5 dolog, ami elősegítheti a hüvelyfertőzések kialakulását

5 dolog, ami elősegítheti a hüvelyfertőzések kialakulását

Címlap / Életmód / Egészség / 5 dolog, ami elősegítheti a hüvelyfertőzések kialakulását

Minden nő átesik valamilyen kisebb-nagyobb hüvelyfertőzésen, ami sokszor jóformán észrevétlen marad. Ám akadnak helyzetek, amikor nagyon is jól érezhető tünetei vannak a problémának. Melyek azok a tényezők, amik kiiktatásával minimálisra csökkentheted a betegség megjelenését?

Nem megfelelő alsónemű

Míg a kevésbé szexinek mondható, pamut alsóneműk magukba szívják a nedvességet, addig a szexi csipkecsodák és a műszálas anyagok olyan közeget hoznak létre, ami tökéletes a baktériumok és gombák számára.
Jó, ha a hétköznapokon – főleg a forró hónapokban – inkább a kényelmes, pamut alsóneműket részesíted előnyben. A szexi fehérneműt tartogasd estére, amikor egyébként is hamar lekerül rólad.

Hiányos, vagy éppen túlzó higiénia

A megfelelő fehérnemű kiválasztása mellett oda kell figyelned a fokozott higiéniára is, ami a rendszeres és megfelelő tisztálkodást jelenti. Bár a reklámok azt sugallják, hogy jót tesznek a különböző, speciálisan erre a célra kifejlesztett tusfürdők, valójában ezekkel több kárt okozol, mint hasznot.
Semmilyen tusfürdő nem kerülhet a hüvelyedbe, még akkor se, ha úgy hirdetik, hogy valójában nagyon is jót tesz. Ezeket a tisztálkodó szereket legfeljebb külső tusolásra használhatod, öblíteni, irrigálni velük szigorúan tilos.

Gyakori partnerváltás

Ha túl gyakran és felelőtlenül váltogatod a partnereidet, akkor nem csak a komolyabb nemi betegségekkel, hanem a különböző fertőzésekkel is számolnod kell. A férfiak is éppúgy terjeszthetik a gombás fertőzéseket, mint egy nő, csak sokszor a gyengébbik nem esetében koncentráltabban jelentkeznek a tünetek.
Ezt kikerülendő az alkalmi partnereknél feltétlenül használj óvszert, valamint ha állandó kapcsolatban kaptál el valamilyen fertőzést, akkor is vegyétek elő ezt a védekezési formát, különben oda-vissza fogjátok fertőzni egymást.

Hormonális fogamzásgátlók

A hormonális fogamzásgátlók beleavatkoznak a természetes körforgásba, megváltoztatják a hüvely pH értékét. A nemi szerv ebből kifolyólag nem fogja tudni felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben, jóval érzékenyebb lesz, hiszen éppen a természetes hüvelyflóra az, ami segíti a védekezést.
Ha hajlamos vagy a fertőzésekre, akkor érdemes más módszereket keresned, olyanokat, amik nem avatkoznak bele a hormonháztartásba. Legjobb az óvszer, hiszen ez kívül tartja a baktériumok és gombák jelentős részét, valamint az ondót is, ami ugyancsak megváltoztatja a hüvely közegét.

Gyenge immunrendszer

Lehet bármilyen nagy a kihívás, ha erős az immunrendszered, akkor le fogja győzni a betegséget. Sajnos ennek elérése napjainkban egyre nagyobb kihívás, sokszor nem csak egy, hanem jóval több problémát kell legyőznie szervezetünk védekezőképességének.
Köszönhetően az egészségtelen táplálkozásnak, a minimális mennyiségű vitaminbevitelnek, valamint annak, hogy jóval több káros környezeti hatás ér minket, egyre nehezebb karbantartani az immunrendszerünket. Tudatosan oda kell figyelni a helyes működésére, különben egyik betegségből a másikba esünk.

Hogyan kezelheted?

Szerencsére egyre jobb megoldások születnek a fertőzések kezelésére, sokszor a vény nélkül kapható szerek elegendőek ahhoz, hogy helyreálljon a megfelelő hüvelyflóra. Két dolgot vethetsz be, ha felmerül az eshetősége egy gyengébb fertőzésnek.
Elsőként a hüvelykrémeket, amiket kúraszerűen, applikátorral kell a hüvelybe juttatni, másodszor pedig a probiotikus tamponokat, amiket a menstruáció alatt kell a megszokott módon használni.
Mindkét termék alkalmas megelőzésre is (főleg nyáron, strandoláskor jöhet nagyon jól), de ha komolyabb problémád van, ami nem múlik el az említett módszerek hatására sem, akkor ne halogasd a nőgyógyászati látogatást.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást