Egész napos shopping? Így vágj neki!

Egész napos shopping? Így vágj neki!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Egész napos shopping? Így vágj neki!

Van, amikor egész napos vásárlás áll előtted, ami bármennyire is szuper program, ahhoz, hogy minden jól alakuljon, nem árt néhány dologra felkészülnöd. Nem csak a budgetet érdemes előre lefixálni, egy-két olyan tényező is befolyásolja a vásárlásaidat, amire nem is gondolnál. Lássuk, mik ezek!

Határozz meg egy keretet, amit nem léphetsz túl!

Ha mindig azon kapod magad, hogy a hónap elején megrohamozod a boltokat, megveszed azokat a ruhákat, amiket feltétlenül szükségesnek tartasz, és folyamatosan túlköltekezel, akkor valamit biztosan rosszul csinálsz.

Amikor csak egy-két dologra van szükséged, akkor nem is számít igazán, de ha egy szezon előtt több dolgot vennél, akkor az apró tételek összeadódnak, így praktikus, ha előre meghatározod, hogy mennyit költhetsz és aszerint vásárolsz.

Priorizálj!

Amikor egy véges keretből tudsz költeni, akkor fontos, hogy előre átgondold, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlenül szükséged van, melyek azok a divathullámok, amiket szívesen belecsempésznél a gardróbodba és ismerd fel azokat az impulzus jellegű vásárlásokat, amikre igazából nincs is szükséged.

Előfordulhat, hogy hajlamos vagy folyton ugyanolyan ruhadarabokat vásárolni, mindenből ugyanazt a fazont vagy színt választani, és az is sokszor előfordul, hogy ahelyett, ami igazán fontos lenne valami olyasmit veszel, ami nem is volt fenn a listán.

Alapdarabok és jó fogások

Az alapdarabok ugyan nem annyira izgalmasak, mint egy divatos csizma vagy kabát, mégis meghatározzák a gardróbodat.

Fehérneműből, egy-egy pár kényelmes farmerből, basic felsőkből érdemes megvenni az alap színeket, hiszen ezeket szinte minden szettben jól tudod majd kombinálni.

Amikor úgy érzed, hogy nincs mit felvenned, ezek a darabok fognak megmenteni, nem a legjobb fogások, amik a boltban szuper ötletnek tűntek, aztán azóta is a szekrényben magányoskodnak úgy, hogy még az árcédula is rajtuk lóg.

Hallgass az ösztöneidre

Bármennyire is jó program és sok esetben praktikus is, ha nem egyedül mész vásárolni, néha talán jobb, ha nem viszel magaddal senkit, és csak az ösztöneidre hallgatsz.

Amikor ott van veled valaki, akkor tudat alatt is alkalmazkodsz, hiszen nem akarod túl sokáig feltartani a másikat, megkérdezed egy-egy szettről a véleményét, így van, hogy teljesen mást veszel meg, mint amit eredetileg szerettél volna.

Nagyon fontos tehát, hogy miután meghallgattad az eladó vagy a barátnőd véleményét, úgy dönts, hogy végül az ösztöneidre hallgatsz.

Gondold át, hogy jól érzed-e magad benne, szükséged van-e rá és megéri-e. Ha ezeket a kérdéseket meg tudod válaszolni, biztosan jó döntést hozol majd.

Méretproblémák

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy vettél meg egy ruhadarabot vagy egy cipőt, hogy kicsit szorított vagy talán eggyel nagyobb méret volt a kelleténél. Szuper áron volt, már csak egy darab volt belőle vagy egyszerűen csak annyira akartad, hogy nem bírtad otthagyni. Az ilyen vásárlásokat általában később megbánod, hiszen azt ami kicsi vagy nagy rád, biztosan nem fogod szívesen hordani, így egy idő után csak foglalják majd a helyet a szekrényedben.

Tipp: Ismerd a méreteid, próbálj fel több márkát és fazont és ha még mindig nem vagy biztos a dologban, vagy két méret között vagy, akkor aludj rá egyet vagy keress feles méretet!

Adj időt!

Amikor már régóta szeretnél egy szuper fekete bőrkabátot és végre találsz egy csodás darabot az egyik boltban, akkor rögtön meg akarod venni.

Már szinte látod magad benne, és imádod az érzést. Persze van szerelem első látásra, de a nagyobb beruházások előtt mindenképp érdemes egy kis időt adni magadnak, megnézni több opciót és várni.

Az is megoldás, ha félreteteted magadnak és csak másnap mész vissza érte, így biztos lehetsz benne, hogy ha még reggel is a fejedben jár az adott bőrkabát és nem tudsz másra gondolni, akkor biztosan meg kell venned!

Fontos az időzítés

Biztosan te sem szereted, amikor egy boltban minden össze-vissza van dobálva, hosszú sorok állnak a próbafülkék előtt, nem találsz semmiből méretet és az eladókat is csak rohangálni látod az üzletben. Tipikus szombat délután, amikor a boltok szinte zsúfolásig telnek.

Egyértelmű, hogy nem ez a tökéletes időpont, hogy vásárolj, hiszen ettől lehet, hogy te is feszültebb leszel, gyorsabban és kevésbé megfontoltan döntesz majd. Gondolj csak bele, amikor pisilned kell, éhes vagy vagy tömeg van, akkor minél előbb ki akarsz jutni a boltból, így nem azzal foglalkozol, hogy a legjobb döntést hozd meg.

Tipp: A legjobb, ha minél korábban mész a boltokba vagy ha teheted, hétköznap reggel intézd a vásárlást!

Különleges és akciós

Mindig vannak olyan különleges darabok és akciós ajánlatok, amik annyira kecsegtetőek, hogy úgy érzed, egyszerűen nem tudod kihagyni őket. Érdemes átgondolni, hogy az a néhány különleges darab, ami szembe jön veled, vajon hosszútávon is jó befektetés lesz-e számodra vagy ez megint csak egy olyan divathullám, ami gyorsan elhal majd.

A leárazások is csalókák lehetnek, hiszen van, hogy csak azért veszel meg valamit, mert olcsóbb, nem azért, mert tetszik. A jó megoldás, hogy ha jobb áron szeretnél minőségi darabokat vásárolni, hogy körbenézel online és a különböző outletekben is, hiszen itt egész évben találhatsz kedvezményeket, nem csak a túlhypeolt sales időszak alatt.

Fontos a szett

Lehet, hogy többször előfordult már veled, hogy mielőtt elindultál vásárolni, a fejedben már pontosan megvolt, hogy milyen típusú kabátot, szoknyát vagy cipőt szeretnél. Megláttad az Instagramon, a Facebookon vagy az utcán, és egyszerűen azóta azon az összeállításon jár az eszed.

Praktikus, ha a vásárlás előtt, alatt és után is mindig szettben gondolkozol, azaz fejben már beilleszted az adott darabot a gardróbodba, átgondolod, hogy mit mivel tudnál hordani, azaz színekben, fazonban vagy stílusban passzol-e hozzád.

Így elkerülheted, hogy megveszel egy olyan szoknyát vagy cipőt, ami tetszik, de sosem hordod majd, mert nem illik semmihez.

Komfort és kényelem

Több szempontból is számít, hogy hogyan és miben vágsz neki a shopping túrádnak. Megvan a költségkeret, a fejedben a lista azokból a dolgokról, amiket szeretnél megvenni, időben is vagy, ráérsz, tehát a terv összeállt a fejedben. Még ilyenkor is jöhetnek olyan zavaró tényezők, amik végül egy-egy rosszabb döntés felé sodornak.

Fontos például, hogy miben vásárolsz, mivel ilyenkor egy laza ruhát, egy kényelmes cipőt (nyáron papucsot) könnyebb levenni a próbafülkében, de az is szuper, ha a kabátot nem kell cipelned, azaz minél komfortosabban érzed magad a vásárlás során, hiszen így biztosan nem követed el azt a hibát, hogy próba nélkül veszel meg valamit vagy valami miatt sürgeted a döntést.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást