6 dolog, amire a muffin sütődet használhatod

6 dolog, amire a muffin sütődet használhatod

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 dolog, amire a muffin sütődet használhatod

Bár a muffinok és a különböző tündértorták abszolút virágkorukat élik, ezeket a hasznos kis sütőformákat messze nem csak a hagyományos módon használhatjuk fel. Még a konyhán belül is változatos szerepeket tölthetnek be, de a kreativitást kedvelők a lakás bármely részén felhasználhatják őket.

Szívecske alakú sütikhez

Igaz, a Valentin-nap még messze van, de a szívecske alakú sütemények minden különlegesebb alkalom során megállják a helyüket.

Elkészítésükhöz nem feltétlenül van szükség szív alakú kiszúróra, vagy akár szilikonos formákra, bőven megfelel a célra a jól bevált muffin sütőnk.

Helyezzük a szokásos módon a formába a muffin papírt, majd ékeljünk egy üveggolyót a forma és a tapadásmentes papír közé.

Persze, más anyaggal, tárggyal is helyettesíthetjük a golyót, de feltétlenül olyat válasszunk, amiben a magas hőhatás sem okoz kárt.

Ezt követően már nincs is más dolgunk, mint a szokásos recept alapján elkészített muffin tésztát beletölteni a formába, készre sütni, végül pedig alkalomhoz illően díszíteni az apró tortácskákat.

Omlett készítéséhez

Amennyiben némi újdonságra vágyunk a hagyományos villásreggeliket illetően, úgy ismételten érdemes a muffin sütő után nyúlnunk.

A formákat vékonyan vajazzuk, vagy olajozzuk meg, majd szórjunk bele minden földi jót, ami a kezünk ügyébe kerül.

A hagyományos ízeknek megfelelően mehet bele az apróra vágott hagyma, színes paprika, sonka, szalonna, vagy akár a gomba. Ezt követően a sóval, borssal ízesített, kevés tejjel gondosan elkevert tojásokat óvatosan töltsük bele a formákba.

Utolsó lépésként alaposan szórjuk meg reszelt sajttal a reggelink tetejét, majd süssük egészen addig, amíg aranybarnára nem pirulnak.

Ízlésünknek megfelelően az omlett-muffinok aljára tehetünk pár aprócska kenyérdarabot, de pirítós formájában akár a kész falatok mellé is kínálhatjuk.

Kép forrása

Sült tojáshoz

Nem csak omlettet készíthetünk a muffin formákban, hanem különleges állagú és ízű sült tojásokat is.

Végtelenül egyszerű a dolgunk, mindösszesen ki kell kennünk vajjal, vagy olajjal a formákat, majd ezután minden egyes apró rekeszbe beletörhetünk egy-egy tojást. Némi sóval, borssal, kevés fűszerrel ízesíthetjük, és már tehetjük is a sütőbe.


Színes, habos süticsodák: így készül a hamisítatlan amerikai cupcake


A kész tojásokat fogyaszthatjuk önmagukban, de kiválóak hamburgerekbe, különböző szendvicsekbe. Ha nem sütjük át teljesen a tojásokat, akkor összepiríthatjuk őket a sütőben.

Vágjunk ketté egy teljes kiőrlésű zsemlét, tegyünk rá szendvicskrémet, szalámit, sajtot, majd helyezzük a tetejére a háromnegyed részt átsült tojást.

Borítsuk rá a szendvicsre a zsemle másik felét, majd pirítsuk össze a hozzávalókat a sütőben.

A kép forrása

Jégkocka gyártáshoz

Most már egészen más vizekre evezünk, ami ténylegesen megmutatja, milyen praktikus dolog is a muffin sütő.

Függetlenül attól, hogy fém vagy szilikon formáról beszélünk, felhasználhatjuk őket nagyobb méretű jégkockák gyártásához.

Amennyiben gyümölcsszeleteket is rakunk a formába a víz mellé, úgy a kancsók a tálalásnál egyszerűen csodásan fognak mutatni. Nem csak gyümölcsöket, fűszernövényeket is lefagyaszthatunk ezzel a módszerrel.

Sőt, a házilag elkészített masszákat, szendvicskrémeket ugyancsak tárolhatjuk így. Nem kell aprócska dobozokat összegyűjtögetni, hogy a házi máj- vagy gombakrémet lefagyasszuk, tökéletes a célra a muffin sütő.

Miután a massza megdermedt, fordítsuk ki a formából, tegyük egy nejlonzacskóba, majd felhasználásig vissza a fagyasztóba.

Kosárkák készítéséhez

Egyeseknél határtalan a kreativitás, amit tökéletesen mutat ez a nagyszerű felhasználási mód.

A muffin sütőket nem csupán a hagyományos módon használhatjuk, megfordítva is készíthetünk segítségükkel süteményeket.

Szerencsés esetben nem csak hagyományos formával bíró muffin sütőnk van, ha mégis, akkor sem érdemes mellőznünk ezt a praktikát. Készítsünk jól formázható tésztát, majd szaggassunk belőle egyforma méretű köröket.

A sütemény-alapanyagot terítsük rá a vékonyan megvajazott és megfordított muffin sütő aljára, majd alaposan, de gyengéden nyomjuk rá. Ismételjük addig, amíg van helyünk a formán, majd süssük készre az édességet.

Miután kihűlt, óvatosan válasszuk le és már el is készültek a megtöltésre váró kosárkáink.

Kép forrása

Tároláshoz

Még mindig a konyhánál járunk, bár a korábbi hasznos praktikákat tekintve némileg újszerű lehetőségeket mutatunk.

Mindazonáltal nagyon egyszerű formában fogjuk felhasználni a muffin sütőt, ez a praktika lényegében magától értetődőnek tűnik, legalábbis így utólag.

A sok kis egyforma rekeszt maximálisan kihasználhatjuk, akár hosszú távú tárolásra, folpack-kal lefedve, akár alkalomra, az asztalra helyezve.

Utóbbi főleg egy gyerekzsúron lehet praktikus, de a felnőtt kerti partikon is hasznos, hiszen tehetünk a formákba mártásokat, fűszereket, apróra vágott zöldségeket, felkarikázott kolbászt stb.

A gyerekek pedig egyenesen imádni fogják, ha a desszertet saját maguknak ízesíthetik az eléjük tárt szóró cukorkáknak, önteteknek megfelelően.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást