Egészség / Életmód / Lélek

A depresszió 5+1 rejtett jele: életet menthet, ha időben észreveszed őket

A depresszió 5+1 rejtett jele: életet menthet, ha időben észreveszed őket

Meglepő, de igaz: a depressziós ember nem mindig leszegett fővel, bánatosan, sírdogálva mászkál. A depressziónak vannak olyan rejtett jelei, amikről azt gondolhatod, hogy teljesen normális viselkedési formák, pedig nem azok – egy sokkal mélyebb problémáról árulkodhatnak. Ha a barátnőd így viselkedik, figyelj rá egy kicsit jobban, hátha ő is szomorú, csak nem tudja, hogyan mutassa ki másoknak.

Változó alvási és evési szokások

Ha a barátnőd mindig is későn fekvő típus volt, mostanában azonban már este 8-kor leragadnak a szemei, érdemes figyelned rá, és kideríteni, hogy csak a túlhajszoltságtól merülnek le ilyen hamar az elemei, vagy valami komolyabb baj van a háttérben.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha eddig nagyon szeretett enni, mostanában viszont alig majszolgat – vagy éppen a régi madáradagjai helyett folyamatosan tömi magát. Az ilyen, tőle idegen szokások arról árulkodhatnak, hogy valami nagyon nincs rendben az életével, és lehet, hogy segítségre van szüksége – mondjuk pont a tiédre.

Kényszeres jókedv és mosolygás

Senki nem boldog a nap 24 órájában, a hét minden napján. Még az is ideges, szomorú, egykedvű néha, aki alapvetően pozitív személyiség, és mindenben a jót látja – kit ne idegelnének ki a kollégák, a családtagok, vagy idegesítené a kinti ugató kutya vagy a szomszéd hegedűgyakorlása?

Ha a barátnőd mindig magára erőlteti a jókedvet, a folyamatos mosolygást, és szabadkozik, hogy de tényleg jól van, ne kérdezgesd már – ott bizony baj van. Főleg akkor, ha alapvetően nem egy mosolygós típus – vannak olyanok, akik alapjáraton kicsattannak a jókedvtől, de ha a barátnőd nem volt ilyen soha, kezdhetsz gyanakodni.

Furcsa, filozofikus beszéd

Régen tudtatok beszélgetni a műkörmökről, a cuki kiskutyákról, a kipróbált receptekről és az élet nagy dolgairól is, mostanában viszont egyre inkább csak a filozofikus, élet értelmét kereső, komoly dumálások mennek?

Lehet, hogy a barátnőd mostanában sokat foglalkozik az ilyen témákkal, mert levert és szomorú, próbál valamibe kapaszkodni – neked viszont ez egy intő jel, hogy figyelj oda jobban rá.

Ha mostanában csak a lehangolt, elvont témák a menők nála, próbáld meg kicsit visszaterelni a mindennapi élet apró-cseprő szépségeibe: dumáljatok egy jó filmről, hallgassatok együtt rádióműsort, és egy kicsit hagyjátok a nehéz témákat másra.

Túl mélyen éreznek

A depressziós ember mindent intenzívebben él meg, mint az, akinek nincs ilyen problémája – sokkal komolyabban veszi a dolgokat, és nagyobb jelentőséget is tulajdonít mindennek.

Ha a barátnődet jobban megviseli egy lemondott program, mint szokta, esetleg egy tévésorozaton van fennakadva napok óta, kezdheted gyanítani, hogy valami nincs rendben. Ugyanez a helyzet a hirtelen jött idegességgel is: ha igazi rohamot kap attól, hogy valaki rádudált vezetés közben, vagy mert lekéste a reggeli buszt, biztosan valami gond van az életében.

Persze ez nem szükségszerűen csak depresszió lehet – előfordulhat, hogy rossz napja van vagy összeveszett a barátjával, de mindenképpen érdemes beszélni róla, hogy kiderüljön, mi áll a dolog hátterében.

Kevesebb optimizmus

Ha valaki depressziós, gyakran nem jut el a pesszimizmus fázisáig, de az optimizmust messze maga mögött hagyja – a kutatók ezt az állapotot nevezik depresszív realizmusnak, ami gyakorlatilag a legreálisabb világnézet mind közül.

A depresszióban szenvedők hajlamosak reálisabban látni az őket körülvevő világot, ami nem feltétlenül jó dolog, hiszen kiöli az optimizmust, és ezzel egy kicsit a jókedvet is. A depresszív realista emberek valójában nem nagyon örülnek semminek, nem várnak semmit, mert pontosan tisztában vannak vele, hogy az milyen lesz, és hogy mit fog hozni az életükbe.

Lemondott programok

Árulkodó jel lehet az is, ha a barátnődet nagyon nehéz kimozdítani otthonról – főleg akkor, ha egyébként megszervezi a programokat, és lelkes, egészen addig, amíg el nem indulnia.

Az utolsó pillanatban lemondott programok és a mondvacsinált kifogások mind arról árulkodnak, hogy valójában mást sem szeretne, mint otthon feküdni és aludni, lehetőleg egyedül – ha korábban nem így viselkedett, és sokkal szociálisabb volt, szeretett eljárkálni és még ő kezdeményezte a programokat, akkor esélyes, hogy valami nincs rendben nála.

Próbálkozz hozzá közeli, könnyed programokat szervezni, amikhez nem kell neki túl sok erőfeszítést tennie, és akkor kevesebb az esélye, hogy otthon fog gubbasztani egyedül ahelyett, hogy veled töltene el időt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást