5 dolog, amit senki se mond el neked, mielőtt kilépsz a munkahelyedről

5 dolog, amit senki se mond el neked, mielőtt kilépsz a munkahelyedről

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 dolog, amit senki se mond el neked, mielőtt kilépsz a munkahelyedről

Munkahelyet váltani egy dolog. Felmondani és úgy elkezdeni keresni az új állást vagy akár egészen új karriert már más. Bár egy egészségtelen munkakörnyezetben igazi lélekemelő dolog lehet kiejteni a bűvös szavakat, a filmszerű jelenetek itt többnyire véget érnek, és a valósággá váló helyzetről már sokkal kevesebb szó esik.

Szembe kell menned azzal, amit a többség bölcs dolognak hisz

Lehet, hogy te életed nagy döntésének éled meg, de tudnod kell, hogy nem feltétlenül fog mindenki támogatni abban, ha felmondasz a munkahelyeden, és új lehetőségek után nézel.

Terveidet hallgatva a barátaid, szüleid, volt kollégáid hitetlenkedve csóválhatják a fejüket, és ha már ezen a ponton elbizonytalanodsz, akkor lehet, hogy jobb, ha tényleg bele sem fogsz az egészbe.

A többség ugyanis úgy véli, hogy egy biztos, stabil, fix jövedelmet kínáló állást a bizonytalanért otthagyni kész őrültség.

És lehet, hogy tényleg az. De a kockázatokkal valószínűleg te is tisztában voltál, amikor döntöttél.

Nem való mindenkinek az önmegvalósítás

Bár a társadalmunk hajlamos úgy tenni, mintha egy multinál dolgozni maga lenne a rémálom, a valóság azért ennél árnyaltabb.

Vannak ugyanis – nem is kevesen – akiknek egyszerűen ez a létforma jön be jobban.

Önmagunk főnökének lenni, állandó felelősséget vállalni és szembenézni a ténnyel, hogy a bevétel a hónap végén nem garantált, hanem magunknak kell azt előteremteni, nem mindenki számára elviselhető feszültség.

Vannak, akik csak így tudnak élni, másoknak szükségük van arra, hogy legyen egy rend, amiben tudják, pontosan mi az ő feladatuk és mi a felelősségük.

Ettől senki nem lesz jobb vagy rosszabb ember, egyszerűen csak nem vagyunk egyformák, és van, aki a hagyományosabb munkakörnyezetben érzi jól magát.

Nem dől mindenhonnan a pénz

A színes-szagos Instagram posztok elhitetik velünk, hogy aki az álmait követi, az a számításait is megtalálja, de mindegy, milyen lelkes vagy és milyen jó vagy valamiben, vannak területek, ahol egyszerűen kevesebb a bevétel, nem olyan nagy a pénzforgalom.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeken nem lehet jövedelmező vállalkozásokat építeni, de el kell gondolkodnod azon, mi az igazán fontos neked.

Lehet, hogy az új karrieredben hihetetlenül sikeres leszel, és többet keresel, mint amennyit az irodai munkáddal valaha kereshettél volna, de az is lehet, hogy bár sikeres leszel, a fizetésed mégis töredéke lesz a korábbi bevételednek.

Tisztáznod kell magadban, hogy ha kevesebb pénzért, de azt csinálod, amit szeretsz, az is megéri-e neked a dolgot.

Az anyagi tényező igenis faktor

Bár van olyan kellemetlen a téma, hogy ne beszéljenek róla, az anyagi tényezők nagyon is komolyan számítanak, mielőtt valaki úgy dönt, hogy kilép a munkahelyéről, és elkezdi inkább az álmait megvalósítani.

Egy saját vállalkozás elindítása ugyanis pénzbe kerül, ha másba nem is, akkor abba, amiből abban a néhány hónapban élsz, amíg az üzlet beindul. És bár a „csináld, amit szeretsz, és akkor és csak akkor leszel boldog” szlogenbe nem nagyon illik bele, az a szomorú igazság, hogy ezt nem mindenki engedheti meg magának.

Akinek van megtakarítása, esetleg megbízik a szociális hálójában (például, hogy egy esetleges kudarc esetén a családja megmenti), sokkal könnyebben vághatnak bele egy új karrierbe, mint azok, akik hónapról hónapra élnek.

A „Kövesd az álmaidat!” életszemlélet tehát meglehetősen csalóka, és komoly nyomást helyez azokra, akik nem tudnak kilépni az unalmasnak tartott állásukból, és amiatt állandóan lúzernek kell érezniük magukat, ahányszor megnyitnak egy közösségi oldalt. Pedig a valóságban ők a csendes kisebbség.

A kudarc is tapasztalat

Amikor valaki teljesen ismeretlen vizekre merészkedik, ott bizony az elbukás lehetősége is megvan.

Fontos azonban tudnod, hogy minden tapasztalat jó tapasztalat, és bár senki nem tudja garantálni, hogy nem lesznek balul sikerült próbálkozásaid, ha ezekből fel tudsz állni és tanulni tudsz, akkor ezeket a képességeket akár a hagyományos munkapiacra visszatérve is kamatoztatni tudod.

Jövőbeli munkaadóidat pedig nem is annyira a kitérőd fogja érdekelni, mintsem az, hogy hogyan térsz vissza ebből: egy vargabetű a karrieredben lehet vészjelző a HR-es szemében, de ha el tudod mondani, mit tanultál belőle magadról, a számodra fontos dolgokról, és pozitív tapasztalatokkal térsz vissza belőle, akkor az akár a javadra is vállhat egy állásinterjún.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást