 Önbizalomra fel!

Amikor teljesen tisztában vagy önmagaddal, és szereted azt, aki vagy, akkor minden megváltozik majd az életedben. A megfelelési kényszer az önszeretet hiánya miatt alakul ki.

Magunktól nem kapjuk meg, így másoknak „feláldozzuk” magunkat egy kis szeretetért.

Valójában azonban  csak arra van szükséged, hogy saját magadat elfogadd és megszeresd. Amikor ez megtörténik, tele leszel önbizalommal, és már nem érzed azt, hogy az összes embernek meg kellene felelned, viszont egynek mindenképpen… saját magadnak.

Biztos, hogy ő az Igazi? Kép forrása: unsplash.com

7/7 Biztos, hogy ő az Igazi?

A megfelelési kényszer a párkapcsolatodban is utolérhet. Járj konditerembe… de önmagadért, tanulj meg főzni… de önmagadért. Ne valakiért, akinek folyamatosan meg akarsz felelni, mert eláruljuk, hogy ezeknek a típusú férfiaknak szinte lehetetlen. Aztán ott találod magad 5 év múlva egy olyan cipőben, amiben alig bírsz járni, egy ruhában, amiben majdnem megfulladsz és egy kiló póthajjal, ami csomókban áll a fejeden. Mindezt a pasidért, aki elvileg szeret?

Ha valaki teljesen az ő ízlésére akar formálni, akkor annak nem a szerelme vagy, hanem egy bábu, akit úgy formálhat, ahogy csak akar, és így teljesen feladod azt a lányt, aki vagy. Merd felvenni azokat a ruhákat, amik neked tetszenek és amikben jól is érzed magad, mert hidd el, ha a pasid folyamatosan csak kritizál a kinézeted miatt, akkor nem a ruhatáradat kell lecserélni.