Így győzd le a megfelelési kényszert - a 7 szabály

Berényi Nóri
Írta: ,

Érezted már azt, hogy folyamatosan meg akarsz felelni valakinek? A párodnak, főnöködnek, családodnak vagy a barátaidnak? Nyilván igen, hiszen ez a tulajdonság mindenkiben benne van, viszont amikor azt veszed észre, hogy te folyton csak másokért vagy, ugyanakkor visszafelé nem ezt kapod, akkor itt az ideje annak, hogy változtass! Mutatjuk azt a 7 mantrát, amit minden pillanatban szem előtt kellene tartani!

Mondj NEM-et! Kép forrása: thenletitbe.tumblr.com

Tulajdonképpen miért olyan nehéz megmondani a kollégádnak, hogy NEM, nincs se időd, se energiád az ő munkáját is megcsinálni, vagy a családodnak, hogy közös kiruccanás helyett inkább pihennél hétvégén? Valószínűleg azért, mert azt hisszük, hogy ha mindenki kívánságának eleget teszünk, akkor szeretni és becsülni fognak minket!

De sajnos a valóságban nem mindig ezt kapod hasonló helyzetekben, ráadásul a kényszeresség miatt folyamatosan frusztrált leszel. Ha tehát a kollégád ismét rád akarja sózni a munkáját, udvariasan magyarázd el neki, hogy sajnos erre most nincs időd. Lehet, hogy az elején döbbenten áll majd előtted, hiszen máshoz szokott, de hidd el sokkal jobban fognak tisztelni az emberek, ha kiállsz magadért és néha napján NEM-et is mondasz.

Légy Önmagad, ne egy másik ember rossz utánzata… Kép forrása: unsplash

Lehet, hogy egy ideig nagyon felemelő érzés, ha mindenre bólogatsz, amit a barátnőid, vagy a kollégáid mondanak és így könnyen beilleszkedsz egy társaságba, de ki akarná magát olyan emberekkel körülvenni, akik nem is ismerik igazán?

Nem baj, ha nem szerzel több ezer barátot életed során, elég, ha csak pár őszinte kapcsolatod lesz, de ők ismerjék az igazi énedet.

Vállald fel az őszinte véleményedet – igaz, így lehet, hogy nem te leszel majd a nagy kedvenc, de tudni fogják, hogy vannak saját gondolataid, és nem azt látják majd, hogy mindenkinek azt mondod, amit hallani akar. Szóval itt az ideje megmutatnod a Világnak azt a ragyogó személyiségedet!