Shopping tízparancsolat: csak így érdemes nekivágni a vásárlásnak

Shopping tízparancsolat: csak így érdemes nekivágni a vásárlásnak

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Shopping tízparancsolat: csak így érdemes nekivágni a vásárlásnak

Van, amikor egész napos vásárlás áll előtted, ami bármennyire is szuper program, ahhoz, hogy minden jól alakuljon, nem árt néhány dologra felkészülnöd. Nem csak a budgetet érdemes előre lefixálni, egy-két olyan tényező is befolyásolja a vásárlásaidat, amire nem is gondolnál. Lássuk, mik ezek!

1/10. Határozz meg egy keretet, amit nem léphetsz túl!

Ha mindig azon kapod magad, hogy a hónap elején megrohamozod a boltokat, megveszed azokat a ruhákat, amiket feltétlenül szükségesnek tartasz, és folyamatosan túlköltekezel, akkor valamit biztosan rosszul csinálsz.

Amikor csak egy-két dologra van szükséged, akkor nem is számít igazán, de ha egy szezon előtt több dolgot vennél, akkor az apró tételek összeadódnak, így praktikus, ha előre meghatározod, hogy mennyit költhetsz és aszerint vásárolsz.

2/10. Priorizálj!

Amikor egy véges keretből tudsz költeni, akkor fontos, hogy előre átgondold, hogy mik azok a dolgok, amikre feltétlenül szükséged van, melyek azok a divathullámok, amiket szívesen belecsempésznél a gardróbodba és ismerd fel azokat az impulzus jellegű vásárlásokat, amikre igazából nincs is szükséged.

Előfordulhat, hogy hajlamos vagy folyton ugyanolyan ruhadarabokat vásárolni, mindenből ugyanazt a fazont vagy színt választani, és az is sokszor előfordul, hogy ahelyett, ami igazán fontos lenne valami olyasmit veszel, ami nem is volt fenn a listán.

3/10. Alapdarabok és jó fogások

Az alapdarabok ugyan nem annyira izgalmasak, mint egy divatos csizma vagy kabát, mégis meghatározzák a gardróbodat.

Fehérneműből, egy-egy pár kényelmes farmerből, basic felsőkből érdemes megvenni az alap színeket, hiszen ezeket szinte minden szettben jól tudod majd kombinálni.

Amikor úgy érzed, hogy nincs mit felvenned, ezek a darabok fognak megmenteni, nem a legjobb fogások, amik a boltban szuper ötletnek tűntek, aztán azóta is a szekrényben magányoskodnak úgy, hogy még az árcédula is rajtuk lóg.

4/10. Hallgass az ösztöneidre

Bármennyire is jó program és sok esetben praktikus is, ha nem egyedül mész vásárolni, néha talán jobb, ha nem viszel magaddal senkit, és csak az ösztöneidre hallgatsz.

Amikor ott van veled valaki, akkor tudat alatt is alkalmazkodsz, hiszen nem akarod túl sokáig feltartani a másikat, megkérdezed egy-egy szettről a véleményét, így van, hogy teljesen mást veszel meg, mint amit eredetileg szerettél volna.

Nagyon fontos tehát, hogy miután meghallgattad az eladó vagy a barátnőd véleményét, úgy dönts, hogy végül az ösztöneidre hallgatsz.

Gondold át, hogy jól érzed-e magad benne, szükséged van-e rá és megéri-e. Ha ezeket a kérdéseket meg tudod válaszolni, biztosan jó döntést hozol majd.

5/10. Méretproblémák

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy vettél meg egy ruhadarabot vagy egy cipőt, hogy kicsit szorított vagy talán eggyel nagyobb méret volt a kelleténél. Szuper áron volt, már csak egy darab volt belőle vagy egyszerűen csak annyira akartad, hogy nem bírtad otthagyni. Az ilyen vásárlásokat általában később megbánod, hiszen azt ami kicsi vagy nagy rád, biztosan nem fogod szívesen hordani, így egy idő után csak foglalják majd a helyet a szekrényedben.

Tipp: Ismerd a méreteid, próbálj fel több márkát és fazont és ha még mindig nem vagy biztos a dologban, vagy két méret között vagy, akkor aludj rá egyet vagy keress feles méretet!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»