Depresszióhoz vezethet, ha túl sokat dolgozol a családért?

Depresszióhoz vezethet, ha túl sokat dolgozol a családért?

Címlap / Életmód / Lélek / Depresszióhoz vezethet, ha túl sokat dolgozol a családért?

Egy új tanulmány megerősítette, hogy nagyobb eséllyel lesznek depressziósak azok a nők, akik a kenyérkereső szerepét töltik be a családban. Ez már önmagában is elég nagy probléma. Ha hozzávesszük, hogy az ilyen lelkiismeretesen dolgozó anyák mellett nagyobb arányban kerülnek lelki válságba az apák is, akkor azzal mindent elmondtunk a szerepek újragondolásáról.

A nemi sztereotípiák ellentmondásos viták tárgyát képezték az elmúlt időszakban. Miközben a nők bebizonyították, hogy bármikor képesek családfenntartóvá előlépni és számos területen megállják a helyüket, addig tudjuk, hogy nem feltétlenül ők lesznek a legboldogabbak. Sőt, egy új tanulmány szerint azok a párok, akik szembemennek az ősi normákkal, nagyobb kockázatnak teszik ki pszichológiai jólétüket.

Ez azt jelenti, hogy amikor egy anya magára vállalja a családfenntartó szerepét, és az apa úgy dönt, hogy ő lesz a háziasszony, mindketten nagyobb valószínűséggel szenvednek mentálisan. Mélységesen elégedetlennek érzik magukat az életben, mintha ez fordítva lenne. 

Természetesen mindez nem azt mutatja, hogy csak a két véglet létezik és a nők kizárólag otthon, míg a férfiak kizárólag a munkában érzik jól magukat. Nyilvánvaló, hogy vannak átmenetek és egy ember több szerep betöltésére is képes. Azonban, ha választani kell, akkor a kutatások alapján szerencsésebb helyzet állhat elő, ha maradunk a „klasszikus normáknál”.

Vicheslav/stockphoto.com

De rendben vannak-e a nemi normák a XXI. században?

Az Illinoisi Egyetem kutatói közel 1500 férfi és 1800, 52 és 60 év közötti nő adatait vizsgálták meg. Szerették volna megmérni, számszerűsíteni, hogy a partnerek mennyire elégedettek a társadalom által eléjük vetített szerepekkel, valamint azok fordítottjával. Tehát azzal, hogy a kenyérkereső a nő vagy az otthon maradó fél a férfi. A kérdőív kitöltése mellett a szakértők a résztvevők jólétét is értékeltél depresszió skálák segítségével. 

Az eredmény alapján a kutatók először azt találták, hogy a férfiak mentális jóléte csökkent, amikor otthagyták a munkájukat annak érdekében, hogy ellássák a ház körüli teendőket. És hogy mi a helyzet a nőkkel? Azok, akik családjuk kenyérkeresőjévé váltak, ugyancsak több depressziós tünetről számoltak be.

„Statisztikailag szignifikáns és lényeges különbséget figyeltünk meg a férfiak és a nők depressziós tünetei között a vizsgálatunk során” – mondta Karen Kramer, a kutatás vezetője egy sajtóközleményben. „Az eredmények alátámasztották az átfogó hipotézist: a mentális jólét alacsonyabb volt azoknál az anyáknál és apáknál, akik megsértették a nemek szerinti munkamegosztással kapcsolatos elvárásokat, ellenben magasabb azoknál, akik megfeleltek ezeknek az elvárásoknak.”

Tehát két oldalról is megerősítést nyert a megállapítás: mindenki jobban jár, ha a szülők alkalmazkodnak a sok-sok éves normákhoz.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»